Füzeyle Düşürülen Yolcu Uçakları

Tahran’dan Kiev’e gitmek üzere kalkışını gerçekleştiren Ukrayna Havayolları’na ait bir Boeing 737-800 2600 metre irtifada bir anda radardan kayboldu ve . ardından Tahran yakınlarındaki Parand bölgesinde düştü. 167 yolcu ve 9 mürettebattan kurtulan olmadı! Olayın meydana geldiği bölgeden görüntüler uçağın paramparça olduğunu gösteriyor. Sosyal medyada dolaşan ve uçağa ait olduğu doğrulanmayan görüntülerde de uçağın bir alev topu şeklinde yere düşüşünü görüyoruz. İranlı yetkililer dünyada eşine az rastlanır şekilde kazadan çok kısa süre sonra uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğünü açıkladı. Bu erken ve net açıklama şüphe uyandırıyor. Çünkü bu tip durumlarda kazanın nedenine dair bir şey söylemek çok zordur. Tarihin en hızlı kaza incelemesini tamamlayıp raporunu hazırlayan İranlı ekip bu anlamda şüphe çekiyor. İran Devrim Muhafızları’nın Irak’ta ABD üslerine yaptığı füze saldırısının ardından meydana gelen olayda, Tahran’ı koruyan hava savunma füze sisteminin aktif edildiği ve Ukrayna uçağının da yanlışlıkla bu füzeler tarafından vurulduğu iddia ediliyor.

EN YAKIN ÖRNEK 2014’TE!

Bir ticari yolcu uçağının yerden füze ile vurulup düşürülmesi, en son Temmuz 2014’te, Ukrayna hava sahasında düşürülen Malezya Havayolları’na ait Boeing 777 ile gündeme gelmişti. 283 yolcu ve 15 mürettebat taşıyan Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Boeing 777, Rusya hava sahasına girmeden BUK hava savunma sistemi tarafından atılan bir füze ile vurulmuştu.


İlgili Haber | Kayıp Malezya Uçağı Bulundu mu?


Rusya’nın yaptığına dair bazı kanıtlar ortaya atılsa da Putin yönetimi tarafından şiddetle reddedilse de yapılan araştırmalar füzenin bir Rus Tugayı’na ait olduğunu ortaya koymuştu.

Havacılık tarihinde ticari yolcu uçaklarının çeşitli gerekçelerle füze ile vurularak düşürüldüğü ve binlerce insanın yaşamını kaybettiği utanç dolu, korkunç olaylar var:

4 EKİM 2001 SIBERYA HAVAYOLLARI

4 Ekim 2001’de Siberya Havayolları’nın 1812 numaralı uçuşunda Tel Aviv’den Rusya’nın Novosibirsk şehrine uçan 66 yolcu ve 12 mürettebatı bulunan Tupolev 154 Karadeniz’de düşürüldü. Kazada kurtulan olmadı. Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin düşürdüğü iddiaları elbette ilk aşamada reddedildi. Ancak daha sonra Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin eğitim tatbikatı sırasında yanlışlıkla gerçekleştiği kabul edildi ve hayatını kaybedenlerin ailelerine bir miktar tazminat ödenerek olay kapatıldı.

1993’TE 3 GÜNDE 3 GÜRCÜ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ!

Eylül 1993’te Gürcistan’dan ayrılmak için bağımsızlık mücadelesi veren Abhazya bölgesinde Gürcistan’ın Transair Havayolları’na ait üç Tupolev sivil yolcu uçağı 3 gün arayla militanların füzeleri ve silahlı saldırıları sonucu düşürüldü ve toplam 136 kişi yaşamını yitirdi. 21 Eylül’de Rusya’dan gelen Tupolev 134 Abhazya’nın Sohum Havalimanı’na yaklaşma esnasında Suhumi bölgesi açıklarındaki bir tekneden ateşlenen ısıya duyarlı füze ile vuruldu. Karadeniz’e düşen uçaktaki beş mürettebat ve 22 yolcu yaşamını yitirdi. Ertesi gün, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’ten Gürcü askerleri taşıyan Tu-154 uçağı, Suhumi havaalanına inerken düşürüldü. Uçaktaki 132 kişinin 108’i hayatını kaybetti. 23 Eylül’de ise Suhumi Havalimanı’ndan Tiflis’e uçmaya hazırlanan Tupolev 134’e yolcu alımı sırasında roketli saldırı yapıldı. 1 mürettebat yaşamını yitirdi.

