Dünyanın En Büyük Havalimanları

Havacılık sektörü büyüdükçe, sürekli artan yolcu sayısı ile havalimanları, aşırı kalabalık alanlar haline geldi. Tüm yolcuları tek bir terminale sıkıştırmak ve tüm uçakları tek bir alana park etmek zorlaştığı için, yeni terminaller ve pistlerle havalimanları genişletildi hatta birer yaşam merkezi haline getirilmeye başladı.

Mega havaalanları o kadar devasa boyutlara ulaştı ki; içerisindeyken sanki bir şehirdeymişsiniz hissine kapılabiliyorsunuz.

İşte milyonlarca yolcuyu ağırlayan ve her gün binlerce uçağın iniş kalkış yaptığı, kapladıkları alan büyüklüklerine göre Dünya’nın en büyük 11 havalimanı…

11. Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı (BKK) ~ 32,4 kilometrekare

Suvarnabhumi Havalimanı, Güneydoğu Asya bölgesindeki en büyük uluslararası havaalanı olarak biliniyor. 2006 yılında faaliyete geçen meydan şu anda Thai Airways, Thai Smile, Bangkok Airways ve Thai VietJet’in ana merkezi durumunda.

Suvarnabhumi’nin üç ana terminali var. Terminal 1 ve Terminal 2’den uluslararası uçuşlar icra edilirken, Terminal 3 yalnızca iç hat operasyonlarına hizmet veriyor. Havaalanının iki paralel pisti bulunuyor.

10. Kahire Havalimanı (CAI) ~ 36,3 kilometrekare

Kahire Uluslararası Havalimanı 1945 yılında faaliyete başladı. Heliopolis’te bulunan ve Mısır’ın en yoğun havalimanı olan bu meydan, Egypt Air ve Nile Air’in merkezi durumunda.


İlgili Haber | 2020’nin En İyi Havalimanları


Kahire Havalimanı’nın dört terminali bulunuyor. Üç büyük terminal hem iç hatlara hem de dış hatlara seyahat eden yolculara hizmet veriyor. 2011 yılında havalimanında, sezonluk uçuş terminali olarak isimlendirilen yeni bir terminal daha hizmete başladı. Bu terminalin amacı hac mevsiminde, diğer terminaller üzerindeki operasyonel yükü azaltmak. Havalimanında iki adet pist bulunuyor.

9. Şangay Pudong Havalimanı (PVG) ~ 39.1 kilometrekare

1999 yılında hizmete başlayan meydan, Shangai Airlines ve China Eastern Airlines’ın kalesi. Pudong Havalimanı’nın iki büyük terminali var. Terminal 1 ve Terminal 2’den iç ve dış hat seferleri yönetiliyor. 2015’te planlanan üçüncü terminale ek olarak bir uydu terminali ve iki yeni pist de havalimanı genişletilme planına dahil edildi. Havalimanında şu anda dört aktif pisti bulunuyor.

8. George Bush Havalimanı (IAH) ~ 40.5 kilometrekare

Başlangıçta “Houston Havalimanı” olarak adlandırılan bu meydan 1969 yılında açıldı. Şu anda ABD’nin üç dev havayolundan biri olan United’ın ikinci büyük merkezi (hub) olarak hizmet veriyor.

Beş adet terminali olan George Bush Havalimanı’nındaki A, B, C, D ve E terminalleri hem iç hatlar hem de dış hatlar olarak görev yapıyor. Havaalanının beş adet pisti var.

7. Pekin Daxing Havalimanı (PKX) ~ 47 kilometrekare

Kapladığı alan büyüklüğü bakımından en büyük havalimanları listesinde 6. sırada yer alan Pekin Daxing, ayrıca kendisini en büyük tek terminalli havalimanı ünvanını da elinde bulunduruyor. 2019 yılında açılan havalimanı üç büyük Çinli havayolunun ana merkezi haline geldi. (Air China, China Southern Airlines ve China Eastern Airlines)

Daxing Havalimanı’nda sadece bir terminal bulunuyor. Bununla birlikte, terminal, beş yolcu salonuna sahip ve gökyüzünden bir denizyıldızını andıran projesiyle oldukça ilgi çekiyor. Havalimanının dört pisti bulunuyor.

