Colleseum’un Gizli Yer Altı Bölgeleri Ziyarete Açıldı

İki yıldan uzun süren restorasyon işlemleri tamamlandı. Colleseum’un perde arkası olarak nitelendirilebilecek yeraltı dehlizleri, turistlerin ziyaretine açıldı!

İtalya’nın başkenti Roma’da yer alan Colleseum’un yeraltı bölgeleri, yüzyıllar önce, kendinizi bulmak isteyeceğiniz bir yer değildi. Gladyatörler ve vahşi hayvanlar, birbirleriyle savaşa gitmeden önce burada tutuluyorlardı.

Neyse ki zaman değişti ve arena artık her yıl milyonlarca ziyaretçiyi çeken bir yer haline geldi. Colleseum’un sahne arkası olarak tanımlanan yeraltı alanlarının restorasyonu tamamlandı ve ilk kez ziyaretçilere açıldı. Artık hem gezginler hem de tarih meraklılarının bu popüler bölgeye akın etmeleri için daha fazla nedenleri var.

Photo by Franco Origlia/Getty Images

Turistler artık ahşap tahtalarla kaplı patikalar boyunca Colosseum’un yeraltı seviyesini keşfedebilecek. Farklı koridorlardan ve kemerlerden geçerken, gladyatörlerin ve hayvanların savaş alanına çıkmadan önce bekletildikleri odalarla karşılaşacak. Geçmişte mumlarla aydınlatılan bu alanlarda tarihin izini sürebilecek. 1800’lerde arkeolojik amaçlarla Colleseum’un ana katı kaldırıldı ve güneş ışığının içeri girmesine ve 21. yüzyıl ziyaretçileri için yolu aydınlatmasına izin verildi.

Colosseum’un yeraltı geçitlerinin ve tonozlarının restorasyonunun tamamlanması iki yıldan fazla sürdü. İtalya Kültür Bakanlığı tarafından yürütülen bu projenin finansörü ise İtalyan moda markası Tod’s’un kurucusu ve CEO’su Diego Della Valle oldu.

Photo by Riccardo De Luca/Anadolu Agency via Getty Images

Colleseum Arkeoloji Parkı’nın yöneticisi Alfonsina Russo, resmi olarak açılan yeraltı geçitlerinin açılışı için düzenlenen törende, ”projenin, ziyaretçilere Coleseum’un bir zamanlar nasıl işlediğine dair yeni ve daha iyi bir anlayış kazandıracağını” söyledi.

Yapılan restorasyon, arkeolojik araştırmalar için oldukça önemli. Zira tarihin yeniden inşa edilmesini sağlıyor. Ortaya çıkarılan alan, Colleseum’da yapılan tüm kanlı gösterilerin perde arkasının görülmesini sağlıyor.

Colleseum’da, tıpkı yüzyıllar önce olduğu gibi, yeraltı seviyelerini kapsayan hafif, geri çekilebilir bir sahne inşa etmek için de planlar yapılıyor. Sahne, ziyaretçilerin bir zamanlar gladyatörlerin yaptığı gibi Colleseum’u görmelerini sağlayacak ve çeşitli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

 Photo by Riccardo De Luca/Anadolu Agency via Getty Images
adbanner