Havacılık Bülteni-26

YENİ VERGİ YASASI İLE HOSTES VE PİLOT MAAŞLARI DÜŞECEK!

AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 71 maddelik yeni gelir vergisi kanun taslağı meclisten geçerek kanunlaştı. Kanun, uçucu personel yani pilot ve kabin memurlarını oldukça yakından ilgilendiriyor. Çünkü, Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış kabin memurlarına ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin yüzde 85’i gelir vergisinden muaf tutuluyordu. Kabul edilen yasa ile bu oran yüzde 70’e indirildi. Bu durum uçucu personel için maaşlarda önemli bir azalma anlamına gelebilir. Ayrıca yasaya göre Cumhurbaşkanı eğer isterse bu oranı yüzde 100’e kadar artırabilecek ya da sıfıra kadar indirebilecek.

Durumu anlaşılır hale getirmemiz gerekirse, 100 TL maaş ve 20 TL uçuş tazminatı olmak üzere o ay 120 TL kazanan bir uçucu personel, mevcut durumda sadece maaşı üzerinden yüzde 15 vergi veriye tabiiydi. Bu da kazandığı 120 TL’nin 105 TL’sinin eline geçmesi anlamına geliyordu. Yeni durumda ise maaş artı tazminat üzerinden yüzde 30 vergi ödeyecek olan uçucu personelin kazandığı 120 liradan eline sadece 84 lira geçmiş olacak.

Toplam 30 bin uçucu personeli ilgilendiren ve kanunlaşan teklif ile devlet yıllık 375 milyon TL ek vergi tahsil edecek.

Özellikle Ortadoğu ve Çin’de pilot ve kabin personeli için verilen maaşlar inanılmaz boyutlarda. Kanunun bu haliyle uygulamaya girmesi durumunda özellikle pilotların yurt dışına gidişi ivmelenebilir. Bu noktada uçucu personelin talebi, havayolu şirketlerinin, oluşacak bu ek vergi yükünü seyyanen personele ödemesi yönünde.

Eski bir helikopter pilotu olan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, mecliste yaptığı konuşmada getirilen ek vergi nedeniyle tecrübeli uçuş ekiplerinin Türkiye’den ayrılıp yurtdışında görev yapabileceğine dikkat çekti.

ONEWORLD İTTİFAKININ EN YENİ ÜYESİ ROYAL AIR MAROC!

Havayolu ittifakı oneworld’un 14. ve en yeni üyesi Fas’ın milli havayolu Royal Air Maroc olacak. Birliğe katılmak için gerekli çalışmaları resmi olarak başlattığını duyuran Fas Kraliyet Havayolları’nın tam üyeliğinin 2020’yi bulması bekleniyor.

Havayolu, alt markası Royal Air Maroc Express ile birlikte bir bütün olarak birlikte yer alacağını açıkladı. Böylece oneworld ittifakının ilk Afrikalı üyesi Royal Air Maroc olacak.

Havayolunun birliğe katılmasıyla birlikte, oneworld ittifakının sınırlarına Royal Air Maroc’un uçuş ağında bulunan 21 ülkedeki 34 yeni havalimanı daha katılmış olacak. Böylece ittifak 178 ülke ve bölgede 1.069 havalimanına ulaşacak.

Royal Air Maroc, 2017 yılında 7.3 milyon yolcu taşıdı. Havayolunun filosunda Boeing 737-800, 787-8, 767’ler ve Embraer E190’lar da dahil olmak üzere toplam 55 uçak bulunuyor. RAM Express’in filosunda ise beş tane ATR 72 var.

Şubat ayında 20. Kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Oneworld ittifakı ise, 4 kurucu havayolu American Airlines, BA, Cathay Pacific ve Qantas’ın girişimiyle kuruldu. İttifak geride kalan 19 yıl içinde 14 üyeye ulaştı. Ancak Alman havayolu airberlin Ekim 2017’de operasyonlarını durdurunca üye sayısı 13’e düşmüştü.

İttifakın en önemli üyelerinden biri olan Qatar Airways’in CEO’su Akbar al Baker geçtiğimiz günlerde havayolunu bu ittifaktan çıkarmayı düşündüğünü açıklamıştı.

PAKİSTAN’A SATILAN İLK ATAK HELİKOPTERİNİN ÜRETİMİ BAŞLADI!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, geçtiğimiz Temmuz ayında, Pakistan’a 30 tane T129 ATAK helikopteri satışı konusunda anlaştı. 1,5 milyar dolar ile Türkiye’nin en büyük savunma ihracatı olan projenin 2,5 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Pakistan’a teslim edilecek ilk helikopterin üretimine de geçtiğimiz hafta başlandı. İlk teslimatın 2020 yılında yapılması planlanıyor.

Bu anlaşma ile Türkiye; ABD, Rusya, İtalya ve Fransa’nın ardından taarruz helikopteri ihraç edebilen beşinci ülke olacak.

