İLK THY UÇAĞI İSTANBUL YENİ HAVALİMANI’NA İNDİ
Havacılığı sevdirmek ve tanıtmak amacıyla Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı öncülüğünde düzenlenen Türkiye’nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST İstanbul, dün ziyaretçilere kapılarını açtı. İstanbul Yeni Havalimanı’nda gerçekleşen festival, ziyaretçi akınına uğradı. Uçaklarla fotoğraf çektirmek için birbirleriyle yarışan ziyaretçiler için festival boyunca farklı aktiviteler ve teknoloji yarışmaları düzenlenecek. Türkiye’de ilk kez bir roket yarışmasının da gerçekleştirileceği festivalde, uçuş gösterileri, teknoloji girişimleri ve yatırımcılarının bir araya geleceği seminerler ve konserler de düzenleniyor.
23 Eylül’e kadar sürecek etkinlik boyunca Nesnelerin İnterneti Uygulamaları, İHA Destekli İnsansız Kara Aracı, İnsanlık Yararına Teknoloji, İnsansız Su Altı Sistemleri, Robotaksi, Roket, Savaşan İHA, Sürü İHA ve Yapay Zeka gibi 12 ayrı kategoride düzenlenecek yarışmalarda 2 milyon lira ödül dağıtılacak. Festivalin statik alanında F-16, F-4E savaş uçakları CH-47F helikopteri A400M askeri nakliye uçağı gibi çeşitli hava araçları sergileniyor. Ayrıca TUSAŞ’ın T625 helikopteri ile Hürjet mock-up’ları da statik alanda. Türk Yıldızları, SoloTürk ve ATAK T129 helikopteri de gösteri düzenleyecek.
Festivalin açılış gününde ilginç bir yarışma yapıldı. Dünya şampiyonu motosikletçi Kenan Sofuoğlu’nun kullandığı Kawasaki H2R model bir motosiklet, SoloTürk’ün F-16’sı, Challenger 605 tipi bir iş jeti, Red Bull Racing Formula 1 aracı, Tesla P100 DL, “Lotus Evora 430 GT, Aston Martin The New Vantage için aynı anda start verildi. Dünyanın en hızlı araçlarının 400 metrelik yarışını 9,43’lük derecesiyle Kenan Sofuoğlu kazandı.
THY’nin Airbus A321neo tipi uçağı, festivalin açılışından bir gün önce havalimanına teker koydu. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan kalkışından 15 dakika sonra yeni havalimanına teker koyan uçak, böylece İstanbul Yeni Havalimanı’na inen ilk yolcu uçağı oldu.
BOEING 777X FABRİKADAN ÇIKTI
Amerikalı imalatçı Boeing’in geniş gövde pazarındaki ürünün 777’nin en yeni versiyonu olan 777X, ilk kez Seattle’daki fabrikada somut haliyle görüntülendi. Yer testleri henüz tamamlanmayan ve gökyüzü ile buluşması için biraz daha zamana ihtiyacı olan 777X’in kanatları kıvrılabilir tasarıma sahip. Kanat açıklığı 71.6 metre olan yolcu uçağının pencereleri de oldukça büyük.
Dünyanın en büyük çift motorlu uçağı ünvanını eline geçirmeye hazırlanan 777x, Airbus A350-1000’e göre yüzde 12, Boeing 777-300ER’ye göre 20 daha az yakıt tüketiyor. Gücünü iki adet GE9x turbo fan jet motorundan alan uçağın menzili, 14 bin kmnin üzerinde.
777-8 ve 777-9 olmak üzere iki versiyonu bulunan 777X ailesi uçaklarının liste fiyatı 360.5 ve 388.7 milyon dolar. fiyat etiketine sahip. Yolcu sayılarına bakıldığında ise 777-8’in 350 ila 375 arasında; 777-9’un ise 400 ila 425 arasında yolcu taşıyacak.
