Havada Kalmayan Sorular

Uçak mühendisi, kaptan pilot, eğitmen, yönetici şimdi de yazar. Havacılığa adanmış bir hayatı kokpitten kağıda aktararak taçlandıran Menderes Çakıcı, hepimizin havada merak ettiği soruların cevaplarını bir kitapta derledi.

Pilotlar kokpitte sıkılmıyor mu? Her pilot her uçağı kullanabilir mi? Pilotların tüm ülkelere vizeleri mi var? Nedir bu meşhur kara kutu? Yolcu uçakları ne kadar yakıt tüketir? Uçakta korna var mı? Havada tüm motorlar durursa ne olur?

Boeing 777 uçaklarında kaptan pilot ve öğretmen olarak görev yapan Menderes Çakıcı, “Havada Kalan Sorular” isimli kitabıyla havacılığa gönül vermiş herkese sesleniyor. Akademik alanda bir boşluğu doldurmak, kokpitteki arkadaşlarını temsil etmek, Türkiye’de havacılık kültürüne dair bir farkındalık oluşturmak gibi misyonlar da yüklenerek yola çıkan Çakıcı, kitaba dair sorularımı yanıtladı.

Menderes Çakıcı, ortaokul yıllarından itibaren havacılık kulüplerinde çeşitli faaliyetlerde bulunarak, uçmaya dair tutkusunun peşinden koşacağının sinyallerini verir. 18 yaşında ilk yalnız uçuşu ve paraşütle atlayışı ile gökyüzüne merhaba diyen Çakıcı, ODTÜ Havacılık Mühendisliği eğitimi ile metal kuşların dilini öğrenir. Master eğitimini sürdürürken uçma tutkusuna daha fazla karşı koyamayıp pilot olmaya karar veren Menderes Kaptan’ın hala hizmet ettiği Türk Hava Yolları macerası, pilotluk imtihanlarına başvurması ile başlar. Uçuş Eğitim Başkanlığı’na kadar uzanan kariyer yolculuğunda pek çok üst düzey görevde bulunur.

Pilotluk mesleğine yeni giren veya bu mesleği seçmeyi düşünen gençlerden, uçak yolculuğu yapan yolculardan ve çevresindeki insanlar tarafından uçaklara dair çok fazla sorunun muhatabı oldukça, tüm bu sorulara tek bir kalemde cevap vermeye karar veren Çakıcı Kaptan “Havada Kalan Sorular” kitabını hazırlar.

Kitabın ismini nasıl belirlediğini sorduğumda; “kokpitte birlikte uçtuğum kaptan ve pilot arkadaşlarımın desteğiyle” diyor. Belirlenen isimler üzerinde bir sıralama yapıp en ilgi çekici isim olan ‘Havada Kalan Sorular’da karar kılmışlar.

Kitabın kapağını açar açmaz bir pilotun elinden çıktığı belli oluyor. “Değerli yolcularımız ve sevgili çocuklar uçağımıza hoşgeldiniz” ile başlayan önsöz ile karşılaşıyor okuyucu. Kitabı oluştururken soruların toplanması, toplanan sorularda yoğunlaşan konuların belirlenmesi, belirlenen sorulara cevap yazılması, yazıların editlenmesi ve kitabın yayın evi tarafından basımı aşamaları ile toplam 16 ayda fikirden ürüne dönüşmüş. Çakıcı Kaptan, kendi çektiği resimler ve çeşitli karikatürler ile anlatımına görsel zenginlikler kattığı kitabının tüm detayları ile ilgilenmiş. Öyle ki kitabın kapak tasarımı da kendisine ait.

Menderes Çakıcı kitabında; pilot ve diğer personelin görevlerinden, yerdeki operasyona; uçağın sistemlerinden, uçuşun aşamalarına; uçakta ikramdan hava şartlarına; uçuş emniyetinden yolculuğun fizyolojik etkilerine ve havada hiç UFO görüp görmediğine kadar pek çok farklı konuda tam 169 soruya akıcı bir üslupla detaylı cevaplar vermiş.

“Peki bu kitapla havada soru kalmadı mı?” diye sorduğumda ise “merak edilen soruların tamamına yakınının cevabı, kitapta yer aldı” diyor. Kitabı okuyan için havada soru kalmayacağına inancı tam.

Kitapta cevap bulan ilk soru; pilotların acil bir durumda gerçekten arkadaki yolcuları düşünüp düşünmediği üzerine. Bu kitabı yazmaya karar vermeden önce en sık karşılaştığı soruların hava boşluğu ve türbülanslar ile birlikte bu soru olduğunu söylüyor.

Peki bundan sonra diyorum Çakıcı Kaptan’a ne bekliyor bizleri? Bir fotoğraf tutkunu olan Menderes Çakıcı, meme kanseri hastalarına destek olmak için “Gökyüzünde Hayat İzleri” projesi dahilinde, uçuş sırasında kokpitten çektiği fotoğraflardan oluşan bir kitap hazırlayacağını söylüyor heyecanla. Ayrıca bir Boeing 777 uçuşunun tüm süreçlerinin hikâyeleştiği kitap çalışması için de şimdiden kolları sıvamış.

 

Bilgi Kutusu: 28 yıldır pilot. Boeing 777 ile uçuyor. Kitap 13 Bölüm, 169 Soru, 312 Sayfa’dan oluşuyor.

adbanner