Yeşil Pasaport Sahipleri Schengen Vizesi mi Alacak?

AB’den yeni vize uygulaması! Yeşil ve gri pasaportlara Schengen bölgesi ülkelerine getirilen sınırlama yeni yılda başlıyor.

Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat edilebilen yeşil (hususi) ve gri (hizmet) pasaportlara muafiyet sınırlaması getiriliyor. Önceden hiçbir izin ve işleme tabi olmadan Avrupa Birliği ülkelerine gidebilen bu pasaport sahipleri, 2021’den itibaren önceden kayıt olmak zorunda. Kayıt işlemi sırasında vatandaşların, giriş izni alabilmek için 7 Euro harç bedeli ödemeleri de gerekiyor.

Vize aracılık hizmeti veren EuroAsia’nın duyurusuna göre, yeşil ve gri pasaport sahipleri, 2021 yılından itibaren Avrupa ülkelerine gidebilmek için önceden izin almak zorunda kalacak. Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat etme özgürlüğüne sahip vatandaşlar için alınan karar gereğince, vizesiz seyahat etme kısıtlaması getirildi. Bundan böyle, Avrupa seyahati için vizeden muaf tutulan kişiler de seyahatleri öncesinde ilgili ülkeye giriş izni almaları gerekecek.

KAYIT YAPTIRIP PARA ÖDEYECEKLER

Vizesiz seyahat hakları, alınan karar gereğince kısıtlanırken, Avrupa Parlementosu’nun 2018’deki duyurusuna göre; 2021 yılında Avrupa ülkelerinden birine seyahat etmek isteyen yeşil ve gri pasaport sahibi Türk vatandaşlarının, seyahatlerinden önce ETIAS sistemi üzerinden kayıt yaptırmaları zorunlu olacak. Yapılan kayıt işlemi sırasında yolcuların, giriş izni alabilmek için harç bedeli olarak ise 7 Euro ödemeleri gerekecek.

KARARIN GEREKÇELERİ

18 yaş altı ve 70 yaş üzeri yolcular, ilgili harç bedelinden muaf tutulacak. Uygulama ile yeşil ve gri pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize muafiyet hakları saklı tutulurken, Avrupa’ya girişlerde seyahat izni almaları zorunlu koşuluyor. Yeni yürürlüğe giren yasanın öncelikli amacının güvenlik olduğunu beyan eden Avrupa Parlementosu; sınır kontrolünün sağlanması, salgın tehlikesi, yasadışı göç, güvenlik tehdidi ve kendi ülke vatandaşlarını korumak gibi gerekçelerle böyle bir kararı aldığını bildirdi.

ÖN KONTROLDEN GEÇECEK

Yeşil ve gri pasaporta sahip Türk vatandaşlarının Avrupa’ya giriş izni başvurusunda bulunması 2021 itibariyle geçerli olacak. Ancak her başvuru sahibi yolcunun sunmuş olduğu evraklar koşulsuz kabul edilmeyecek ve ön kontrolden geçecek. Herhangi bir göç durumu ya da güvenlik tehdidi unsuru ile karşılaşılması halinde başvurular geri çevrilip, Avrupa’ya giriş izni başvuruları reddedilebilecek.

HER KAYIT 3 YIL GEÇERLİ OLACAK

Avrupa’ya seyahat etmek isteyen yeşil ve gri pasaport sahibi Türk Vatandaşları’na verilen giriş izni süresi yeni alınan karara bağlı olarak 3 yıl geçerliliğini koruyacak.

Yeşil Pasaportlu Sayısı 2 Milyona Ulaştı!

İhracat firmalarının yetkililerine ve meslekte 15 yılını doldurmuş avukatlara tanınan ayrıcalıkla birlikte yeşil pasaport alma hakkına sahip kişi sayısı yaklaşık 2 milyona ulaştı. Artan rakamlar, yeşil pasaporta vizesiz giriş hakkı tanıyan Avrupa ülkelerinde tedirginliğe neden oldu. Yeşil pasaport alma hakkında yaşanan gelişmelerle “yeşil pasaporta vize gelir mi” sorusu gündemde yerini aldı.

