Kiralama Şirketleri İlk Kez Havayollarından Çok Uçak Aldı

Pandemi sürecinde, küresel havacılık endüstrisinde radikal değişimler yaşanmaya devam ediyor. Uçak kiralama şirketleri, tarihte ilk kez, havayollarından daha fazla yolcu uçağı satın almaya başladı.

Kiralama şirketlerinin, onlarca yıldır devam eden kademeli büyüme sürecindeki bu tarihi dönüm noktası, havayolu endüstrisinin karşı karşıya olduğu finansal sıkıntıların da bir başka somut sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Bu kritik gelişmenin ana nedeni ise, leasing devlerinin, havayollarına göre daha ucuz finansmana erişebilmesi.

Airbus ve Boeing gibi üreticilerden uçak satın alarak havayollarına kiralayan leasing şirketleri, pandemi öncesinde, imalatçıların yaptığı uçak teslimatlarının yaklaşık %40-45’ini oluşturuyordu.

Air Lease Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Udvar-Hazy, Londra’daki Havayolu Ekonomisi Konferansı’ndaki konuşmasında, kiralama şirketlerine yapılan teslimatların, toplam uçak teslimatları içindeki oranının yaklaşık %60’a ulaştığını açıkladı.

1970’lerin başında, uçak kiralama sektörünün temelleri atılırken, teslimatların sadece %1’ini finanse eden leasing şirketlerinin, bugün geldiği nokta olağanüstü olarak yorumlanıyor. Endüstri uzmanları, bu oranın daha da yükselip yükselemeyeceğini söylemenin zor olduğu görüşünde.


İlgili Haber | Havayolları Uçak Satın Almak Yerine Neden Kiralamayı Seçiyor?


Genel olarak, teslimatların havayolları ve leasing şirketleri arasında yarı yarıya oranlandığı bir denge halinin, daha sağlıklı olabileceği görüşü hakim. Havacılık sektörü, pandeminin olumsuz etkilerinden kurtuldukça, havayollarının yeniden finansmanı kendi başlarına sağlayabilme kabiliyetlerini geri kazanması bekleniyor.

Öte yandan kiralama şirketlerinin, yeni yolcu uçağı teslimatlarının çoğunluğunun finansmanından sorumlu olmasının sürdürülebilir olacağını düşünen; Airbus ve Boeing gibi imalatçıların da bu durumdan memnun olduğunu düşünen de bir kesim de var. Bu düşünceyi savunanlar, havayolları için farklı kiralama seçeneklerinin varlığı düşünüldüğünde, dengenin kiralama şirketleri lehine bozulmasının hiçbir zararı olmayacağı fikrinde.

adbanner