Hamile Yolculara Uçuş Öncesi Tavsiyeler

Seyahat planı oluşturmak konusunda çok yetkin olduğunuzu düşünebilirsiniz. Profesyonel bir gezgin olarak, el bagajının en verimli şekilde nasıl hazırlanacağını; kiralık arabalardan tren biletlerine kadar, seyahatin tüm detayları için harika fırsatlar yakalamak konusunda çok maharetli olduğunuzu da düşünebilirsiniz. Ancak bu paketin içine hamileyken seyahat etmeye dair püf noktaları da ekleyin!

Hamile yolcuların uçuşa nasıl hazırlanacağı, el bagajında neler bulundurması gerektiği, uçuşu ne zaman gerçekleştirirse daha iyi olacağı ve daha fazlasını içeren bir rehber ile karşınızdayız. Bu hassas konu için, Houston’da Texas Sağlık Bilimleri Merkezi’ndeki McGovern Tıp Okulu’nda görev yapan Profesör Pamela Berens’in uzman tavsiyelerine başvuracağız…

Hamile Kadın Ne Zaman Seyahat Etmeli veya Etmemeli?

Hamile olmanız dokuz ay boyunca evde oturmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak birkaç şeyi aklınızda tutmanız gerekiyor. Berens: “Bulantı ve kusma (sabah bulantısı) yaşıyorsanız, ilk üç aylık dönemde seyahat etmek rahatsız edici olabilir” diyor. “Üçüncü üç aylık dönemde seyahat etmek de özellikle yolculuk uzunsa, fiziksel olarak biraz rahatsız edici olabilir” diye eklemeyi ihmal etmiyor. Kısacası, her hamilelik kendi içinde farklı şartlar barındırıyor olsa da rahat bir seyahat için hamileliğin en iyi dönemi, ikinci üç aylık dönem gibi görünüyor Hamileliğin 37’nci haftasına ulaşıldığında ise (en azından hava yoluyla) seyahat etmeyi bırakmak gerekiyor.

Berens, “Çoğu hava yolu şirketi, hamileliğin 37. haftasına kadar uçmanıza izin veriyor. Ancak bunu da sağlık raporu ile gerçekleştirmeniz gerekiyor. Ayrıntılar için seyahat edeceğiniz havayollarına mutlaka önceden danışın” diyerek, kötü bir sürprizle karşılaşmanın engellenmesini tavsiye ediyor.


İlgili Haber | Uçakta Doğuma Dair Bilmeniz Gerekenler


Hamile yolcuların uçakla seyahati konusunda dünya genelinde kabul edilen belirli kural ve kısıtlamalar bulunuyor. Hamileliğin ilk 28 haftası için yolcunun kendi beyanı esas alınıyor. Daha sonra, tek bebeğe hamile olan yolcularda 28-35 hafta arası uçakla seyahat için, yolcunun kendi doktorundan Uçakla Seyahatinde Sakınca Yoktur ibaresi bulunan bir rapor isteniyor. 2 ya da daha fazla bebeğe hamile olan yolculardan istenen rapor, hamileliğin 28-31. haftalar arasını kapsıyor.

Uçuş Öncesi Yapılması Gerekenler

Uçuş rezervasyonu yapmadan önce doktorunuzla mutlaka konuşmanız gerektiğini söyleyen Berens, sizi ve şimdiye kadarki hamilelik deneyiminizi bilen doktorunuz, ne tür bir seyahatin iyi bir fikir olup olmadığı konusunda size kişiselleştirilmiş tavsiyelerde bulunabilecektir diyor.

Zorlu bir hamilelik durumu varsa, sigorta şirketinizle konuşmak daha da önemli bir ayrıntı olabilir. Seyahat ederken yaşayacağınız olumsuz bir şey olursa, sigorta şirketinizin, komplikasyonlarınızın ayrıntılarını ve doğumunuz veya bebeğiniz için gerekebilecek özel bakım ihtiyaçları gibi herhangi bir özel durumla ilgili planlamayı yapabilmesi için bu oldukça önemli.

Her iki durumu gerçekleştirmiş olsanız bile, uluslararası seyahate çıkmadan önce kendinize birkaç soru sormanız gerekiyor. “Yabancı bir ülkeye seyahat ederken bir komplikasyon yaşarsanız ne olacak? O ülkenin dilini konuşabiliyor musunuz? Tıbbi bakım ne kadar iyi? Yurtdışına seyahat ederken hangi sigorta kapsamına sahipsiniz?  Yabancı bir ülkede prematüre bebek doğuran ve bebek taburcu olana kadar uzun bir süre orada kalmak zorunda kalan; bu süreçte iletişim güçlüğü çeken çok sayıda insan olduğu unutulmamalı!

