Getty Images

Mallorca Turist İstemiyor

Mallorca’da tatilciler için zor bir hafta oldu!

Cumartesi günü, bir grup protestocu, Palma de Mallorca Uluslararası Havalimanı’nın geliş terminalinde, turistlerin ve havayollarının adaya akın etmesinden rahatsız olduklarını belirten sloganlar barındıran döviz ve tabelalarla gösteri yaptı. Eylemler, yoğun olarak Almanya ve İngiltere’den gelen uçakların iniş saatine yakın gerçekleşti.

Ardından Pazar günü, adanın başkenti Palma’da bulunan birkaç otel, “Turizm Kenti Öldürüyor!” temalı sloganlar atan göstericilerin saldırısına uğradı.

Adada hava koşullarının da misafirperver olduğunu söylemek zor. Hafta başında, ada genelinde mini bir tsunami tehlikesi yaşandı. Adada böylesi bir durum tarihte ilk kez kayıtlara geçti. İki çocuk babası bir Alman turist hayatını kaybetti.

Adada fırtına etkisi henüz geçmedi; turist karşıtı eylemler de hız kesmeden devam ediyor.

https://twitter.com/Tot_Inclos/status/1017852474059878400

Adanın iki yerel grubu, Ciutat ve Tot Inclos, tatilciler için en popüler noktalarda açık bir şekilde “Yaz Eylemleri” başlattı. Eylemlerin sebebi şehre akın eden turistlerin fazlalığı.

İspanya’nın Balear Adaları’nın en büyüğü olan Mallorca, Avrupa Birliği Bölgesel Kalkınma Fonu rakamlarına göre, 2010 yılında 6 milyon turist ağırladı. Geçtiğimiz sene ise turist sayısı 10 milyonu geçti. Bu yıl, Mayıs-Ekim arasında yani turizmin en yoğun olduğu dönemde günde yaklaşık 1.094 uçak havalimanına iniyor. Bazı günler adaya büyük cruise gemileriyle 17.000 ziyaretçi daha geliyor. Rakamlar korkunç!

Getty

Ciutat grubu, havaalanında dağıttığı Katalanca, İngilizce ve Almanca bildirilerde, turizm sebebiyle adaya akın eden insanların, “aşırı çevresel kriz” ve “peyzaj, çevre ve mirasın ticarileştirilmesine” yol açtığını söylüyor. Öte yandan, Tot Inclos grubu da, özellikle Eski Şehir bölgesindeki konut fiyatlarının da turizm yoğunluğu sebebiyle giderek artmasından şikayetçi.

Otelciler elbette tabloyu tamamen farklı şekilde yorumluyor. Protestoların otel operasyonlarını ve turizmi hiçbir şekilde etkilemediğini savunan otelciler, adaya ve şehirlerine yakından bağlı olduklarını ve misafirlerini, kültürlerine saygı göstermeye teşvik ettiklerini söylüyor. Turizmin sürdürülebilir ve saygılı bir şekilde yapıldığında adaya büyük bir fırsat getirdiği görüşündeler.


İlgili Haber | Turizme En Bağımlı Ülkeler


Yerel yönetim, turizm patlamasını engellemek için bazı önlemler aldı. Geçen yıl turist vergisini iki katına çıkarak günde kişi başına 4 €’ya yükseltti. Ziyaretçiler otele verdikleri ücretlere bu vergiyi de ekliyor. Turizmin yerel topluluklara fayda sağlaması için sürdürülebilir bir model oluşturulması gerektiği de konuşuluyor.


İlgili Haber | Amsterdam Aşırı Turizmle Nasıl Başa Çıkıyor?


Tatilcilerin Airbnb gibi platformlar üzerinden kiraladıkları yerde kalma oranlarında da çok büyük bir artış yaşandı. Bölge hükümeti, özel bir liste hazırlayarak, kamu arazisinde veya havalimanı yakınındaki özel bir bölgede bulunan müstakil evlerin dışındaki mülklerin kiralanmasını yasakladı.
Bu değişiklikler Palma’da gerçekleşen mini otel patlamasının da açıklaması aslında. Hotel Mama da dahil olmak üzere en az dört lüks otelin bu yıl açılması planlanıyor.

İspanya seyahat uzmanları ise adadaki protestoların çoğunun “anti-turistlerden daha çok anti-Airbnb” temelli olduğunu söylüyor. Uzmanlar, protesto yapan yerellerin, turist istemedikleri için değil, her şeyin yasal olmasını ve sokaklarda rahat yürümek istedikleri için gerçekleştirildiği görüşünde.


Bir Bakışta | Dünya Genelinde Turizm Patlaması Sorunu

  • Ocak 2017

    Barcelona turizmi frenleyen yasayı açıkladı

    Yetkililer, aşırı turizmi engellemeye yönelik yeni mevzuatı açıkladı. Kanun, otellerin yapımını sınırlandırıyor. Turistlerin kiralayabileceği yeni turistik konaklama tesislerine verilen lisansları durduruyor.

  • Mayıs 2017

    Botswana turistlere ek vergi getirdi

    Botswana’ya gelen her turistten vahşi doğa koşullarını korumaya destek amaçlı olarak 30 Dolar ekstra vergi alımı uygulamasını hayata geçirdi.

  • Haziran 2017

    Venedik’te yeni otel yasak

    Venedik kent planlaması konseyi, “şehrin korunması için” esas alınacak bir plan hazırladı. Buna göre tarihi merkezde yeni konaklama tesisi ve otel açılması engellenecek.

