NASA En Değerli Asteroiti Yakaladı

NASA’nın Hubble Teleskobu, küresel ekonominin 70.000 katı değerinde, bir metal asteroit yakaladı. Bahsedilen asteroitin değerinin tam 10.000.000.000.000.000.000.000 Dolar olduğu düşünülüyor.

İnsanların uzaya yolculuk yapmak için, artık bir nedeni daha var. Mars ve Jüpiter arasında yörüngede dönen, Massachusetts büyüklüğündeki asteroitin tahmini değerinin 10 sekstilyon Dolar olduğu sanılıyor.

16 Psyche olarak bilinen bu asteroit, aslında 1852’de keşfedildi. Ancak NASA’nın Hubble Teleskobu, nihayet Dünya vatandaşlarına, bu nadide eseri daha yakından görebilme şansı sunan görseller elde etmeyi başardı. The Planetary Science Journal’da bu hafta yayımlanan yeni çalışma, asteroitin bileşiminin, astronomik değerinin anahtarı olduğunu gösteriyor.

Bu lanse edilen değerin ne kadar büyük olduğunu anlamak için, rakamsal olarak yazıya dökmek yeterli. Çünkü bunu yaparken, neredeyse asteroitin kendisine uzanabilecek kadar sıfır koymamız gerekiyor. Tam 10.000.000.000.000.000.000.000 ABD Doları.

Bu ağır metalden oluşan asteroitin değeri, 2019’da 142 trilyon Dolar olarak açıklanan, Dünya’nın tüm küresel ekonomik değerlerinin toplamının 70.000 kat üzerinde bir rakama tekabül ediyor. Bir başka ifade ile bu asteroit, mal varlığı 200 milyar Dolar civarında olan Dünya’nın en zengin insanlarından Jeff Bezos’u yaklaşık 50 milyon kez satın almaya yetecek kadar değerli.


İlgili Haber | Jeff Bezos ve Richard Branson Gerçekten Uzaya Gitti mi?


140 mil yani 225 km çapındaki Psyche, tamamen Demir ve Nikel’den oluşmuş gibi görünüyor. Bu metalik yapı, onu genellikle kaya veya buzdan oluşan diğer asteroitlerden ayırıyor.

Gezegen bilimcisi ve The Planetary Science Journal’daki makalenin yazarı Dr. Tracy Becker, “Çoğunluğu metal olan göktaşları görmüştük. Ancak Psyche, tamamen Demir ve Nikel’den oluşan bir asteroit olması ile benzersiz bir özelliğe sahip” görüşünü paylaşıyor.

Bu pahalı asteroit nasıl oluştu?

Becker’e göre, Psyche, Güneş sistemimizdeki çeşitli nesneler tarafından aldığı darbelerle, üzerindeki koruyucu örtü ve kabuklarını kaybettiği için, oluşumunu hiç bir zaman tamamlayamamış bir gezegenin çekirdeği olabilir.

Psyche, şu anda Güneş Sistemi’nin ana asteroit kuşağında, Mars ve Jüpiter arasında yörüngede dönüyor. Dünya’dan yaklaşık 230 milyon mil (yaklaşık 370 milyon km) uzakta.

Şaşırtıcı olmayacağı üzere ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, bu eşsiz yapıyı yeniden ziyaret etmeyi planlıyor. 2022’de, asteroidi daha fazla incelemek için bir Psyche isimli özel bir uzay görevinin başlatılması hedefleniyor.

Haydi biraz hayal kuralım: Eğer bu eşsiz asteroiti, sorunsuz bir şekilde gezegenimize getirebilme şansımız olsa, Dünya’daki 7,5 milyar insanın her biri, yaklaşık 1,3 milyar Dolar sahibi olabilirdi!


Bir Bakışta | Asteroit Nedir?

Güneş’in etrafında dolanan, gezegenlerden çok daha küçük boyutlu, taş benzeri gök cisimleridir. Güneş Sistemimizdeki asteroitlerin birçoğu, Mars ve Jüpiter arasında yer alan asteroit kuşağında bulunur. Asteroitler, ayrıca yörüngelerinde bulundukları gezegenlerle beraber Güneş’in etrafında dolanırlar. Dünya ve birkaç gezegenin yörüngelerinde bu tip asteroitler bulunuyor.

Asteroitler nereden geliyor?

Asteroitler, Güneş Sistemimizin oluşumundan arta kalanlar olarak özetlenebilir. Güneş Sistemimiz, 4.6 milyar yıl önce büyük bir gaz ve toz bulutunun birleşmesi ile oluştu. Bu olay gerçekleştiğinde materyallerin birçoğu bu gaz ve toz bulutun merkezine geldi ve Güneş’i oluşturdu. Diğer gazlardan bazıları da gezegenleri meydana getirdi. Fakat asteroit kuşağındaki materyallerin, gezegen oluşturan materyallerle birleşme fırsatı olmadı.

Asteroitlerin hiçbiri, aynı şekil ve boyutta değil. Bunun sebebi, asteroitlerin Güneş’ten değişik uzaklıklarda oluşmaları. Asteroitler, yuvarlak olmayan düzensiz şekilleri, boyutları (kimleri kilometrelerce çapa sahiptir, kimileri bir çakıl taşı kadar küçüktür) ve meydana geldiği materyalleri (Nikel, Demir gibi metaller ve kil) ile birbirinden ayrılırlar.

Asteroitler bize ne öğretebilir?

Asteroitler, Güneş Sistemimizdeki diğer gök cisimleri ile aynı zamanda oluştukları için bilim insanları, bu cisimleri inceleyerek Güneş Sistemimizin geçmişi hakkında bilgi sahibi olabilir. Bilim insanları, asteroitler hakkındaki bilgileri, meteoritleri inceleyerek elde eder. Meteorlar, atmosferimize girerek Dünya’ya düşmüş küçük asteroit parçalarıdır.

adbanner