Kendinize Ait Uçan Daire ile Uçmaya Hazır mısınız?

Hava taksilerini unutun! Kişisel Uçan Daireniz ile yapacağınız uçuşlar, sizi bir bilim kurgu filminin baş kahramanı gibi hissettirecek. Zeva Zero isimli, tek kişilik, disk şeklinde, elektrikli, dikey iniş kalkış yapabilen (eVTOL) sizi saatte 160 mil hızla uçurabilecek. Ardından klasik bir otoparka park edilebilecek.

Elektrikli hava taksiler ve dikey olarak inip kalkabilen uçan arabalar yakın geleceğin en havalı ulaşım araçları gibi görünüyor olabilir. Ancak kişisel bir UFO veya uçan daire fikri ile tam olarak eşleşmiyor. Zeva Zero isimli, disk şeklinde, düşük maliyetli, tek kişilik bir eVTOL, pilotunu bir bilimkurgu kahramanı gibi hissettirmeye hazırlanıyor.

Zeva Aero’nun CEO’su Stephen Tibbets, “Hava aracının kompakt formu, hızı ve menzili, onu adalara ulaştırmak, uzak mülkler arasında hareket ettirmek ve teknelerden kıyıya gitmek için mükemmel kılıyor. Ayrıca bu hamle, makul büyüklükteki herhangi bir yatı, bir uçak gemisine dönüştürecek.” diyecek kadar iddialı.

Zeva Zero’nun motorları, kuyruğunun dört köşesine dengeli şekilde yerleştirilmiş. Zero’nun burnunda bulunan cam bölüm, pilotun hem önünü hem de altını görmesini sağlıyor. Kalkış esnasında, Zero, bir kanopiden fırlatılmış gibi hissettirecek. Yatay uçuşa geçtiğinde ise kanatlanacak.

Yerden 200 ft irtifaya yükselebilecek olan Zero’nun, kentsel ulaşım için yoğun şekilde kullanılması hedefleniyor. Bir otomobilin park yerine sığacak kadar küçük olması Zero’ya avantaj sağlayacak.

Kişisel uçak, 50 millik bir menzile sahip olacak ve saatte yaklaşık 160 mil  azami hıza ulaşabilecek. Birkaç yüz ft yüksekliğe çıkabilmesi bekleniyor. Bu nedenle Zero ile uçmak yoğun bir fiziksel deneyim sağlayacak. Hava aracının performansı, 25 kW’lık pil takımı tarafından çalıştırılan, dört nacelle üzerine monte edilmiş çift pervaneden oluşan motorlardan elde edilecek. Zero, yatay konuma geçtiğinde, pervanelerden dördü geri çekilecek. 8 ft çapındaki karbon fiber gövde, taşıma kuvveti üreten bir kanat görevi görmeye başlayacak. Pilot, bir joystick kullanarak Zero’yu uçurabilecek. Hedef, nihayetinde, tamamen otonom bir sisteme geçilebilmesi.

Uçan kanat gövde yapısı, Zero’yu çok kompakt bir hale getiriyor. Standart bir otomobil park yerine sığabilecek boyutlarda olması ise Zero’nun mevcut altyapıya uymasını sağlıyor. Üretim ve mülkiyet açısından çekici olan şey, tasarımın daha basit ve daha az parça ile üretilmesi. Böylece daha güvenilir olacak ve daha ucuza satılabilecek.

Zeva, Zero’nun piyasaya çıktığında yaklaşık 250.000$ gibi bir başlangıç ​​fiyatına sahip olacağını tahmin ediyor. Şirket, Zero’nun tam ölçekli bir prototipi ile test sürecine başladı. 2023 yılına kadar sertifika almayı ve bir yıl sonra ilk satışı yapmayı hedefliyor. Daha da iyi olan gelişme ise Zero’nun yaklaşık altı ay içinde deneysel bir araç olmaya hak kazanacak olması. Bu da pilot lisansı olan herkesin, yeni yılda Zero ile uçmaya başlayabileceği anlamına geliyor.

adbanner