İlk olarak 2013 yılında Dubai Airshow’da duyurulan uçak için Boeing, şimdiden 326 sipariş aldı. Teslimatlarına 2020 yılında başlanması planlanan uçak için şimdiden sipariş veren havayolları arasında Japon ANA, Cathay Pacific, Emirates, Etihad, Lufthansa, Qatar Airways ve Singapur Havayolları yer alıyor.
Öte yandan 12 Haziran 1994’te Boeing fabrikasından çıkan ilk Boeing 777 yolcu uçağının yeni adresi ABD’nin en büyük havacılık müzelerinden biri olan Pima Hava ve Uzay Müzesi oldu. 3 yıl kadar Boeing tarafından prototip olarak kullanılan uçak, sertifikasyon sürecinde önemli rol oynadı. 1997 yılında Cathay Pacific Havayolları’na teslim edilen uçak, geçtiğimiz haziranda son uçuşunu Hong Kong’tan Xiamen’e yaptı ve emekliye ayrıldı. Hafta içinde Pima’ya giden uçak, artık ziyaretçilerini bu müzede ağırlayacak. Boeing tarihinin en başarılı uzun menzilli projelerinden olan 777 için bugüne kadar toplam 1600’ün üzerinde teslimat yapıldı.
JAPON ANA HAVAYOLLARI’NIN İLK A380’İ UÇTU
Avrupalı imalatçı Airbus’ın en yeni üyesi A220, ilk Amerikalı müşterisi ile buluşmak için gün sayıyor. Delta Air Lines renklerine boynan ilk A220-100, hafta içinde Kanada’nın Mirabel şehrindeki son montaj hattında yer alan boya hangarından çıktı ve dünyaya tanıtıldı. 9 gün süren boyama işleminde toplam 165 galon boya kullanıldı. Delta, A220’yi filosuna katan ilk ABD’li havayolu olacak. İlk uçuşunu önümüzdeki günlerde gerçekleştirecek olan A220, 2019’un başında Delta Havayolları filosunda hizmete girecek. Delta’nın A220 için 75 tane siparişi var. Şirket teslim alınacak ilk A220’yi, Boston’dan Chicago, New York-La Guardia ve Washington’a yapacağı uçuşlarda kullanacak. Dünyanın en eski havayollarından biri olan Delta, geçtiğimiz yıl Airbus A350-900 uçağını teslim alarak, A350 ailesi uçaklarının Kuzey Amerika kıtasındaki ilk operatörü olmuştu.
All Nippon Airways kısa adıyla ANA Havayolları ise 2016’da verdiği 3 Airbus A380 siparişinin ilkini teslim almanın hazırlığı içinde. Hafta içinde ANA Havayolları’nın filosuna katılacak ilk A380 Fransa’nın Toulouse şehrinde ilk uçuşunu yaptı. 2019’un başında uçağın filoya katılması ile ANA, A380’in ilk Japon ve dünyadaki 15’inci operatörü olacak. Şirket, uçağı Tokyo-Honolulu hattında uçurmayı planlıyor. Şuanda Airbus’ın Hamburg’taki tesisinde kabin içi çalışmaları devam eden uçak ardından boyanmak için hangara alınacak. ANA, teslim alacağı ilk 3 A380 için gökyüzü, okyanus ve gün batımını simgeleyen üç özel Hawaii temalı livery seçti. Dünyanın en büyük yolcu uçağı A380 için Airbus şuana kadar 229 teslimat gerçekleştirdi.
