Havacılık Şirketlerinin İş Birliği Dönemi

Havacılık endüstrisinin, şirketler arasında işbirliği konusunda iyi bir geçmişe sahip olduğunu söylemek zor. Havacılığın sektör olarak yükselişi; şeffaflık, iletişim ve birlikte çalışan pek çok farklı parçaya dayanıyor olmasına rağmen; sektör demode bir şekilde işbirliğinden çok, daha köklü birleşme ve devralma kültürüyle ilerleme eğilimine sahip. Son birkaç yılda kayda değer bazı teknoloji işbirlikleri ile bu duruma çözüm aranmaya çalışılıyor.

Güvenlik ve verimliliği arttıran data paylaşımından, bakım onarım (MRO) sektöründe devrim yaratan uzmanlık alanı paylaşımına kadar; havacılık endüstrisi, teknolojik ortaklıklar sayesinde büyük faydalar görüyor.

Bu işbirliklerinin birçoğu, yalnızca ilgili taraflar için faydalı olsa da, tüm sektörün iyiliğine dokunacak daha kapsamlı işbirliklerine ihtiyaç olduğu aşikar. Her şeye rağmen, teknoloji, data paylaşımı ve alınan aksiyonlar konusunda yapılan işbirlikleri sektörün gelecekte daha paylaşımcı bir şekle dönüşeceğinin sinyallerini veriyor.

SON DÖNEMDE ŞİRKETLER ARASINDA YAŞANAN İŞ BİRLİKLERİ

Airbus – Bombardier

Havacılık endüstrisi son iki haftadır; sektörün önde gelen şirketleri arasındaki birleşmeler ve işbirliklerini konuşuyor. Önce Avrupalı imalatçı Airbus’ın, Kanadalı Bombardier şirketinin C Serisi uçaklarının üretim programlarının çoğunluk hissesini satın alması gündemi meşgul etti.


İlgili Haber | Airbus A220’yi Dünya Kamuoyuna Tanıttı


Boeing – Embraer

Ardından Amerikalı imalatçı Boeing de Brezilyalı Embraer’in tüm ticari faaliyetlerinin 4.75 Milyar Dolar olarak belirlenmesinin ardından bu miktarın yüzde 80’i yani 3.8 Milyar Dolar ödeyerek yepyeni bir ortaklık gerçekleştirileceğini açıkladı.


İlgili Haber | Boeing ve Airbus Rekabeti Yeni Bir Boyut Kazandı


Bu iki önemli gelişmenin ardından, havacılık endüstrisinde yaşanan ve her iki taraf için de verimli olduğu iddia edilen ortaklıklara göz atalım:

adbanner