Berlin Brandenburg Havalimanı İflasa Sürükleniyor

1989’da David Hasselhof, Berlin Duvarı’nın üzerinde “Özgürlük Arıyorum” diye haykırdıktan yaklaşık bir yıl sonra, duvar yıkılmış ve Doğu Almanya özgürlüğe kavuşmuştu.

David Hasselhof’un Doğu ve Batı Berlin arasındaki özgürlük arayışından 31 yıl sonra, Doğu Berlin’in eski havalimanı Berlin Tegel, Berlin Brandenburg Havalimanı’na görevini devretti. Bu süreç, Doğu Alman tarzına yakışacak biçimde, oldukça pahalı bir planlama ve bir dizi aksaklık sonucunda başarılabildi.

Schönefeld Havalimanı’nın yerine yeni bir Berlin Havaalanı inşa etmek için 1997’de başlayan çalışmalar, tam bir yılan hikayesine döndü. Havalimanı, defalarca yaşanan ertelemeler ile yaklaşık 9 yıl rötarlı açılabildi. Proje bütçesi, başlangıçta planlananın 3 katını aşarak, 8 milyar Dolar’ın üzerine çıktı.


İlgili Haber | Brandenburg Havalimanı Neden Açılamıyor?


Havaalanı hizmete başladıktan sonra da sorunlar bitmedi. Personel, elektrik çarpması yaşadığından şikayet ediyor, emniyet endişeleri nedeniyle havaalanının tekrar kapatılması çağrısında bulunuluyor. Taşan çöp bidonları, eskimiş ve kırılmış yer karoları, kirli tuvaletler ile arızalı yürüyen merdivenler ve asansörler, sürekli şikayet konusu olmaya devam ediyor.

Kısacası Berlin Brandenburg Havalimanı’nın hala büyük sorunları var. Ama her şeyden önemlisi, havalimanının iflasın eşiğinde olduğu söyleniyor. Gelecek yılın başında likiditenin tamamen erimesinden endişe ediliyor.

Aletta von Massenbach, Tagesspiegel Gazetesi’nin Cumartesi baskısında, “Hızlı bir şekilde, nakit paraya ihtiyacımız var” diyerek durumun ciddiyetini ortaya koydu. Havalimanını işleten FBB isimli devlete ait şirket, 2020’de yaklaşık 1 milyar Euro zarar etti. FBB’nin ayrıca önümüzdeki yıllarda yüksek kayıplar yaşaması bekleniyor.

Havalimanında suya kesinlikle yatırım yapılmadığı da ortaya çıktı. Çünkü son zamanlarda havalimanında yeni bir sorun baş gösterdi. Havalimanının, Lufthansa Grubu, Air France, British Airways, easyJet, United ve çok sayıda büyük havayoluna ev sahipliği yapan Terminal 1’de su içmenin güvenli olmadığı duyuruldu.

Havalimanının resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Terminal 1’deki rutin örnek kontrolü sırasında, içme suyunda kontaminasyon (koliform bakteri) bulunduğu duyurulurken, kirlenmenin nedeninin henüz belli olmadığı belirtildi. Şu anda tüm boruların temizlenmeye çalışıldığı; sağlık yetkilileri ve içme suyu tedarikçilerinin konuyla ilgili bilgilendirildiği duyuruldu. Yolcuların, 2.11.21 tarihinden itibaren havalimanının gümrüksüz alışveriş kısmında, 50 Cent’e su satın alabilecekleri bilgisi verildi.


İlgili Haber | Brandenburg Havalimanı 9 Yıl Rötarlı Açıldı


Havaalanında yolculara yapılacak su satışları, mali problemleri giderme konusunda ne kadarlık derman olabilir bilinmez. Ancak, terminaldeki suyun, temizliğinin önemsenmemiş olması ve olayın bu noktalara kadar gelmesi, yolcular tarafından büyük eleştiri konusu oldu.

adbanner