6. Orlando Havalimanı (MCO) ~ 50.9 kilometrekare

1981 yılında hizmete giren Orlando Havalimanı, Jetblue, Southwest Airlines, Spirit Airlines için büyük bir merkez haline geldi.

Orlando Havalimanı’nda, A ve B olmak üzere iki terminale ayrılmış bir ana terminal bulunuyor. Bu terminallerin her biri de hem iç hat hem de dış hat uçuşları gerçekleştiren daha küçük iki terminale bölünüyor. Havalimanının dört pisti bulunuyor.

5. Washington Dulles Havalimanı (IAD) ~ 52.6 kilometrekare

Genellikle Dulles Havalimanı olarak bilinen meydan, 1962’de hizmete başladı. Havalimanı, United Airlines’ın ilk ve ana merkezi durumunda.


İlgili Haber | Skytrax 5 Yıldızlı Havalimanları


Havalimanının terminal kompleksi, bir ana terminal ve iki orta alan terminal binasından oluşuyor. Dulles Havalimanı’nın dört pisti bulunuyor.

4. Dallas/Fort Worth Havalimanı (DFW) ~ 69.5 kilometrekare

American Airlines’ın temel merkezi durumundaki Dallas Fort Worth Havalimanı 1974’te hizmete başladı.

Dallas Havalimanı’nın 5 terminali bulunuyor. A terminali tamamen American Airlines tarafından kullanılıyor. Geri kalan B, C, D ve E terminali ise iç ve dış hat yolcularına hizmet veriyor. Havalimanının toplamda yedi pisti bulunuyor. Dallas Fort Worth, dört adet 4000 m’den uzun asfalt piste sahip dünyadaki tek havalimanı durumunda.

3. İstanbul Havalimanı (IST) ~ 76.5 kilometrekare

29 Ekim 2018’de açılan ve 6 Nisan 2019’da tam kapasite hizmete başlayan İstanbul Havalimanı, tüm etapları tamamlandığında 76,5 km2 alana, yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine çıkarılabilen 2 terminali ile birbirinden bağımsız altı pisti olacak şekilde projelendirildi. Şu an itibariyle, 1.3 milyon metrekarelik tek bir ana terminal binası ve üç bağımsız pisti bulunan havalimanı, Türk Hava Yolları’nın merkezi durumunda.

2. Denver Havalimanı (DEN) ~ 135.7 kilometrekare

United Airlines ile Frontier Airlines’ın merkezi ve Southwest Airlines’ın üslerinden biri olan Denver Havalimanı 1995’te hizmete girdi. A, B, C Concourse isimli üç büyük salona ev sahipliği yapan tek bir terminale sahip olan havalimanın tam altı adet pisti bulunuyor.

1. Kral Fahd Havalimanı (DMM) ~ 776 kilometrekare

Dammam Havalimanı olarak da bilinen Kral Fahd Havalimanı 1999 yılında faaliyete başladı. Havalimanı, Saudia, Gulf Airlines ve Flynas için ana merkez olarak hizmet veriyor.

Havalimanının üç terminal binası bulunuyor. Altı katlı ana terminal, hem iç hem de dış hat uçuşlarına ev sahipliği yapıyor. Saudi Aramco tarafından işletilen Aramco Terminali, özel havayollarına hizmet veriyor. Royal Terminali ise Suudi Arabistan kraliyet ailesine, resmi misafirlere ve hükümet yetkililerine hizmet veriyor. Dammam Havalimanı’nın iki pisti bulunuyor.

Bilal Çakmak

adbanner