İhracat yapan firma sahipleri için yeşil pasaporta yönelik limit 1 milyon Dolar’dan 500 bin Dolar’a düşürülmüştü. TİM Başkanı İsmail Gülle, yeşil pasaporttan faydalanan kişi sayısının, bu kararla birlikte 11 bin 952 kişiden 22 binin üzerine çıkacağını açıkladı. İhracatçılar ve avukatlara tanınan imtiyazlar üzerine; doktorlar, muhtarlar, mali müşavirler, turist rehberleri, eczacılar, noterler ve bekçiler de yeşil pasaport almak haklarını gündeme getirmeye başladı.

Türkiye’de her yıl ortalama 400 bin kişi yeşil pasaport ile yurt dışına çıkıyor. Yeşil pasaport hamili bazı kişilerin iltica talebinde bulunması ve suça karışması, bazı Avrupa ülkelerinin yeşil pasaporta sahip T.C. vatandaşlarına yönelik vize uygulanması taleplerine neden oldu. 160 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahip yeşil pasaport sahiplerinin sayısı hızla artınca yeşil pasaporta da  vize uygulanabileceği söylentileri yaygınlık kazandı. Son 5 yıl içerisinde 1 milyon 970 bin kişi yeşil pasaportla yurt dışına seyahat etti. Bordo pasaport sahiplerinden de son 5 yılda yaklaşık 13 milyon kişi yurt dışına seyahat etti.

Yeşil Pasaport Nedir?

Yeşil pasaport belli statüdeki devlet çalışanlarına verilen bir pasaport türüdür. Yeşil pasaportun iki avantajı bulunur:
1) Yeşil (Hususi) pasaporta sahip T.C. vatandaşları Bordo (Umumi) pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
2) Yeşil pasaport sahipleri pasaport harcından muaftır. Bordo pasaportlular, pasaport çıkartmak için defter bedeli ve pasaport harcı olmak üzere 2 ödeme yapmak zorundadır. Pasaport harcı, pasaportun geçerlilik süresine göre farklılık gösteren miktarlarda tahsil edilmektedir. Yeşil pasaport sahipleri sadece defter bedelini öderler.

Kimler Yeşil Pasaport Alabilir? (2022)

Bilinenin aksine yeşil pasaport almak için devlet memuru olmak yeterli değildir. Kamu kurumu çalışanlarının yalnızca bir kısmı bu hakka erişebilmektedir. 2022 yılında yeşil pasaport alma hakkına sahip kişiler:

  • TBMM Eski Üyeleri ve Devlet Başkanları
  • 1.2. ve 3. Derece Kadrolarda Bulunan Devlet Memurları
  • Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu Üyeleri
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Üyeleri
  • Belediye Başkanları (Görev süresince)
  • Koşulları Sağlayan İhracatçılar
  • Baroda 15 Yılını Dolduran Avukatlar

İlgili Haber | Pasaport Renkleri Ne İfade Ediyor?


Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Hususi pasaport başvurusu yapacak kişilerin gerekli belgeleri tamamlayarak ve gerekli ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekir. Yeşil pasaport başvurusu için randevu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından online olarak alınabilir.


İlgili Haber | Pasaportunuzun Son Kullanma Tarihine Dikkat!


Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Yeşil pasaport hakkını kullanmak isteyenler, aşağıdaki belgeleri tamamlayarak başvurularını yapabilir.

  • Çalışanlar için: Memurun çalıştığı kurumun il, bölge veya genel müdürlüğünce hazırlanmış imza sirküleri
  • Emekliler için: Emekli oldukları tarihte verilen kadro bilgisini gösteren belge
  • İstifa etmiş kişiler için: Çalıştığı dönemdeki kadrosunu gösteren belge
  • Hak sahibi vefat edenler için: Hak sahibinin vefat ettiği tarihteki kadro bilgisini gösteren belge
  • 18 yaşından küçükler için: Velilerden alınmış muvafakatname
  • 1 adet biyometrik fotoğraf ( 5 x 6 cm)
  • Nüfus cüzdanının aslı

Yeşil Pasaport Süresi Ne Kadar?

Hususi yeşil pasaportlar, çalıştığınız kurumdaki yöneticinizin talebine ve İçişleri Bakanlığınca belirlenen parametrelere göre 6 aydan 5 yıla kadar verilebilmektedir.


İlgili Haber | Bu Pasaport Sadece 500 Kişide Var!


Yeşil Pasaportun Avantajları Nedir?

Yeşil pasaport sahibi kişilerin vizesiz gidebileceği ülkeler listesine buradan ulaşabilirsiniz. Hususi pasaport ayrıca pasaport harcından da muaf tutulur.

adbanner