Milli Muharip Uçak (MMU) Programı kapsamında geliştirilen, yerli savaş uçağı için ilk parça üretimi tamamlandı. Bu önemli gelişme ile ilgili olarak TUSAŞ tesislerinde bir kutlama gerçekleştirildi.
Türkiye’nin milli savaş uçağının geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan Milli Muharip Uçak Programı, kararlılıkla sürdürülüyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde yürütülen MMU Programı kapsamında ilk parça üretimi başarıyla tamamlandı.
Konuyla ilgili olarak TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL tarafından yapılan açıklamada, “Milli muharip Uçağımızın ilk parça üretimini gerçekleştirdik. Ülkemizin beka projesi icin attığımız her adım bizim icin çok anlamlı, çok kıymetli. Heyecanla, gayretle çalışarak aynı yolda yürüdüğümüz tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verildi.
Milli muharip Uçağımızın ilk parça üretimini gerçekleştirdik. Ülkemizin beka projesi icin attığımız her adım bizim icin çok anlamlı, çok kıymetli. Heyecanla, gayretle çalışarak aynı yolda yürüdüğümüz tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. pic.twitter.com/RyYuwPEHE4
— Temel Kotil (@Temel_Kotil) November 4, 2021
Milli Muharip Uçak’ın Üretilen İlk Parçası
Milli Muharip Uçak’ın üretimi tamamlanan ilk parçası, uçağın ön orta gövdesinde yer alan aviyonik bölme ile yan silah bölmesini ayıran ana taşıyıcı yapısal parça oldu.
MMU’da yaklaşık 20 bin parça bulunuyor ve tüm parçaların üretiminin, 2022 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Parça ve alt sistemlerin üretimine birçok Türk şirket katkıda bulunuyor.
Milli Muharip Uçak Nedir?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak envanterden çıkartılması düşünülen Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanıyor.
Milli Muharip Uçak kapsamında üretilecek olan uçakların, sınıfındaki diğer 5. Nesil uçaklar gibi düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık gibi teknolojilere sahip olmaları hedefleniyor. MMU’nun üretilmesiyle Türkiye’nin, ABD, Rusya, Çin gibi 5’inci nesil muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip az sayıdaki ülke arasında yerini alması hedefleniyor.
MMU’nun, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterinde bulunan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ile tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilir şekilde görev yapması ve üretilecek uçakların 2070’lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülüyor.
MMU’da Hv.K.K.lığı harekât isterlerini karşılayabilmek amacıyla belirlenen çift motorlu MMU konfigürasyonunda kullanılması hedeflenen özgün Motor Geliştirme Projesi yürütülüyor. Özgün Motor Geliştirme Projesi tamamlanıncaya kadar MMU’da hazır motor kullanılarak hava aracı geliştirme faaliyetleri sürdürülecek.
5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan MMU, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlıyor. Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu MMU; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçı.
MMU Geliştirilmesi Projesi’nde en önemli adımlardan bir tanesi olan aerodinamik geometrinin belirlenmesi ve en iyileştirilmesi için test faaliyetleri ile en gelişmiş mühendislik araç ve yöntemleri kullanılıyor.
Milli Muharip Uçak kokpit tasarımı, 5’inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılıyor. Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştiriliyor.
MMU üstün hava hâkimiyeti:
- Yeni Silahlarla Arttırılmış Havadan Havaya Muharebe Menzili
- Yüksek/Süpersonik Hızda Dahili Silah Yuvalarından Hassas ve Tam Vuruş
- Yapay Zekâ ve Nöral Ağ Desteğiyle Arttırılmış Muharebe Gücü
ile sağlanıyor.
Milli Muharip Uçak (MMU) Takvimi
MMU Geliştirilmesi Projesi Sözleşmesi, SSB ile 5 Ağustos 2016 tarihinde imzalandı. Başta ana yüklenici TUSAŞ olmak üzere, proje kapsamında görev alan tüm paydaşlar ile birlikte çalışmalar sürdürülüyor. İmzalanan mevcut sözleşme, geliştirme ve üretim sürecinin bir parçası olan ön tasarım aşamasını kapsıyor. Söz konusu dönem içinde hava aracının tasarlanması, mühendislik, teknoloji, test altyapılarının ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi, muharip uçak tasarım ve geliştirilmesine yönelik kabiliyet kazanılması amaçlanıyor.
TUSAŞ ile BAE Systems (İngiltere) arasında Milli Muharip Uçak geliştirmesine yönelik ‘Ana İlkeler Sözleşmesi’ (Heads of Agreement) 28 Ocak 2017 tarihinde, anlaşma tutanağı ise 10 Mayıs 2017’de imzalandı. TUSAŞ ve BAE Systems arasındaki iş birliği sözleşmesi 25 Ağustos 2017 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi.
Dünya havacılık kamuoyuna ilk kez 2019 Paris Airshow’da tanıtılan MMU’nın, 18 Mart 2023’te hangardan çıkması hedefleniyor. Böylece aviyoniklerin, kontrol ve hidrolik sistemlerin yer aldığı prototipin ilk kez motor çalıştırmasıyla uçağın yer testleri başlayacak. MMU’nun 2026 yılında ilk uçuşunu yapması ve 2030’dan itibaren TSK envanterine katılması planlanıyor.