Karla kaplı yamaçlarıyla bilinen İsviçre, yapılan yeni araştırmaların sonuçlarına göre, bu alanlarını hızla kaybediyor.
1995’ten 2005’e kadar, ülkenin sadece yüzde 36’sı çok az kar yağışlı veya hiç kar yağmayan bölgeleri içeriyordu. 2005’ten 2017’ye kadar bu oran yüzde 44’e yükseldi. Cenevre Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı, tarafından yapılan çalışmaların ortaya çıkardığı çevresel veriler ile yeni bir rapor yayınlandı.
Raporda, bilim adamları bu alanların artışını “herhangi bir hata payının çok ötesinde” olan “reddedilemez bir gözlem” olarak nitelendirdi. Bu fenomenin nedeni için ise “Muhtemelen küresel ısınmaya bağlı.” cümlesi yazıldı.
Değişimi karşılaştırmak için, bilim adamları son 34 yılda İsviçre üzerinde uçan Amerikan uydularından 6 bin 500 görüntü kullandı. Ardından, ülkenin kar kütlesinin zaman içinde nasıl geliştiğine dair üç boyutlu bir görünüm yaratmak için görüntüleri üst üste koyup değerlendirdi.
İsviçre’deki sorun, düşük kar yağışlı bölgelerde bir artış olması değil, kar yağışı olasılığının yüzde 80-100 arasında olduğu “sonsuz kar” alanlarında meydana gelen azalma. Örneğin, 1995-2005 yıllarında, bu “ebedi kar” bölgeleri ülkenin yüzde 27’sini kapsıyordu. On yıl içinde bu oran, yüzde 23’e düştü. Bu yüzde dörtlük kaybı daha iyi somut ifade edebilmek için: yaklaşık 810 mil kare veya Cenevre şehrinin yedi katı büyüklüğünde bir alan olduğunu söyleyebiliriz.
Ülkede hangi bölgelerin en büyük kar kaybı yaşadığı konusuna ilişkin olarak, bilim adamları İsviçre’nin en popüler bölgelerinden bazılarının bu tehdit ile doğrudan karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Genel olarak, platolarda hakim olan düşük kar koşullarının yavaş yavaş Jura ve Alplerde, Rhône Vadisi’nde de görüldüğünü söylemek mümkün.
İsviçre’nin güneyindeki Rhône Vadisi, üzüm bağları ve Matterhorn Zirvesi ile ünlü. Ülkenin kuzeybatı kesiminde Fransa sınırında bulunan Jura bölgesi ise kros kayak, yürüyüş ve ortaçağ kasabalarıyla ziyaretçi çekiyor ve ülke turizmine çok büyük katkı sağlıyor.
İsviçre, dünyada kar kaybeden tek ülke değil. Geçtiğimiz ay, İsveç’in en yüksek zirvesi olan Kebnekaise Dağ’ının zirvesindeki buzullar eridi. Ayrıca ABD’de Montana’nın Glacier Ulusal Parkı, kendisine adını veren buzulları hızlı bir şekilde yitiriyor.