Getty Images

İniş ve Kalkışta Neden Uyumamak Gerekiyor?

Uyku severlere kötü bir haberimiz var. Uyumak, uçuş sırasında her zaman kusursuz ve zararsız bir eylem değil! Kalkış tamamlanana kadar uyanık kalmanın daha iyi bir seçenek olmasının iki sebebi var: kulak barotravması ve tahliye emniyeti….

Sabahın erken saatlerine bilet aldığınız bir uçağı kaçırmamak için çok erken yola çıkmış olabilirsiniz; eğer durum böyleyse, havalimanına giderken aklınızdaki tek şey uçağa binip uykuya devam etmektir. Bazen de gecenin en son seferlerinden birine biletiniz vardır ve günün tüm yorgunluğunu atmak ve kendinizi uykunun kollarına bırakmak için bir an önce uçağa binmenin hayalini kurarsınız.

Her iki senaryoda da koltuğunuza oturduğunuz anda uykunun karşı konulmaz cazibesi, sizi etkisi altına alacaktır.

Ancak, bilim insanları, ‘uçuşta kalkış ve iniş aşamalarını uyuyarak geçirmeniz, sağlığınız için oldukça zararlı’ diyor. Bu durum, kulaklarınızda kalıcı hasarlar bırakmak da dahil olmak üzere sizi bir dizi sağlık sorunu ile karşı karşıya bırakabilir.

Hiç düşündünüz mü bilmem; kabin memuru ya da pilotun “iniş için alçalmaya başlıyoruz” anonsunu yapmasının temelinde de bu durum yatıyor. Uyuyanlar uyansın ve inişi uyanık olarak tamamlasınlar ve sağlıklarını korusunlar diye bu prosedür gerçekleştiriliyor.


İlgili Haber | “Slide Armed and Cross Check” Anonsu Ne Anlama Geliyor?


Bu durumun sebebi, uçağın içindeki hava basıncının kalkış ve iniş sırasında çok hızlı değişkenlik göstermesi. Hızlı irtifa değişimleri, kulağın hava basıncını etkiliyor. Bu, östaki tüplerinde tıkanıklığa yol açıyor ve siz de kulaklarınız adeta patlayacakmış gibi hissediyorsunuz.

Östaki tüplerinizi uçuşun bu aşamalarında gevşetmek, açmak ve temizlemek, kulağınızın performansını artırmak ve sağlıklı kalabilmek açısından çok önemli. Uyurken, kulaklarınızdaki hava basıncını dengelemek için hiçbir şey yapamazsınız. Kulaklarınız bloke olur ve baş dönmesi, kulak iltihabı, kulak zarı hasarı, burun kanaması ve hatta işitme kaybı gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Kulaklarınızı korumak konusunda önerilen ipuçları arasında esneme ve sık sık yutkunmak, düzenli olarak bir kaç damla su içerek boğazınızı ıslak tutmak, sakız çiğnemek gibi eylemler var.


İlgili Haber | Uçuşta Kulak Tıkanıklığı Yaşayanlara Öneriler


Uçuştan önce uçağa binip, sıkıcı güvenlik demosunu izlemek yerine uyumayı tercih etmeniz gayet doğal. Ancak sağlığınız için bunu yapmayın! Uçağınız kalkışın ardından seyir irtifasına geldikten sonra arkanıza yaslanıp gözlerinizi kapatın ve uyumaya çalışın. Tabii pilot veya kabin ekibinin, yapacağı “iniş için alçalıyoruz” anonsuna kadar!

adbanner