2050’de Çikolatanın Sonu Geliyor!

Artık ekstra çikolata yiyebilmek için bir bahanemiz var.

Kötü bir şey yaşadığımızda, kendimizi iyi hissetmek istediğimizde ya da türlü sebeplerle hemen ona koşuyoruz.

Ancak gezegenimiz yok etmek için çikolatayı hedef aldıysa ne olacak❓

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) son araştırmasıyla hepimizi korkutuyor.

2050 yılında çikolatanın üretildiği kakao çekirdeklerini yetiştiren kakao ağaçlarının nesli, iklim değişikliği yüzünden tükenmeye başlayacak.

Kakao ağaçlarınin, tropik bitki dünyasının assolistleri olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Yetiştirmek ve büyütmek için çok hassas koşullar gerekiyor.

Sadece ekvatorun kuzey ve güneyinde 20 derecelik mesafe içinde, nem ve yağış oranlarının tutarlı olduğu bölgelerde yetişebiliyor.

Dünya kakao çekirdeğinin yarısından fazlası şu anda Batı Afrika’daki iki ülkeden geliyor: Fildişi Sahili ve Gana.

Her iki ülke de, 2050’ye kadar 3.8 ° F sıcaklık artacak. Bu durum, kakao çiftliklerini yağmur ormanlarından dışarıya, soğutucu dağlık alanlara doğru itecek.

Bu, dağlık alanların çoğunun şu anda orman olması ve vahşi yaşam alanlarının korunmasına katkı sağladığı düşünülürse durum biraz vahim❗️

Ancak umudumuzu kaybetmeye başlamadan önce, ufukta uzun vadeli, çevre dostu bir çözüm görünüyor.

California Berkeley Üniversitesi’ndeki bilim adamları kakao ürünlerini DNA’larını değiştirerek geleceğe taşıyabilmek için ünlü çikolata yaratıcıları M & M ve Snickers ile bir araya geldi.

Projede tohumların kuru ve sıcak iklimlerde bile verimli olabileceği bir türe dönüştürülebilmesi için gen düzenleme teknolojisi (CRISPR) kullanılacak.

Elbette, ideal olan çözüm, tüm dünya insanlarının birlikte küresel ısınmayı durdurmak için bir şeyler yapması. Ancak sanırım bu bir ütopya?

Girişimin ne kadar olumlu sonuçlanacağı henüz belli değil. O zamana kadar siz dünyanın çikolata tedarikinden olabildiğince faydalanın. Belçika, İsviçre ya da Fransa’ya giderseniz bol stok yapıp dönün.

adbanner