3 TEMMUZ 1998 IRAN AIR

3 Temmuz 1988’de Iran Air’in 655 Numaralı Tahran-Dubai uçuşunu gerçekleştiren Airbus A300, ABD donanması tarafından Basra Körfezi üzerinde vuruldu. Uçağın vurulma nedeni olarak, 1979 devriminden önce İran’a satılan bir F-14 savaş uçağıyla karıştırıldığı açıklandı. Bir Amerikan kruvazöründen fırlatılan iki füze ile düşürülen uçaktaki 274 yolcu ve 16 mürettebatın tamamı yaşamını yitirdi. Üstelik yolcuların 66’sı çocuktu. İran olayı kınadı ve durumu “katliam” olarak kabul etti. ABD bunun bir yanlış anlaşılma olduğu konusunda ısrarcı oldu. İran 1996 yılında Uluslararası Adalet Divanı’nda ABD aleyhinde yasal işlemlere başladı. Amerikan hükümeti daha sonra kurbanların ailelerine tazminat ödedi.


İlgili Haber | İran’da Uçak Kazaları Devam Eder mi?


1 EYLÜL 1983 KOREAN AIR

New York’tan Güney Kore’nin başkenti Seul’e uçan Korean Air’e ait 747, 1 Eylül 1983’te Japon Denizi üzerinde Moneron Adası yakınlarında bir Sovyet Su-15 uçağı tarafından düşürüldü. 246 yolcu ve 23 mürettebatın tamamı yaşamını yitirdi. Sovyet liderleri başlangıçta olayın kendileri tarafında yapıldığını reddetti ancak daha sonra uçağın casus uçak olduğundan şüphelendikleri için yapıldığını itiraf etti.

ZIMBABWE İÇ SAVAŞI’NDA 2 UÇAK DÜŞÜRÜLDÜ

Eylül 1978 ve Şubat 1979’da şuan Zimbabwe olarak bildiğimiz o dönem adı Rhodesia olan Afrika ülkesinde, Air Rhodesia’ya ait iki uçak Zimbabve Halk Devrim Ordusu’ndaki Zipra gerillaları tarafından vuruldu. 1970’lerde ülkede çok çetin bir iç savaş yaşanıyordu. 3 Eylül 1978’de Air Rhodesia 825 sefer sayılı Victoria Falss-Salisbury seferini yapan Vickers Viscount 782D tipi uçak füze saldırısına maruz kaldığında uçakta 52 yolcu ve 4 mürettebat vardı. Kazada 18 kişi hayatta kalmayı başarsa da bunların 10’u daha sonra isyancılar tarafından öldürüldü. 12 Şubat 1979’da ise 827 sefer sayılı Kariba-Salisbury uçuşunu gerçekleştiren aynı tip Vickers Viscount tipi uçağın gerillalar tarafından düşürülmesiyle 55 yolcu ve 4 mürettebatın tamamı yaşamını yitirdi.

21 ŞUBAT 1973 LİBYA HAVAYOLLARI

Libya Havayolları’na ait Boeing 727-200 uçağı, 21 Şubat 1973’te Trablus’tan Kahire’ye uçarken, Mısır’ın Sina Çölü’nde İsrailli F-4 savaş uçakları tarafından vuruldu. Pilotların, kötü hava koşulları ve ekipman arızası nedeniyle kaybolduğuna ve uçağın İsrail hava sahasına girdiği için bu olayın yaşandığı düşünülüyor. Uyarı atışları yapıldıktan sonra iki İsrail savaş uçağının İsrail Genelkurmay Başkanı David Elazar’ın kişisel izni ile Libya uçağını düşürdüğü biliniyor. 104 yolcu ve 9 mürettebattan; aralarında yardımcı pilotun da yer aldığı 5 kişi hayatta kaldı.

