Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 26 Nisan akşamı yaptığı açıklamanın ardından, 29 Nisan akşamı itibariyle ülkemizde 3 haftalık yeni bir tam kapanma süreci başlayacak.
Pandeminin başladığı Mart 2020’den bu yana, isimleri ve kapsamları değişen çok sayıda kapanma ve sokağa çıkma yasağı dönemi yaşadık. Her seferinde yasakların hangi istisnai durumları kapsadığını anlamak için İçişleri Bakanlığı genelgelerini adeta didik didik edip, bir matematik problemi çözer gibi uğraştık. Bazen yasakların neleri kapsayıp kapsamadığı anlamak için internette viral şekilde yayılan capslere başvurmak zorunda bile kaldık.
Kapanma açıklamalarının ardından; seyahat etmek isteyenler, seyahat planı olanlar, işi gereği seyahat etmek zorunda olanlar, rezervasyon yaptıranlar, yasaklı tarihleri kapsayan dönemler için önceden bilet almış olanlar kısacası seyahat ile herhangi bir ilgisi olan herkes, bu kararın kendisini etkileyip etkilemeyeceğini öğrenmeye çalışıyor. Her seferinde de müthiş bir bilgi kirliliği çıkıyor.
Son yapılan tam kapanma açıklaması, seyahatler konusunda daha öncekilere göre bazı küçük farklılık içeriyor. Çünkü daha önceki kısıtlama dönemlerinde, seyahatinize dair biletinizi göstermeniz, sizi neredeyse tüm kısıtlama ve yasaklardan muaf tutuyordu. Ancak bu kez öyle değil. O zaman gelin önümüzdeki 3 haftalık kapanma döneminde seyahat kurallarının nasıl işleyeceğini sizlerin soruları üzerinden tek tek açıklayalım.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGESİ YAYIMLANDI!
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valilerine gönderilen genelgenin 2 numaralı maddesi, şehirlerarası seyahat kısıtlaması başlığını taşıyor. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar vatandaşlarımızın şehirler arası seyahatlerine zorunlu haller dışında izin verilmeyecektir ifadesi yer alıyor.
Yani eğer zorunlu haller olarak kabul edilen durumlar dışında eğer seyahat etmek istiyorsanız e-Devlet veya ALO 199 üzerinden izin belgesi almak için başvuru yapmanız ve seyahat izin belgesi oluşturmanız gerekiyor. Elinizde geçerli ve onaylanmış bir seyahat izin belgesiniz yoksa, uçak, tren, otobüs, gemi ya da herhangi bir ulaşım aracı için bilet alamıyorsunuz.
DIŞ HAT YOLCULARI SEYAHAT EDEBİLECEK!
En büyük soru işareti dış hat uçuşlar konusunda oluştu. Dış hat uçuşu yapacak yolcuların seyahat izin belgesi almasına gerek yok. Yani tam kapanma süreci içinde yurt dışına gidecek veya yurt dışından gelecek olanlar, kapsam dışında tutulmuş. Biliyorsunuz ülkemizden yurt dışı uçuşların büyük çoğunluğu İstanbul’dan gerçekleşiyor. Türkiye’nin herhangi bir şehrinde yaşıyorsanız; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi bir şehir üzerinden yurt dışına uçacaksanız; ülke içindeki bu seyahatiniz için de izin belgesi almanız gerekmiyor.
Dış hat uçuşunuza dair biletinizi göstermeniz sizi kapsam dışında bırakıyor. Ya da yurt dışından İstanbul’a geldiniz ama Bolu’da yaşıyorsunuz diyelim. İstanbul’dan Bolu’ya gitmek için de seyahat izin belgesi almanız gerekmiyor.
SEYAHATLERDE HES KODU ZORUNLU!
Bu izin konularının dışında, tam kapanma sürecinde seyahatlerin nasıl gerçekleştirileceğine dair de bazı kararlar alındı.
İçişleri Bakanlığı genelgesinde, uçak, tren, gemi veya otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla yapılacak seferlerde yolcuların araçlara kabulü öncesinde mutlaka HES kodu sorgulaması yapılacağı ve riskli ya da temaslı gibi sakıncalı bir durumun tespit edilmesi halinde bu kişilerin seyahatine izin verilmeyeceği anlatılıyor.
Uçak haricinde şehirler arası faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında, araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edilecek. Araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde 1 dolu 1 boş düzeninde gerçekleşecek.
OTEL REZERVASYONU MUAFİYET SAĞLAMIYOR!
Eski kapanma dönemlerinde otel rezervasyonunuz olması sizi yasaklardan muaf tutuyordu. Bu defa bu kurala da bir kısıtlama getirildi.
Genelgede Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan dönemde konaklama tesislerinde rezervasyonunuzun bulunmasının, sokağa çıkma ve şehirler arası seyahat kısıtlamasından muaf olunacağı anlamına gelmediğini gösteriyor. 3 haftalık dönemde oteller ve konaklama tesisleri sadece zorunlu durumlara bağlı seyahat izin belgesi alan kişilere hizmet verebilecek.
UÇAK BİLETİ FİYATLARI UÇTU!
Görünen o ki yetkililer bu defa seyahat izinlerinin çıkarılması konusunda biraz daha katı davranacak. Ancak kapanmanın açıklandığı pazartesi akşamından, kapanmanın başlayacağı Perşembe akşamına kadar olan sürede kitlesel halde seyahatlerin gerçekleştiği biliniyor. Hatta bu dönemde tek yön iç hat biletlerinin 1000 liranın üzerine çıktığına dair görseller de sosyal medyada paylaşılmaya başlandı.
Havayolu şirketleri ayrıca, tam kapanma sürecini kapsayan tarihler için daha önceden bilet alan yolcuların hak kaybı yaşamaması adına ücretsiz değişiklik hakkı verileceğini duyurdu.
Özetle salgının önlenmesi ve ülkemizde hayatın yeniden normale dönüşü için kaçınılmaz hale geldiği için alındığı söylenen tam kapanma kararı, umarız ki istisnai durumların kapsamı genişletilmeden, insanların kuralları esnetmesine izin verilmeden, suistimal edilecek noktalara müsammaha gösterilmeden uygulanır da bu girdiğimiz son kapanma olur. Bu esnada aşılama çalışmalarının da hız kazanmasıyla, umarız ki bayramdan sonra hepimiz için karanlık günlerin bir daha geri gelmemek üzere arkamızda kaldığı bir döneme başlarız.