Kanadalı Güzellik Kraliçesi Neden Emirates’te Kabin Memuru Olamadı?

Kanada’da güzellik yarışmasında birinci seçilen Madison Kvaltin, Emirates’in kabin memuru alım sürecinden, geçmişte yaşadığı yeme bozukluğu rahatsızlığı nedeniyle elendi. Kendisinin dürüstçe paylaştığı bu bilginin ardından elenen kadın, yaşadığı deneyimi TikTok hesabında paylaştı.

25 yaşındaki Madison Kvaltin, Emirates Havayolları’nın işe alım sürecinde yaşadığı deneyimi, TikTok hesabı üzerinden paylaştı. Kısa süre önce katıldığı güzellik yarışmasında, ‘Miss Universe Canada’ tacını giymeyi başaran Kvaltin, Emirates’te kabin memuru olmak için başvuruda bulundu. O da Emirates’te görev yapan pek çok kabin görevlisi gibi, seyahat etmek ve sosyal medyada, oldukça göz alıcı bir yaşam tarzı sunabilmek istediği için bu işe talip oldu.

Süreç sorunsuz ilerledi ve dünyanın dört bir yanından personel istihdamı yapan Dubai merkezli havayolu, Kvaltin’e şartlı bir iş teklifi yaptı. İşe alım sürecinin son adımlardan birinde, sağlık durumuyla ilgili bir anketi doldurması gerektiği söylendi.

Bu anket, başvuran kişinin sağlık durumuyla ilgili çok sayıda detay içeren soruyu yanıtlamayı gerektiriyordu. Anketi dolduran Kvaltin, yıllar önce yeme bozukluğu nedeniyle hastaneye kaldırıldığı bilgisini paylaştı. Şu anda sağlık durumu iyi olan kadın, o dönem yaşadığı kötü deneyimi, bugünlerde diğer kadınları yeme bozuklukları konusunda eğitmek ve güçlendirmek için kullandığını aktardı.

Kvaltin: “Bu konuda yalan söyleyecek değildim. Sosyal medyada bunun hakkında sürekli konuşuyorum. Bu yüzden doldurduğum formda, yeme bozukluğuyla mücadele ettiğimi, iyileştiğimi ve şimdi de insanları iyileştirmek istediğimi belirttim.” diyor.

Ancak Kvaltin, anketi tamamladıktan sonra Emirates’ten “önkoşul gerekliliklerini karşılamadığını” belirten bir e-posta aldı. Bu duruma yanıt olarak Kvaltin: “Uçuş görevlisi olmakla hiçbir ilgisi olmayan, yeme bozukluğuyla mücadele ettiğim için, bana karşı ayrımcılık yapmalarından tiksiniyorum. Neden böyle detay soru sorduklarını anlamıyorum.” ifadelerini kullanıyor.

@madisonkvetlana

Imagine being denied a job because you struggled with an eating disorder? Especially in a job that has NOTHING to do with it, or has any effect (especially since Im certifiably recovered and well from my past).

♬ original sound – Madisonkvetlana

İş başvurusunun reddedilmesinin, geçmişte yeme bozukluğu nedeniyle hastaneye kaldırılması olduğu net bir şekilde açıklanmamış olsa da eldeki veriler bunu gösteriyor.

Emirates’in bu gerekçeyle başvuruyu reddetmesi doğru mu?

Öncelikle Kvaltin’i yeme bozukluğu probleminin üstesinden gelmesi ve mücadelesini aynı zorlukları yaşayan diğer kadınlara yardım etmek için kullanması oldukça takdir edilmesi gereken bir durum. Ayrıca başvuru sırasında havayolu şirketine karşı dürüst olması da takdire şayan. Zira bu konuyu, kişisel sosyal medya hesapları üzerinden, halka açık bir şekilde anlatıyor. Bu durum, Emirates’in, günün birinde mutlaka parçaları birleştireceği veya bu konuda aksiyon alabileceği anlamına gelmiyor. Ancak yine de dürüst davranmanın yapılması gereken en doğru hamle olduğu kesin.

Yeme bozukluğu sorununun üstesinden gelmenin, havayolu tarafından reddedilmek için iyi bir neden olmadığı gerçek. Ama aynı zamanda Kvaltin’in, Orta Doğulu havayolu tarafından reddedildiği için bir gündem yaratma çabası içinde olduğu da düşünülüyor.

Birçok yabancı ülke vatandaşı, Birleşik Arap Emirlikleri’nde, birkaç sınırlamayla da olsa oldukça özgür ve eğlenceli bir hayat yaşıyor ve çalışıyor. Her yer için olduğu gibi, BAE’nin de kendine göre artıları ve eksileri var. Ancak birçok kişi, ülkenin inanılmaz derecede güvenli olmasını, ekonomik koşulları, sıcak havayı ve vergilerin düşük olmasını, ülkede yaşamak için yeterli buluyor.

İnsanların Kvaltin’in TikTok videosunun altında yaptığı yorumlara bakıldığında, “Bu yaptıkları yasal mı?” gibi sorular olduğu görülüyor. Körfez ülkelerindeki yaşamla ilgili bilinmesi gereken pek çok detay var. Örneğin, BAE’de yaşadığınız süre içinde, ülkede neredeyse misafir statüsündesiniz. Eğer ülke, herhangi bir davranışınızı ya da sizinle ilgili bir şeyi beğenmezse, sizi rahatlıkla sınır dışı edilebiliyor ya da işiniz elinizden alınabiliyor. Bu durum, oraya taşınmaya karar veren herkesin, baştan kabul etmesi gereken bir risk.

Emirates’te çalışanların bağlı olduğu bir sendika yok. Şirket tek taraflı olarak insanların işine son verme kararı alabiliyor. Örneğin kabin personeli işe alındığında, deneme süresi içerisinde, sözleşmeleri herhangi bir nedenle feshedilebiliyor. Bu sebeple Emirates’in de diğer pek çok havayolu gibi, kronik olabilecek herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle hastaneye kaldırılan adayları reddettiği biliniyor.

BAE’nin Batılı ülkeler tarafından sakıncalı bulunabilecek birçok kanunu olduğunu da unutmamak gerekiyor. Ülkede HIV taşıyıcısı hiç kimseye oturum izni verilmiyor. Pek çok ülkede yasal olmasına rağmen, BAE’de, üstünde eser miktarda herhangi bir uyuşturucu bulunan turistler bile tutuklanabiliyor.

adbanner