Yanınıza Ne Almalısınız?

Hamile kadınların seyahate çıkarken yanlarında getirmek isteyebilecekleri pek çok şey vardır. Mide bulantısı önleyici ilaçlar ve kompresyon çoraplarından; bol su ve atıştırmalıklara kadar bu liste zenginleştirilebilir. Ancak birçok kadının düşünmediği şey doğum öncesi kayıtlarıdır.

Berens, “Her ihtimale karşı, seyahat ederken doğum öncesi kayıtlarınıza erişiminiz olduğundan emin olun” diyor. Bu şekilde, evden uzaktayken doğum yaparsanız, yeni hastane veya doktorunuz, hamilelik geçmişinize erişebilir ve gerekli hazırlıkları yapabilir. Doğuma yakın bir tarihte seyahat ediyorsanız, uçuşa uygun olduğunuza dair doktor raporunuzu sakın unutmayın!

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uluslararası seyahatlerde sokak yemeği yemeye ve yerel suları içmeye alışkınsanız, hamilelik sürecindeki seyahatlerde bu alışkanlıklarınızı törpülemeniz gerekebilir. Berens, şişelenmiş sudan şaşmamak gerektiğini belirtirken; hamileyken gıda kaynaklı ishal benzeri bir hastalık yaşamanın çok tatsız olduğu görüşünde.


İlgili Haber | Uçakta İçebileceğiniz En İyi Şey Nedir?


Yiyecek ve suya ekstra dikkat etmenin yanı sıra, ziyaret ettiğiniz ülkedeki sağlık koşullarına da dikkat etmek gerekiyor. Sivrisinekler tarafından bulaşan Zika virüsü, doğmamış bebeğiniz için çok büyük bir tehlike olabilir. Berens, “Sivrisinek kaynaklı hastalıkların olduğu bölgelerde uzun kollu giysiler ve pantolonlar giyin. Vücudunuzu kapalı tutun. Böcek kovucu kullanın” diyor. Seyahatiniz için rezervasyon yapmadan önce, o ülke veya bölgeye yönelik seyahat tavsiyelerini kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir diye eklemeyi ihmal etmiyor.

Buna ek olarak, tüm hamile gezginlerin – yurtiçi ve yurtdışı – seyahat ederken sağlıklarına ve bedensel işlevlerini yakından takip etmeleri gerek. Berens, “Hamileliğinizin 24. haftasının üzerindeyseniz, kanama, akıntıda değişiklik, artan kasılmalar veya bebeğinizin hareketlerinde azalma gibi durumlar için sürekli tetikte olmalısınız” diyor.

Hamileyken Uçmak

Hava yolculuğu genellikle hamile kadınlar için güvenlidir, ancak uzun mesafeli bir uçuş yapacaksanız, yol boyunca kulaklığınızı takıp koltuğunuzdan kalkmamazlık etmeyin!

Berens, “Gebelik, kan pıhtılaşma riskinin artmasına neden olur. Hava yolculuğu ve uzun süreli hareketsizlik de kan pıhtılaşması riskinizi artırabilir” diyor ve hamile kadınların susuz kalmamalarını, sağlıklı bir dolaşım için uçak içinde birkaç saatte bir hareket etmelerini ve vücutlarını sağlıklı tutmaya özen göstermelerini öneriyor.

Muhtemelen, bacaklarınızı esnetmek için ayağa kalktığınızda tuvaleti de kullanmanız gerekecek. Berens, “Üçüncü trimesterde mesaneniz üzerinde genellikle daha fazla pelvik baskı oluşur. Bu nedenle tuvaleti daha sık kullanmanız gerekebilir” diye uyarıyor.

Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları ile Jinekologlar Birliği (ACOG), çoğu gezginden daha fazla ayağa kalkıp etrafta dolaşması gerekeceği için, hamile kadınların koridor tarafında bir koltuk seçmesini ve ayaklarını, ayak parmaklarını ve bacaklarını sık sık hareket ettirmelerini öneriyor. Rahatınız için gazlı içecekler içmemek, emniyet kemerinizi kalça kemiklerinizin ve karnınızın altına takmak gibi yöntemlere başvurulması gerektiği de söyleniyor.

COVID-19 Sürecinde Akılda Tutulması Gerekenler

COVID-19, seyahatleri herkes için karmaşık hale getirdi. Ancak hamile kadınlar ciddi hastalık riskiyle karşı karşıya. Berens, hamile kadınların seyahate çıkmadan önce aşılarını tamamlamalarını tavsiye ederek, maske, mesafe ve hijyen kurallarına da sonuna kadar riayet edilmesini öneriyor.


İlgili Haber | Uçakta Virüs Bulaşır mı?

adbanner