Buzlu Su Havalimanı Güvenliğinden Geçirilebilir mi?

Havalimanlarının çoğunda, pek çok şey gibi, su fiyatlarının da çok yüksek olması, su içmeyi seven yolcular için, havayolu seyahatlerini pahalı hale getiriyor. Oysa bugün sizinle paylaşacağımız küçük seyahat hilesi, uçağa kendi suyunuzu götürebilme ihtimalinizi yükseltebilir.

Havalimanlarındaki güvenlik kontrollerinde sıvı kısıtlaması ile ilgili kurallar oldukça katıdır. Ancak bu katı kuralların, sıvıların içinde bulunduğu kaplar ile ilgili değil; sıvıların kendisi için geçerli olduğu da bir başka gerçek. Yani boş su şişelerinizi, güvenlikten geçirmeniz ve havalimanının arındırılmış bölgesinde bulunan herhangi bir çeşmeden doldurmanızın önünde engel yok.

Boş su şişesini, havalimanı güvenliğinden geçirebilirsiniz

Yanlarında getirdikleri su ve diğer sıvıları uçağa almak isteyen yolcular için durum pek parlak değil gibi görünse de yine de evden getirdiğiniz suyunuzu uçağa almanız teorik olarak imkansız değil.

İster eve götürmek için satın aldığınız yerel bir içecek, ister favori maden suyunuz veya uçakta jet lag ile mücadele etmek için içmeniz gerektiğini düşündüğünüz takviye sıvıyı, dondurduktan sonra güvenlikten geçirebilirsiniz.

ABD Ulaştırma Güvenlik İdaresi’nin (Transportation Security Administration-TSA) buz için özel bir talimatı bulunuyor. Bu talimat: “Donmuş sıvı maddelerin, güvenlik taraması esnasında katı halde oldukları sürece kontrol noktasından geçmesine izin verilir. Donmuş sıvı maddeler kısmen erimişse, sulu bir haldeyse veya bulunduğu kabın dibinde sıvı birikmeye başlamış durumdaysa, havacılıktaki 3-1-1 sıvı gereksinimlerini karşılamalıdır.” ibaresini içeriyor.

Havalimanı Güvenliğinde 3-1-1 Sıvı Kuralı Nedir?

3-1-1 kuralı, uçağa alınacak sıvıların, tek parça halinde 100 mililitreyi aşmaması, sıvıların tek tek şeffaf bir plastik torbaya yerleştirilmesi ve kabin bagajında bulunan tüm sıvıların toplamının yolcu başına 1 litreyi aşmaması gibi detayları içeriyor.

Sıvılarının donmuş halde kalmasını sağlamak isteyen yolcular, buz paketleri kullanmayı düşünebilir. Ancak kısmen erimiş veya kabın alt kısmında 3-1-1 kuralını karşılamayacak kadar su bulunan buz paketlerinin de havalimanındaki güvenlik görevlileri tarafından alınacağını unutmayın.

Havalimanlarında sıvı kısıtlaması kuralları

TSA, donmuş bir içeceğin bu kurallara uyup uymadığına ve kontrol noktasından geçip geçmeyeceğine ilişkin nihai kararın güvenlik görevlilerine ait olduğunu da net bir şekilde belirtiyor.

Özetle teknik olarak, tamamen donmuş olduğu sürece, havalimanındaki güvenlik kontrolünden bir şişe suyu geçirip uçağa götürebilirsiniz.

adbanner