CATHAY PACIFIC UÇAĞA ADINI YANLIŞ YAZDI
Hong Kong merkezli Cathay Pacific Havayolları, hafta içinde çok ilginç bir haberle gündeme geldi. Şirketin uçaklarından birisinin üzerinde havayolunun ismi yanlış yazılmıştı. Çarşamba sabahı ortaya çıkan olayda, Hong Kong Havalimanı’nda park pozisyonunda duran Boeing 777-300 uçaklarından birinde şirketin isminde yer alan F harfinin eksik olduğu görüldü. Bir gece önce Çin’in Xiamen şehrinden gelen ve 2004 yılından beri havayolunun filosunda olan uçaktaki bu hatanın ne zaman yaşandığı bilinmiyor. Uçağı boyayan şirket Haeco, hatayı şaşkınlıkla karşıladı. Uçak boyama, logo ve isim yazma gibi işlemler için hazır şablonlar kullanılıyor. Bu yüzden yanlışlığın nasıl yapıldığı tam bir soru işareti. Cathay Pacific sosyal medya ekibi olayı eğlenceli bir dille ele alıp, uçağın yeniden boyanmak üzere hangara gönderildiği bilgisini verdi. Havayolu binlerce dolara mal olacak yeni boyama işleminin mi yoksa bu yanlışlığın getireceği olumsuz algının mı daha büyük olduğunu hesaplıyor. Havayolu daha önce de benzer bir yanlışlıkla gündeme gelmişti. Şirkette alınan logosu değişimi kararının ardından, şu anda kullanımda olan ‘’brushwing’’ isimli logo, eski uçaklardan birinin üzerine ters yöne bakacak şekilde eklenmişti.
AY’A GİDECEK İLK SİVİL TURİST BELLİ OLDU
Elon Musk, 2016 yılında Big Falcon Roket projesini ‘’uzaya seyahat etmeyi hayal eden insanlar için önemli bir adım” olarak lanse etti. Elon Musk’ın şirketi Space X’in bu roketle Ay’ın yörüngesine yapmayı planladığı uçuşun ilk yolcusu hafta içinde şirketin Kaliforniya’nın Hawthorne şehrindeki merkezinde açıklandı.
Ay yolculuğunu gerçekleştirecek şanslı kişi 42 yaşındaki Japon milyarder Yusaku Maezawa oldu. Ay’a gidiş için 2023 tarihi planlanıyor. Eğer hedef gerçekleşirse, bu 1972’den sonra insanlığın ilk ay yolculuğu olacak. Maezawa’nın Ay yolculuğu henüz inşa edilmemiş bir rokete bağlı olduğu için Musk, Maezawa’ya “Bunu yapabileceğimizden yüzde 100 emin değiliz.” uyarısında bulunmayı ihmal etmedi. Ay’a giden ilk sivil turist olmayı umut eden Japon iş adamının adını ilk olarak, geçtiğimiz yıl New York’taki bir müzayedede Jean-Michel Basquiat’ın bir resmi için 110.5 milyon dolar ödedikten sonra atılan manşetlerde duymuştuk. Sanat tutkusu ile bilinen Maezawa, Ay’a yolculuğu gerçekleştirecek rokette yalnızca kendisine bilet almadı. Tüm koltukları satın alan milyarder, bu yolculukta kendisine eşlik etmesi için dünyanın dört bir yanından altı ila sekiz sanatçıyı davet edeceğini söyledi.
Maezawa’nın yolculukta kendisine eşlik edecek sanatçıları seçmesi için epey zamanı var. Ressamlar, müzisyenler, moda tasarımcıları, fotoğrafçılar, film yapımcıları ve mimarlar gibi çok çeşitli disiplinlerden adaylar belirlenecek. Sanatçıların dünyaya döndüklerinde, deneyimlerinden esinlenerek bir eser oluşturmalarını isteyen Maezawa proje için #dearMoon adını düşünmüş.
Bugüne kadar Ay’ı sadece 24 insan ziyaret etti. Bunların hepsi Amerikalı ve yalnızca 12’si Ay’a indi. Ay’a inen son insanlı uçuşu Aralık 1972’de Nasa’nın Apollo 17’si yaptı.
Japon milyarder Maezawa Ay’a ayak basmayacak. Big Falcon Rocket aracılığıyla “serbest dönüş yörüngesi” nde tur atıp gelecek. Toplam yolculuğun 1 hafta sürmesi planlanıyor. Maezawa’nın bu yolculuk için ne kadar ödeme yapacağı açıklanmadı. Japon iş adamının, projenin geliştirme maliyetlerine yardımcı olacak kadar bir ödeme yaptığı söylendi.