Dubai merkezli havayolu Emirates, geçtiğimiz mali yıl için 4,7 milyar Dolar gibi rekor kâr açıkladı. Havayolu, elde ettiği bu olağanüstü başarıyı, çalışanlarını ödüllendirerek kutlamaya karar verdi. Emirates’in bu hamlesinin, diğer havayollarını da harekete geçirip geçirmeyeceği merak konusu oldu.
110 binden fazla çalışanı bulunan Emirates, personele verdiği yüksek ikramiyelerle adından söz ettiriyor. Geçmişte, başarılı tamamlanan finansal yıllarda, çalışanlarına kâr payı dağıtmayı alışkanlık haline getiren şirket, bu konuda, standart bir formül uygulamıyor. Konuyu tamamen yöneticilerin takdirine bırakıyor. Havayolu, geçtiğimiz mali yılı rekor bir kâr ile kapattığı için, çalışanlar arasında, bu yıl için de büyük bir beklenti oluştu.
Emirates yönetimi, beklenen açıklamayı yaptı ve tüm çalışanlarına 20 haftalık temel maaşları kadar ikramiye (prim) verileceğini duyurdu. Belirlenen rakam, çalışanların yıllık temel maaşlarının yaklaşık %40’ına karşılık geliyor.
Özellikle kokpit ve kabin ekibi başta olmak üzere, uçucu mürettebatın, hem temel maaş hem de gittikleri görevlerde saatlik kazançları olduğu için, temel maaşların toplam maaşa eşit olması gerekmediğini vurgulamakta fayda var.
Geçtiğimiz Yıllarda da Rekor Kâr Payı Dağıttı!
Emirates, 2017-2018 mali yılı için, çalışanlarına beş haftalık maaş tutarında ikramiye dağıttı. 2018-2019’da pek iyi bir performans gösteremeyen havayolu, daha sonra COVID-19 salgınına yenik düştü. Dolayısıyla çalışanlarla paylaşılacak kadar büyük bir kâr elde edemedi.
2022-2023 mali yılı için rekor karlılık sonuçları açıklayan havayolu, bu başarısını, çalışanlarına 24 haftalık maaşa eşit devasa bir ikramiye dağıtarak kutladı.
2023-2024 mali yılı için, havayolu kârlılığını %62 civarında artırmasına rağmen, kâr paylaşımının o oranda artmadığı görülüyor. Geçen yıl dağıtılan rekor ikramiyenin, ondan önceki birkaç sene hiç ikramiye dağıtılmamasından kaynaklı olduğu düşünülüyor.
Körfez’deki havayolları, istihdam uygulamaları nedeniyle sıklıkla eleştiriliyor. Bazı eleştirilerin haklı yönleri olsa da İki yıl üst üste, çalışanlara maaşlarının yüksek bir yüzdesini prim olarak vermesi nedeniyle Emirates, pek çok kişi için çalışılmak istenen şirketler listesinin üst sıralarında yer alıyor. Emirates, sendika ya da toplu iş sözleşmesi uygulaması olmadan da bir şirketin personeline karşı cömert olabileceğini göstermesi açısından iyi bir örnek. Çalışanların motivasyonlarını bu kadar yükseltilmesinin, verimliliğe doğrudan olumlu katkı yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.