Elon Musk Ryanair’i Tehdit Etti: CEO Michael O’Leary’nin Kovulmasını İstedi

Dünyanın en zengin insanı ile havacılık sektörünün en zengin yöneticilerinden biri, adeta çocukça bir tartışmanın içine girmiş durumda. Üstelik bu tartışmada her iki tarafın da haksız olduğu noktalar var.

Birkaç gün önce, Avrupa’nın ultra düşük maliyetli havayolu şirketi Ryanair’in Starlink uydu internet sistemiyle ilgilenmediğini açıklaması gündeme gelmişti. Ryanair CEO’su Michael O’Leary, uçaklara Wi-Fi sistemi kurulmasının, uçakların üzerine etki eden geri sürükleme kuvvetini (dram) yaklaşık %2 oranında artıracağını ve daha da önemlisi, Ryanair yolcularının Starlink Wi-Fi için para ödemeye istekli olmadığını belirtmişti.

Elon Musk ise O’Leary’nin bu konuda “yanlış bilgilendirildiğini” savunarak, Ryanair’in Wi-Fi sunmaması halinde yolcu kaybedeceğini iddia etti. Ancak bu görüş ayrılığı, taraflar arasındaki gerilimin sadece başlangıcı oldu. Son günlerde, bu tartışma ciddi şekilde alevlendi.

O’Leary’den Sert Açıklamalar

Michael O’Leary, katıldığı bir radyo programında Elon Musk hakkında oldukça sert ifadeler kullandı:

  • “Elon Musk’a hiçbir şekilde dikkat etmem. O bir aptal. Çok zengin olabilir ama yine de bir aptal.”
  • “Elon Musk’ın uçuşlar ve geri sürükleme (drag) hakkında bildiği şey sıfır. Uçağın üzerine bir anten yerleştirmek zorundayız. Bunun bize yıllık maliyeti 200–250 milyon dolar olur. Yani uçurduğumuz her yolcu için yaklaşık 1 Dolar ek maliyet demek. Biz bu maliyetleri karşılayamayız. Yolcular internete para ödemez. Ücretsiz olursa kullanırlar ama internet için 1 Euro bile ödemezler.”
  • “Açıkçası Elon Musk’ın X adını verdiği o lağım çukurunda yazdığı hiçbir şeye dikkat etmem. Donald Trump’ın seçilmesini savunan adamdan bahsediyoruz.”

Musk’tan Yanıt: “Kovun Onu”

Bu açıklamaların ardından Elon Musk, X (eski adıyla Twitter) hesabından Ryanair CEO’su için “tam anlamıyla bir aptal” ifadesini kullandı ve “kovulması gerektiğini” yazdı.

Ryanair ise Musk’ı X platformunda, sitenin yaşadığı erişim sorunları üzerinden ti’ye aldı. Buna karşılık Musk, “Ryanair’i satın alıp başına gerçekten adı Ryan olan birini mi getirmeliyim?” şeklinde yanıt verdi.

Bu esnada sosyal medyada bazı kullanıcılar, Elon Musk’ın Ryanair hissedarlarına %50 prim ödemesi halinde şirketin tamamını yaklaşık 53 milyar dolar karşılığında satın alabileceğini öne sürdü. Bu rakam, Musk’ın toplam servetinin yalnızca yaklaşık %7’sine denk geliyor.

Starlink – Ryanair Tartışmasına Bakış

Bu tartışmada hem Musk hem de O’Leary önemli ölçüde hatalı görünüyor. Zaten her iki isim de sansasyonel açıklamalarıyla tanınıyor; manşet olmayı, mantıklı olmaya tercih ettikleri çok oluyor.

O’Leary’nin “Elon Musk’ın uçuşlar ve geri sürükleme kuvveti hakkında hiçbir şey bilmediğini” söylemesi elbette abartılı. SpaceX mühendislerinin, Starlink donanımının yakıt tüketimine etkisini Ryanair’den daha iyi bildiğini varsaymak mantıksız olmaz. Özellikle de Ryanair’in bugüne kadar bu hizmete ciddi bir ilgi göstermediği düşünülürse.

Ancak şu noktayı da göz ardı etmemek gerekiyor: Michael O’Leary, onlarca yıldır dünyanın en başarılı ultra düşük maliyetli havayolunu yönetiyor ve bir havayolu şirketinde uzun süreli CEO’luk yaparak milyarder olmayı başaran nadir isimlerden biri.

O’Leary, yolcuların neye para ödeyip neye ödemeyeceğini çok iyi biliyor. Büyük olasılıkla Ryanair, Starlink hizmeti sunsa bile bilet fiyatlarını artırabilecek bir talep yaratamaz. Zaten yolcular Ryanair’i bu yüzden tercih etmiyor.

Tartışmanın en eğlenceli noktası ise Musk’ın Ryanair’i satın alıp O’Leary’yi kovması fikri. Musk’ın Ryanair hisselerine %50 prim ödeyerek şirketi satın alması senaryosu kulağa oldukça ironik geliyor. O’Leary akıllıysa bu tartışmayı canlı tutar, çünkü Musk’ın Ryanair’i satın alması durumunda en çok kazanan kişi bizzat O’Leary olur. Kendisi şirketin %4’ünden fazlasına sahip ve böyle bir satın alma gerçekleşirse serveti bir gecede %50 artar.

Bu tartışma bize, milyarderlerin gerçekten daha fazla hobiye ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

adbanner