St. Elmo’s Fire Nedir?

Atmosferdeki elektrik yükü belli bir seviyeye ulaştığında; yani bir nesne ile etrafındaki hava arasında elektriksel boşalma (plazma) oluşacak kadar güçlü bir elektrik potansiyeli oluştuğunda, gökyüzünde meteorolojik bir fenomen meydana geliyor. O fenomenin adı, St. Elmo’s Fire yani Aziz Elmo’nun Ateşi…

Elektriksel yük yeterince yoğun hale geldiğinde, uçağın çevresinde meydana gelen ve gözle görülebilien ışıklı elektrik boşalması olarak özetlemek mümkün.

Genellikle uçaktaki antenlerin, kanatların, pervanelerin, ön kokpit camının ucundan uzanan fırça benzeri ateşli izler olarak tariflenir. Bu esnada bir “tıslama sesi” de ışıklı izlere eşlik eder.

Uçak kokpitinde St. Elmo’s Fire görüntüsü

St Elmo’s Fire, genellikle mavimsi veya menekşe rengindedir. Bazen yeşilimsi bir renge de sahip olabilir. Atmosferdeki Azot ve Oksijen, Aziz Elmo’nun ateşinin mavi veya mor ışıkla parlamasına neden oluyor.

Kendi başına bir tehlike olmasa da, St Elmo’s Fire, şiddetli bir fırtına ve dolayısıyla potansiyel yıldırım çarpmasının habercisi olabilir.

St Elmo’s Fire, çoğunlukla yıldırım topu ile karıştırılır. Uçaklara yıldırım çarpması ile ilgili yazımıza göz atmak için lütfen tıklayın

Aziz Elmo’nun Ateşi, ismini denizcilerin koruyucu azizi olan Formialı Aziz Erasmus’tan alıyor. Aziz Elmo, Aziz Erasmus için kullanılan iki İtalyan isminden biri.

Bu gökyüzü fenomeni ilk olarak gök gürültülü fırtınalar sırasında denizciler tarafından farkedildi ve dini bir ululuk simgesi olarak kabul edildi.

Uçak kokpitinde Aziz Elmo’nun Ateşi görüntüsü

Aziz Elmo’nun ateşinin, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1453’te, İstanbul’un Fethi sırasında da özellikle Hipodrom bölgesinde görüldüğü aktarılıyor. Bizanslılarbunu, Tanrı’nın Müslüman ordusunu yok edeceğinin bir işareti olarak yorumlasa da, George Sphrantzes’e göre, Konstantinopolis’in düşmesinden birkaç gün önce, gökyüzü fenomeni kayboldu ve Bizans İmparatorluğu sona erdi.

adbanner