    Machu Picchu bilet kesiyor

    Andean Dağı’ndaki kaleye yolculuk eden herkes, sabah (6:00) veya öğleden sonra (öğlen-15:30) oturumları için bir bilete almak zorunda. Ayrıca gruptaki diğer insanlardan daha uzun süre kalmak isteyen herkesin, diğer seans için ekstra bir bilet satın alması gerekecek.

    Magaluf anti-sosyal turistleri cezalandırıyor

    Yerel meclis tarafından açılan yeni kurallar, kural dışı davranışlar sergileyen turistlerin, 3000 Euro’ya kadar para cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor. Yasaklı aktivitelerin listesi epey uzun. Ama aralarında daha sıra dışı olanlar, ağaçlara tırmanmak; sokaklarda tuvaletini yapmak, yere tükürmek ve çıplak dolaşmak

  • Temmuz 2017

    Hırvatistan’ın Hvar şehri de para cezası kesiyor

    Sokakta alkol tüketen kişi, 700 Euro para cezası ödeyecek. Şehirde üstsüz dolaşan erkeklerin 500 Euro para cezasına çarptırılacağı bildirilirken, mayoyla dolaşan kadınlar 600 Euro ödeme yapmak zorunda kalabilir.

    Barcelona’da anti-turizm protestosu

    Barcelona’nın stadı Camp Nou’ya katılan bir grubu taşıyan üstü açık tur otobüsü, grup turu tamamlayıp stadın dışına çıktığı sırada saldırıya uğradı. Otobüsün lastiklerini patlatan grup büyük bir korkuya neden oldu

  • Ağustos 2017

     Dubrovnik’te cruise gemilerine düzenleme

    Hırvatistan’ın popular truistic merkezi Dubrovnik yöneticileri, aşırı kalabalığı önlemek amacıyla, şehrin antik ve tarihi merkezine girmesine izin verilecek ziyaretçi sayısını kontrol altında tutmaya yönelik iki yıllık bir plan açıkladı.

    Skye Adası rezervasyon konusunda uyardı

    Skye Adası’nda görevli polis departmanı, turistler için önceden kalacak yer konusunda rezervasyon yaptırmadan adaya gelmeyin şeklinde bir uyarı yaptı. Hiç bir ön araştırma ve rezervasyon yaptırmadan doğrudan adaya gelen turist sayısının fazlalığından şikayet eden polis, burada telefonla otel veya pansiyon bulmaya çalışıyorlar. Bu son derece yanlış diyor.

  • Ekim 2017 

    Amsterdam turistik dükkanları yasakladı

    Amsterdam, bisiklet kiralayan ve hediyelik eşya satan yerler, tur biletleri ve köşe başında waffle satan pek çok turistik faaliyet yürüten dükkanların yenilerinin açılmasını yasakladı.

    Mallorca turist vergisini ikiye katlıyor

    Balear Adaları’nın en büyüğü plan Mallorca yetkilileri, aşırı kalabalık, kontrolsüz büyüme ve çevresel zararların engellenmesi için, turistlerden alınan verginin iki katına çıkarılması kararı almaya hazırlanıyor.

  • Kasım 2017

    Cruise gemileri Venedikt’e alınmayacak

    Venedikliler ve turizm endüstrisi arasında yıllardır süren görüşmelerden sonra hükümet yetkilileri, cruise gemilerinin St Mark’s Meydanı’ndan ayrılacaklarını açıkladı.

  • Şubat 2018

    Pastoral koy kapatılıyor

    Hükümet yetkilileri, dünyanın en ünlü plajlarına sahip olan olan Tayland’daki Maya Körfezi’nin, çevredeki mercan resiflerine verilen zararı tersine çevirmek için en az üç ay boyunca turistlere kapalı olacağını duyurdu.

  • Nisan 2018

    Venedik’te kalabalıkları kontrol etme ölçümleri yapılıyor

    Dünya Mirası listesinde yer alan şehirde; yerliler ve turistleri ayırmak için daha önce benzeri görülmemiş kalabalık kontrol ölçümleri yapan ve bununla ilgili çeşitli önlemler almakla yetkilendirilmiş insanlar istihdam ediliyor.

    Venedik turistlerden günlük para alacak

    Belediye Başkanı Luigi Brugnaro,  yüzen şehre günübirlik gelen turistlerden ayak bastı parası alınmasını öneriyor. Böylece günübirlikçi turistlerin, şehirde yaşayan, çalışan ya da kalacak yere para ödeyen insanlardan bir farkları olmayacak.

    Ibiza’da turizm karşıtı ilk protesto

    İbiza’da aşırı turizmin etkisini protesto etmek için 500’den fazla insan sokaklara çıktı. Balear Adaları arasında 24 saat boyunca hedonist canlı yaşam tarzı ile ünlü adada böylesi bir eylem ilk kez gerçekleştirildi.

    Filipinler, adayı 6 ay boyunca kapatıyor

    Dünyaca ünlü Boracay Adası, 26 Nisan’dan itibaren altı ay boyunca turistlere kapanıyor. Bu süre içinde, adanın büyük hasar gören altyapısı elden geçirilecek.

    Mayıs 2018

    Venedik’te yeni fast food dükkanlarına izin yok

    Venedikli yetkililer, kentte açılacak olan fast food restoranlarını yasaklayarak kitle turizminin etkisini azaltmaya yönelik yeni bir girişimde bulundu.


adbanner