Uçakta Evcil Hayvan Taşımak İçin Bilmeniz Gerekenler

Her ne kadar şuanda pandemi nedeniyle seyahatlerimizdeki bazı lükslerimize ara vermek zorunda kalmış olsak da; normalde hepimiz hep en rahat en konforlu seyahatlerin peşindeyiz.

Peki en yakın dostlarımız olan evcil hayvanlarımızın seyahat hakları ve konforu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Aslında bu konuda bilinmesi gereken çok şey var. Hangi hayvanlarımızı uçakta taşıyabiliyoruz? Hangilerini yanımıza alıp, hangilerini kargoya verebiliyoruz? İstediğimiz her hayvanı uçakla taşıyabiliyor muyuz? Önce evcil hayvanlarımızın uçakla seyahatleri konusunda bu gibi temel sorulara yanıt arayalım. Sonra da dünya genelinde havayolları arasında yapılan bir araştırmanın sonucuna göz atalım. Uçuş sırasında hayvanlarımızı en rahat ettiren havayolları hangileri? Türk Hava Yolları bu listede kaçıncı sırada?

HANGİ HAYVANLAR UÇAKTA TAŞINABİLİYOR?

Uluslararası kurallar gereği evcil hayvanlarımızın tamamı, uçuşta bizimle ortak zevkleri maalesef paylaşamıyor. Bazıları kabinde yanımızda olmaya hak kazanabilirken bazıları kendilerine ait kafeslerde uçağın kargo kompartmanının yolunu tutmak zorunda kalıyor.

Eğer evcil hayvanınızla seyahat etmeyi düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken şey, bilet almadan önce havayolunun temel evcil hayvan politikasına göz atmak. Zira uçakta hayvan taşımak için uluslararası temel bir çerçeve varsa bile belirli şartlar havayolundan havayoluna farklılık gösterebiliyor.

Bazı havayolları küçük köpeklerin ve kedilerin yolcu kabininde, bazıları business sınıfında bile taşınmasına izin verirken, diğerleri sadece kargo bölümünde bagaj olarak taşınmasına izin veriyor. Bazı havayolları sadece köpekler ve kediler için uçuşta yiyecek ve içecek sağlarken, diğerlerinin böyle bir uygulaması bile yok. Ve elbette dostunuzla seyahat etmenin ücreti de havayolları arasında dramatik şekilde değişebiliyor.

UÇAKTA EVCİL HAYVAN BİLMECESİ!

Uçakta taşınan hayvanların küçük bir kısmı evcil hayvan olarak kabul ediliyor. Çünkü havayolları yalnızca taşıdığı evcil hayvanlar ile ilgili rapor tutmak ve uluslararası otoritelere hesap vermek zorunda. Laboratuar hayvanları, nesli tükenmekte olan maymunlar ve hatta bazı kuş türleri bile seyahat esnasında evcil hayvan sayılmıyor. Raporlama gereksinimleri bu hayvanları kapsamadığı için uçuşta yaşanan sorunların büyük bir çoğunluğu bildirilmiyor.

Evcil hayvanları kabinde taşımanıza izin veren havayolları genelde, 17 inç (43 cm) uzunluğunda, 11 inç (28 cm) genişliğinde ve 9 inç (23 cm) yüksekliğinde bir kafes istiyor. Hayvanların, uçuş süresince kendi kafeslerinde kalmasını ve kafes içinde rahat hareket edebilmesi önemseniyor. Kabin içine alınma konusunda, genelde yalnızca koltukların altına sığacak kadar küçük hayvanlara izin veriliyor.

UÇAĞA BİNECEK EVCİL HAYVANLARIN ÖZELLİKLERİ

Tüm evcil hayvanların, uçuş öncesi veterinerden uçuşa elverişlidir raporu alması gerekirken; çoğu havayolu hayvanın en az 8 haftalık olmasını istiyor.

Elbette minik dostlarınızı uçağa bindirmek için ekstra bir ücret ödemeniz de gerekiyor. Uluslararası uçuşlar için, düzenlemeler ve ücretler, son varış noktanızın bulunduğu ülkedeki kanunlara göre değişiyor. İngiltere, BAE ve Katar yurt dışından canlı hayvan kabul etmiyor.

