Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayımlanan rakamlara göre, 2022’nin ilk çeyreğinde, Avrupa Birliği bünyesinde, hava taşımacılığı sektöründe istihdam edilen çalışanların sayısı, rekor bir düşüş yaşadı.
Sektörel raporlar, 2022 yılının ilk üç ayında, AB genelinde hava taşımacılığı sektöründe 325.600 kişinin istihdam edildiğini gösteriyor. Bu da kayıtların tutulduğu son 14 yılın en düşük seviyesi anlamına geliyor. Pandeminin patlak verdiği 2020 yılının ilk çeyreğinde, istihdam edilen personel sayısı 400 binin üzerinde görünüyor.
İstatistiklere göre, hava taşımacılığı endüstrisinde, özellikle 40 yaşın altındaki genç çalışanlar, krizden daha ağır şekilde etkilendi. Bu grupta, 2022’nin ilk çeyreğinde istihdam edilen 121 bin kişi var. Geçmiş yıllara bakıldığında, 2022 yılında, bu kategoride en düşük istihdam seviyesine inildiği görülüyor. 2019 yılının ilk çeyreğinde aynı yaş grubunda istihdam edilen personel sayısı 184 bin 900 olarak ölçülmüştü.
Bu durum, AB’nin hava taşımacılığı sisteminde istihdam edilen toplam personelin sadece %37’sini 40 yaşın altındaki personelin oluşturduğu anlamına geliyor. Bu, yalnızca kayıtlardaki en düşük oran değil; aynı zamanda genç personelin Avrupa’nın hava taşımacılığı iş gücününü büyük kısmını oluşturduğu 2008’deki tablo ile net bir tezat oluşturuyor.
AB içinde, 40 – 64 yaşları arasında hava taşımacılığı sektöründe çalışanların sayısı da 200 binde kaldı. Son on yılın çoğunda, bu gruptaki istihdam sayıları birbiri ile örtüşüyor.
2022’nin başında yolcu talebinin dip yapmasının ardından, ikinci çeyrekte yolcu kapasitesi, havayollarını sevindirecek şekilde hızlı bir şekilde geri döndü. Ancak şirketlerin bir anda artan talebe ayak uydurmak için personel istihdam etmekte zorlanması nedeniyle, Avrupa genelinde ciddi bir işgücü sıkıntısı oluştu. Bu da havayolları ve havalimanları için büyük operasyonel zorlukları beraberinde getirdi. Yolcular ciddi mağduriyetler yaşamaya başladı.
Eurostat, istihdam verilerini cinsiyete göre de değerlendirdi. Hava taşımacılığı sektöründe görev yapan erkek ve kadın personelin, pandemiden benzer şekilde etkilendikleri görülüyor. 2020’de pandeminin başlangıcıyla, erkek personeller daha fazla iş kaybı yaşasa da; yılın ikinci yarısından itibaren iş kaybı yaşayan kadın personel sayısı da dengeye ulaştı.
AB havacılık sektörü genelinde %58 erkek personel ve %42 kadın personel barındırıyor. Bu da son 14 yılda kaydedilen tüm Eurostat verileriyle büyük ölçüde uyumlu.