Havacılığın Geleceğini Belirleyecek Teknoloji ve Patentler

Büyük veri ve yapay zekanın kullanımına dayalı faaliyetler ile makine öğrenimi ve uç bilişim gibi teknolojilerin önemi arttıkça, havacılık ve savunma sanayii, bu alanlarda ortaya çıkan inovasyonların merkezi olmaya devam ediyor. GlobalData tarafından hazırlanan rapora göre, yalnızca son üç yılda, havacılık ve savunma endüstrisinde 174 binden fazla patent başvurusu yapıldı.

İnovasyon yapılan alanlar homojen dağılmıyor ve sürekli bir yükseliş eğilimi izlemiyor. İnovasyonların evrim süreçlerine göz atıldığında, tipik yaşam döngüleri, fikrin ortaya atılmasından, benimsenmesine, hızlı bir ivme ile yükselmesinden, stabil hale gelip olgunluğa erişmesine kadarki süreçleri içeren, S şeklinde bir eğri oluşturuyor.

Belirli bir konuda yapılan yeniliklerin, özellikle de gelişmekte ve hızlı bir ivmelenme aşamasında olanların, yolculuklarının hangi aşamasında olduğunu belirlemek, mevcut benimsenme düzeylerini ve bu yeniliğe sahip olanların, gelecekteki olası pozisyonlarını ile sahip olacakları etki güçlerini anlamak için oldukça önemli.

180’den fazla yenilik, havacılık ve savunma endüstrisini şekillendirecek

GlobalData’nın 262.000’den fazla patent üzerine inşa edilen inovasyon yoğunluğu modellerini kullanarak, havacılık ve savunma endüstrisi için S-eğrisini çizen Technology Foresights’a göre, endüstrinin geleceğini şekillendirecek 180’den fazla inovasyon alanı var.

Havacılık ve savunma alanında geleceğin en önemli konuları

Gelişmekte olan yenilik aşamasında, hüzmeleme antenleri, rota yönlendirme sensör ağları ve V2V özellikli otonom araçlar, uygulamanın erken aşamalarında olan ve yakından takip edilmesi gereken kritik teknolojiler olarak öne çıkıyor.

Drone fırlatma teknikleri, EV (elektrikli araç) şarj teknolojisi için akıllı şebekeler ve konum tabanlı ağ hizmetleri, benimsemenin istikrarlı bir şekilde arttığı, hızlanan inovasyon alanlarından bazıları olarak belirtiliyor.

Olgunlaşan yenilik alanları arasında ise endüstride iyice yerleşmiş olan kapalı alan içi navigasyon ve konumlandırma sistemleri bulunuyor.

Elektrikli araç şarj akıllı şebekeleri, en önemli yenilik alanlarının başında geliyor!

Akıllı şebeke, kullanımdaki yerel değişiklikleri algılayan ve bunlara tepki veren, dijital bulut teknolojisi aracılığıyla çalışan, elektrik tedarik ağlarını ifade ediyor. Bu teknolojinin, elektrikli araçların daha fazla benimsenmesini ve ulaşımın geleceğini güçlendirmek için mevcut enerji şebekesinin kullanımını kolaylaştıracağı düşünülüyor.

GlobalData’nın analizi, aynı zamanda her bir inovasyon alanının ön saflarında yer alan şirketleri ortaya çıkarıyor. Böylece, farklı uygulama ve coğrafyalardaki patentleme faaliyetlerinin etkisini gözler önüne seriyor. GlobalData’ya göre, elektrikli araç şarjı akıllı şebekelerin geliştirilmesi ve uygulanmasıyla uğraşan 70’den fazla şirket bulunuyor. Bunlar arasında bazı havacılık ve savunma şirketleri de var.

Kaynak: https://www.airport-technology.com/data-insights/innovators-ev-charging-smart-grids-aerospace-defence-2/

SZ DJI Technology, akıllı şebekeler konusunda en çok patent alan şirketlerin başında geliyor. Şirket, çeşitli endüstrilerde kullanıma uygun ticari drone üretimi gerçekleştiriyor. Ürünlerinin günlük yaşamda kullanılabilirliğini artırmak için akıllı şebekeler ile şarj edilebilmesi konusuna ciddi bir yatırım yapıyor.

ABD’li dev üretici Boeing’in de aynı konuda hatırı sayılır sayıda patent başvurusu bulunuyor. Boeing, enerji maliyetleri ve çevresel etkileri izlemek için, bu teknolojiyi ABD’nin dört farklı eyaletine kurmuş durumda. Bu konudaki diğer yüksek patent sayısına sahip şirketler arasında Wing Aviation ve IHI bulunuyor.

Kaynak: Airport Technology

adbanner