Erzurum’da Unutulan Uçak Açık Artırma ile Satılacak

23 Ekim 2011’de Van’da yaşanan 7.2 şiddetindeki depremin ardından, 30 Ekim’de depremzedelere çadır getiren Gürcistan’lı Sky Georgia Havayolları’na ait Ilyushin Il-76TD tipi uçak, Erzurum Havalimanı’na indi.

Kargosu boşaltıldıktan sonra parka çekilmeye hazırlanan uçağın kokpitine, depremzedeler için 31 ton gıda malzemesi getirmek üzere Kırgızistan’dan gelen başka bir Ilyushin 76’nın kanadı çarptı.

Her iki uçakta meydana gelen hasar, sigorta şirketleri tarafından tespit edildi.

Yaklaşık 1 ay sonra Kırgızistan uçağının kanadı onarıldı ve uçak ülkesine döndü.

Gürcistan’dan gelip, Erzurum’da mahsur kalan Ilyushin 76

Kokpit bölümünde büyük hasar oluşan ve üzeri branda ile örtülen Gürcistan’ın uçağı, o günden bu yana Erzurum Havalimanı’nda bekliyor. Yardım amaçlı geldiği için uçak için konma ve konaklama ücreti alınmayacak.

Gürcistan tarafından uçağın geri alınması için herhangi bir girişimde bulunulmadığı için 11 yıldır Erzurum Havalimanı’nda bekleyen uçak için satış kararı alındı.

Gürcistan’dan gelip, Erzurum’da mahsur kalan Ilyushin 76

Uçak, 22 Kasım’da Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından 400 bin Lira bedelle, açık artırma usulü satışa çıkarılacak.

Ilyushin Il-76 Nasıl Bir Uçak?

11 yıldır Erzurum’da bekleyen, 4L-SKN tescilli Ilyushin Il-76TD tipi kargo uçağı, 1984 yılında üretildi. Ancak uçak, ömrünün son çeyreğini hiç uçmadan tamamen yerde geçirdi.

Il-76, uzak bölgelere makine göndermek için tasarlanan, çok amaçlı, dört motorlu bir uçak. Asya, Avrupa ve Afrika’da kullanılan uçağın tarihine bakıldığında, en çok Rusya’da askeri amaçlar için kullanıldığı görülüyor. Hindistan Hava Kuvvetleri’nde aktif 26 adet bulunan uçak, Çin Hava Kuvvetleri’nde 17 adet bulunuyor.

Ilyushin 76 nasıl bir uçak?

Uçağın diğer aktif askeri operatörleri arasında İran, Mısır, Belarus, Ermenistan, Azerbaycan ve Sudan’ın hava kuvvetleri var. Sovyetler Birliği’nin filosunda, 1980’lerin sonlarında 300’ün üzerinde Il-76 vardı. Ancak bu uçaklar SSCB’nin dağılmasının ardından çeşitli halef devletlere devredildi.

adbanner