Katil Bulut: Kümülonimbus Nedir?

Havacılıkta katil bulut olarak da adlandırılan kümülonimbus (CB) bulutları, elektrik yüklü bulutlardır. Kümülonimbus bulutlarına biraz daha yakından bakıp neden tehlike yarattıklarını anlatalım.
▪️CB’ler, güneşli ve iyi hava bulutları olarak bilinen masum kümülüs bulutlarının, konvektif bir hava akımı ile karşılaşması sonucu ortaya çıkıyor.
▪️Kuleyi andıran ve tepesi genelde buz kristallerinden oluşan, görkemli, heybetli, bir o kadar da ürkütücü bulut türüdür.
▪️Büyük kütleler halinde görülen CB’lerin üst tarafları beyaz ve genelde tüy şeklinde; alt tarafları koyu renklidir.
▪️Fırtına bulutu olarak da bilinen CB’ler, uçaklar için en tehlikeli bulut türlerinin başında geliyor.
▪️Yerden 20 km yükseğe ulaşabilen CB bulutları, dolu, kuvvetli rüzgar, gök gürültüsü, şimşek, kuvvetli yağış ve hortumlara neden oluyor.
▪️CB bulularının en önemli özelliği, kuvvetli dikine akımlar, hamleli rüzgarlar, şiddetli türbülans, düşük görüş koşulları ve çok kuvvetli buzlanma.

Bütün bu özellikleri, kümülonimbus bulutlarını, uçaklar için son derece tehlikeli hale getiriyor.
▪️Çevresinde yüksek türbülans oluşturan bulutlar, uçuş emniyetini ciddi şekilde etkilediği için, pilotlar bu tür bulutların içinden geçmek yerine etrafından dolaşmayı tercih ediyor!
▪️Oldukça kuvvetli sarsıntılara neden olan CB’ler, uçakları bir anda vakum gibi içine çekebiliyor. Küçük uçaklar için CB’lerin içine girmek çok tehlikeli!
▪️Uzmanlar, katil bulut olarak da bilinen CB’nin içine giren bir uçağın sağlam çıkma şansının neredeyse olmadığı görüşünde.

CB içindeki şiddetli yatay ve dikey hava akımları, uçağı kağıt gibi buruşturup atabilir!

Emirates’in Airbus A380’i, kümülonimbus bulutları içinde…

Özetle, kümülonimbus bulutları, türbülansa neden olmaları nedeniyle uçaklar; şimşek ve yıldırım oluşturmaları sebebiyle de yeryüzündeki insanlar için korkulu bir rüya diyebiliriz. Ancak pilotlar, önlerindeki radar ekranlardan bu bulutları görüp, etrafından dolaşabilme ihtimaline sahip oldukları için şanslıyız. Radar ekranında görmelerinin haricinde, CB bulutlarının yoğun olduğu dönemde, pilotlar dikkatli bir şekilde radyodan, çevredeki diğer pilotların uçuş deneyimlerini de takip ederek, gerekli aksiyonları alıyorlar. Korkmayın!

adbanner