Uçakla Seyahatte Şişkinlik Sorununa Çözümler

Uçakla yaptığımız seyahatler, yeni yerler görmemiz, yeni bakış açıları edinmemiz ve yeni maceralar yaşamamız nedeniyle olağanüstü heyecan verici olsa da; aynı zamanda çok rahatsız edici de olabiliyor.

Havayolu seyahatleriyle ilgili en yaygın şikayetler, uçuşun vücudumuzda oluşturduğu bazı olumsuz etkilerle ilgili. Seyahat severler, uçuş sırasında genellikle “jet bloat” olarak bilinen şişkinlik sorunlarından muzdarip.

İlgili Haber | Uçakta En Çok Karşılaşılan Tıbbi Sorunlar

Neden bu kadar çok insanın uçuşlarda bu hissi yaşadığı sorusunun tam anlamıyla net bir cevabı yok. Ancak neyse ki, şişkinlik sorununu önlemenin ve rahatlatmanın birkaç basit yolu var.

Uzmanlar, şişkinlik sorununa en temel sebep olarak, kabindeki basınçlı havanın, vücudunuzdaki gazların genişlemesine neden olmasını gösteriyor. Uçuşta, gazlı içeceklerden ve kızartılmış yağlı yiyeceklerden kaçınarak sindirim sisteminizi rahatlatıp, bu tip bir sorun yaşamanın önüne geçmek mümkün.

İlgili Haber | Uçakta Hastalıktan Korunmak İçin Öneriler

Uçuşta saatlerce yerimizde oturmak da, şişkinlik sorununun en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Özellikle uzun menzilli seyahatlerimizde, ortalama iki saatte bir kalkıp biraz koridorda dolaşmak ve kaslarımızı hareket ettirmek, şişkinlik sorunuyla başa çıkabilmek için birebir.

Dehidrasyon yani vücudumuzun su kaybetmesi, şişkinlik sorunu için bir başka önemli faktör. Sadece şişkinliğe neden olmayıp; aynı zamanda cildinizin kurumasına ve kaşıntı hissetmemize de neden olan bu durumun önüne geçebilmek için uçuş süresinde  bol su içmek gerekiyor. Daha fazla su içmek bizi daha fazla tuvalete götüreceği için; aynı zamanda daha fazla hareket anlamına gelecek. Yani tam bir kazan-kazan ilişkisinden bahsetmek mümkün.

İlgili Haber | Uçuşta İçilecek En İyi İçecek Nedir?

Özetle uçakta şişkinlik sorununun önüne geçebilmek için yediklerimize, içtiklerimize, uyku düzenimize ve fiziksel aktivitemize dikkat etmek şart. Uçuş öncesi ve sırasında aşırı derecede yemek ve fazla miktarda yağ, tuz, asit içeren yiyecek/içeceklerden kaçınmak, şişkinlik hissiyatından sizi ciddi şekilde uzaklaştıracak.

Şişkinlik konusunda hızlı bir aksiyon mu almanız gerekiyor? O zaman da uzmanlar çeşitli probiyotiklerin kullanımını öneriyor. Bu dış destekler ile sindirim sisteminizin sorunsuz çalışması sağlanmaya çalışılıyor.

Muhammed YILMAZ

adbanner