Birleşmiş Milletler İsrail’e karşı konuyla ilgili herhangi bir eylemde bulunmadı. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün 30 üye ülkesi saldırı için İsrail’i kınadı. ABD de İsrail’in gerekçesini kabul etmedi ve olayı kınadı. İsrail Savunma Bakanı Moshe Dayan buna “yargı hatası” adını verdi ve İsrail kurbanların ailelerine tazminat ödedi.


İlgili Haber | Uçak Kazaları Sıklaştı mı? Gökyüzü Artık Daha mı Güvensiz?


23 TEMMUZ 1954 CATHAY PACIFIC

23 Temmuz 1954’te, 19 yolcu ve mürettebat taşıyan Cathay Pacific Havayolları’na ait C-54 Skymaster, Hainan Adası kıyısı açıklarındaki Çin Ordusu’na ait savaş uçağı tarafından vurulduğunda Bangkok’tan Hong Kong’a uçuyordu. Olayda 10 kişi yaşamını yitirdi. Çin, olayla ilgili olarak bir operasyon kapsamında askeri bir uçağın Cathay Pacific uçağıyla karıştırıldığını söyledi.

16 AĞUSTOS 1986 SUDAN HAVAYOLLARI

16 Ağustos 1986’da Sudan Havayolları’na ait Fokker 27 Sudan’ın Malakal kentinden Hartum’a gitmek üzere kalktıktan kısa süre sonra hükümete karşı savaşan militanların fırlattığı füzeyle düşürüldü, uçaktaki 57 yolcu ve 3 mürettebat öldü.

20 Şubat 1986: Irak savaş uçakları, İran’ın başkenti Tahran’dan Ahvaz’a giden İran Havayolları’na ait uçağa saldırdı, havada infilak eden uçaktaki 49 kişi öldü.


İlgili Haber | Türk İş Jeti İran’da Neden Düştü?


4 Eylül 1985: Afganistan Havayolları’na ait AN-26 uçağı Afganistan’ın güneyindeki Kandahar kentinden havalandıktan kısa süre sonra füzeyle vuruldu, uçaktaki 52 kişi öldü.

8 Kasım 1983: Angola’nın Lubango kentinden kalkan Boeing 737 tipiuçak kısa süre sonra yere çakıldı, uçaktaki 130 kişi öldü. UNITA, uçağı bir füzeyle vurduğunu iddia ederken, hükümet uçağın tekniz arıza nedeniyle düştüğünü savundu.

3 Mayıs 1982: İki İran savaş uçağı Kıbrıs Rum kesiminden İran’ın başkenti Tahran’a uçan Cezayir’e ait uçağa saldırdı, aralarında Cezayir Dışişleri Bakanı’nın da bulunduğu uçaktaki 14 kişi öldü.

20 Nisan 1978: Fransa’nın başkenti Paris’ten Güney Kore’nin başkenti Seul’a giden Kore Havayolları’na ait Boeing 707 tipi uçak rotadan saptı ve Sovyetler Birliği’nde bir Sovyet savaş uçağı tarafından önü kesildi. Savaş uçağının ateş açmasıyla basınç kaybı meydana gelen uçak buz tutmuş göle zorunlu iniş yaptı. İki yolcu öldü, 13 kişi yaralandı.

27 Temmuz 1955: İsrail havayolları El Al’ın Paris-Tel Aviv seferini yapan uçağı, uçuşa yasaklı Bulgaristan hava sahasına girdikten sonra bir füzeyle düşürüldü, uçaktaki 58 kişi öldü.

adbanner