Türkiye’deki hava yolu şirketleri de hayvanın geçerli bir aşı ve sağlık sertifikasının bulunması; giriş izinleri ve transit ülkeler tarafından istenen diğer belgeler de tam olması durumunda evcil hayvan taşımanıza izin veriyor. Uçuşlarda, hem kabin hem de kargo bölümünde, sadece kedi, köpek ve (saka kuşu, muhabbet kuşu, kanarya) gibi küçük ötücü kuşlar evcil hayvan olarak taşınabiliyor. Amerikan pitbull terrier, doberman, rottweiller gibi köpekler uçuşlara kabul edilmiyor.

Kabinde taşınabilen evcil hayvan kontenjanı, uçak tipine göre farklılık gösteriyor. Hayvanın uçağa kabul işlemleri, check-in sırasında yolcu ile birlikte yapılıyor. Hayvanın sağlıklı, temiz, kokusuz ve sakin görünümlü olmasına dikkat ediliyor. Sağlık ve dış görünüm açısından kötü durumda olan hayvanlar kabul edilmeyebiliyor. Sık sorulan sorulardan biri olarak evcil hayvan, yolcunun bagaj hakkına dahil değil. Havayolları uçuş esnasında veya sonrasında hayvanın sağlığı ile ilgili sorumluluk kabul etmiyor.

EVCİL HAYVANI UÇAKTA KARGOYA VERMEK TEHLİKELİ Mİ?

Şüphesiz kargoya vermek, evcil hayvanların seyahatinde daha tehlikeli bir seçenek. Hayvanların uçması için en güvenli yol kabinde onu yanınıza almak. Tabii havayolunun kabul etmesi ve gerekli şartları sağlaması koşuluyla. Zira kargoya gönderilen hayvanlarla ile ilgili olumsuz haberler alıyoruz. Örneğin 2016 yılında sadece ABD’de yarım milyondan fazla evcil hayvan uçak kargosunda taşındı. Bu hayvanların 26 tanesi öldü ve 22’si yaralandı. 10 bin hayvanda bir olay oranına ulaşıldı.

AMERICAN AIRLINES PETCLASS

Havacılık endüstrisinde konforun arttığı özel süitler çağını yaşadığımız bu günlerde, bazı havayolları evcil hayvanlar için de kabinde sınıf seçeneklerini yükseltti. American Airlines Los Angeles veya San Francisco ile New York JFK arasında Airbus A321T uçakları ile gerçekleşen seferlerde first class uçan yolcuların hayvanları için pet-class seçeneğini öneriyor. Kabinde evcil hayvanının taşıyıcısı için yeterince geniş bir bölme oluşturularak, yolcunun bacaklarını uzatabildiği alan genişletilip ve daha az yorucu bir seyahat konforu vadediliyor. Elbette bu konuda da kısıtlamalar var. Yalnızca köpeklere ve kedilere izin veriliyor. Ayrıca kısa burunlu ırklarda yer alan hayvanlar için bu sınıf yasak.

EVCİL HAYVANLAR İÇİN EN KONFORLU HAVAYOLLARI!

Budget Direct Travel Insurance, 2019 yılında Skytrax tarafından belirlenen dünyanın en iyi 50 havayolunu; evcil hayvan taşıma ücretleri, uçakta taşınan yolcu başına hayvan sayısı, kabine alma izinleri, kural dışı evcil hayvanların taşınmasına yönelik insiyatifler de dahil olmak üzere 10 farklı kategoride puanladı.

Hollanda’nın milli havayolu KLM, 100 üzerinden 81,8 puanla yolcuların evcil hayvanlarını en konforlu şekilde uçuran havayolu seçildi. Tüm kategorilerde yüksek puan alan KLM’in, evcil hayvanları ile seyahat edenler için neden popüler bir tercih olduğunu ve Hollandalıların evcil hayvanlarını sadece bisiklet sepetlerinde değil, uçaklarda da taşımaktan mutlu olduklarını ortaya koydu.

Listenin ikinci sırasındaki Air France ve üçüncü sıradaki Air Canada’nın ardından gelen Türk Hava Yolları, 76.6 puanla dördüncü sırada kendine yer bulmayı başarmış. Tüm havayolları arasında evcil hayvan taşınması için en düşük ücretlere sahip olan Air Canada olurken; taşınacak hayvan için 45 kg sınırı konulması negatif bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Listenin ilk 10 sırasında 7 Avrupalı havayolu bulunurken Amerika kıtasından sadece Air Canada’nın yer alması hayvan dostu havayolları konusunda önemli bir mesaj veriyor. British Airways’in 43’üncü sırada yer alması ise önemli bir sürpriz olarak karşımıza çıkıyor.

 

adbanner