Öte yandan TUSAŞ’ın yaklaşık bir yıldır T129 satışı için pazarlama faaliyetleri yürüttüğü Filipinler’de yapılan değerlendirmede taarruz helikopteri olarak ATAK öne çıktı. Toplam 24 adetlik ihalede T129’un rakipleri Amerikan Bell imalatı AH-1Z, AH-64E ile Rus helikopterleri Mi-28N ve Mi-35. Avrupalılar ise Tiger ile pazarı zorluyor. Filipinli askeri yetkililerin özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörle mücadelede etkin olarak kullandığı T129’u yakından takip ettiği biliniyor. İhalede karar önümüzdeki aylarda verilecek.

AVRUPALI BİR HAVAYOLU DAHA UÇUŞLARINI DURDURDU!

Artan petrol fiyatları ve yükselen maliyetler neticesinde, son dönemde özellikle Avrupa’da iflas eden ve uçuşlarını durduran havayollarının sayısı giderek artıyor. Bu furyanın son temsilcisi ise Litvanyalı Small Planet oldu. Havayolu tüm operasyonlarını durdurma kararı aldı.

10 yıldan daha uzun süredir operasyonlarını sürdüren havayolunun lisansı Litvanya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından askıya alındı. Small Planet Airlines, 8 tane Airbus A320 ile seferlerini yapıyordu. Havayolunun alt markalarıyla birlikte uçak sayısı 20’yi aşıyordu.

MEKSİKA DEVLET BAŞKANI VIP UÇAĞINI SATIYOR!

Tarifeli bir yolcu uçağında seyahat ederken, yanınızda Meksika Devlet Başkanı Obrador’u görürseniz şaşırmayın.

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador göreve gelişinin üç gününde seçim vaatlerini gerçekleştirmeye başladı. Göreve gelmesi durumunda devlet başkanına ait VIP donanımlı Boeing 787-8 Dreamliner uçağını satıp ülkesinin yoksul vatandaşlarına yardım edeceğine söz veren Obrador harekete geçti. Yüzlerce yoksula sahip bir ülkede böyle bir lüks uçağa binmeye utanacağını söyleyen Obrador, sözüne sadık kalarak, ilk yolculuğunu tarifeli bir seferde gerçekleştirdi.

Kasım 2012’de 218,7 milyon dolar karşılığında satın alınan başkanlık uçağı satışa çıkarıldı. Meksika halkı, uçağın satış süreci ve kullanım planıyla ilgili detaylı şekilde bilgilendirilecek. Başkanlık uçağı ile birlikte devlete ve federal hükümetlere air 60 uçak ve 70 helikopter de satışa çıkarılacak.

BOEING ÇİN’E 2000’İNCİ UÇAĞI TESLİM ETTİ

Amerikalı imalatçı Boeing ile Çin arasındaki ticari ilişkide çok önemli bir kilometre taşı daha döşendi. Çinli Xiamen Havayolları’na teslim edilen 737 MAX 8 uçağı, Boeing’in Çin’e teslim ettiği iki bininci uçak oldu.

Çin pazarına 1972 yılında 10 tane Boeing 707 uçak siparişiyle giren Boeing, o günden bu yana pazardaki payını artırdı ve 2018 yılının ilk dokuz ayında Çinli müşterilere 153 tane uçak teslim etti. Çin’e ilk 1000 uçağı 40 yıl içinde teslim eden Boeing, geri kalan 1000 uçağı ise son 5 yılda teslim etti.

Son yıllardaki bu hızlı tempo, üretilen her dört Boeing uçağından birinin Çinli bir operatöre doğrudan alım veya kiralama yoluyla gittiği anlamına geliyor. Boeing’in Çin’deki faaliyetlerinin, ülkeye 1 milyar dolardan fazla değer kazandırdığı düşünülüyor.

BAE’Lİ 4 HAVAYOLU ORTAK UÇUŞ YAPTI!

Birleşik Arap Emirlikleri’nin dört havayolu Air Arabia, Emirates, Etihad ve Flydubai, ülkenin 47. Ulusal Günü kutlamaları kapsamında ortak bir uçuş gösterisi yaptı.

Ülkenin kurucusu Şeyh Zayed’in mirasını ve değerlerini anmak ve ülkenin havacılık endüstrisindeki başarı öyküsünü dünyaya sergileme fırsatı sunan bu uçuşa, Air Arabia filosundan bir Airbus A320, Etihad ve Emirates’in birer Airbus A380’i, flyDubai’nin ise bir Boeing 737 Max 8 uçağı katıldı. Ayrıca BAE Hava Kuvvetleri akrobasi takımı Al Fursan’dan 7 uçak da gösteriye eşlik etti.

Dubai World Central’dan kalkan ve basamak formasyonunda uçan uçaklar ülkenin en önemli yapılarının üzerinde uçarak eşsiz görüntüler ortaya koydu.

adbanner