Kristal Kabin Ödülleri Sahiplerini Buldu

İlki 17 Nisan 2007’de Hamburg’da düzenlenen Aircraft Interiors Expo’da (Kabin İçi Ekipmanlar Fuarı) verilmeye başlanan Kristal Kabin Ödülleri, o günden bu yana hem fuarın ayrılmaz bir parçası oldu hem de sektörün merakla takip ettiği, dikkate değer bulduğu, en prestijli organizasyonlardan biri haline geldi. Orijinal ismi ile “Cristal Cabin Awards” havacılık endüstrisinde geleceğin farkına, bugünden varmamızı sağlıyor.

Amacı yolcu konforunda gözle görülür iyileştirmeler sağlamak olan ödüller, uçakların kabini, iç mekanları için yeni ürünler ve modern tasarımlar geliştirmek için, şirketleri ve araştırma gruplarını motive etmek için veriliyor. 2018 yılının kazananları da, dün gece Almanya’nın Hamburg kentindeki Kempinski Otelde düzenlenen bir törenle açıklandı. Kristal kabin ödüllerinin kime gideceğini, 24 havacılık uzmandan oluşan bir heyet belirliyor. Bu yıl yarışan 91 proje ayrı bir rekor anlamına geliyor.

2018 yılı Kristal Kabin Ödülleri, Airbus, Bluebox Aviation Systems, Cranfield Üniversitesi, PriestmanGoode, Renacen, Rockwell Collins (2 ayrı ödül) ve Villinger’e gitti.

The Crystal Cabin Award yani Kristal Kabin Ödülleri, tescilli bir ticari marka durumunda. Ödül kazanabilmenin en önemli kriterinin, yenilikçi ürünlerin veya hizmetlerin geliştirilmesi, imalatı ve pazarlanması ile birlikte; hem nihai tüketiciye hem de parça imalatçılarına yararlılık açısından önemli avantajlar sağlaması olduğu belirtiliyor.

Bizi adeta yaratıcılığın sonu olmadığına ikna eden tasarımlar, önümüzdeki yıllarda nasıl uçaklarda ve hangi kabinlerde yolculuk edeceğimizi düşündürürken bile heyecan veriyor. İşte 2018 yılında Kristal Kabin Ödülleri’nde kendi kategorilerinde ödüle layık görülen tasarımlar ve öne çıkan özellikleri;

Bu yıl ilk kez, “IFEC” olarak bilinen “Inflight Entertainment & Connectivity” yani “Uçak İçi Eğlence Sistemi ve Bağlantı” kategorisinde bir Kristal Kabin Ödülü verildi. Daha iyi bir ağ bağlantısı ve daha iyi eğlence sisteminin yolcuları cezbedeceği sektörde genel bir kabul ve araştırmalar da bunu gösteriyor. Bu kategoride kazanan, Bluebox Aviation Systems oldu. Şirket, görme engelliler için geliştirdiği yerleşik eğlence sistemi ve kendi uçak içi eğlence platformu ile ödülü aldı. Ürün şuanda projenin işbirlikçisi ve ortağı Virgin Atlantic uçaklarında hizmet veriyor.

BlueBox IFE System – Photo: Matt Alexander/PA Wire

PriestmanGoode endüstriyel tasarım ajansı, Qatar Airways ve Rockwell Collins ile birlikte geliştirilen “Qatar Airways QSuite” ile “Kabin Konseptleri” kategorisinde ödülü aldı. Basit bir hareketle, dört ayrı Business Class süitinin birlikte yemek yemek, toplantı yapmak ve sosyalleşmek için bir masa etrafında toparlanabilmesine olanak veren tasarım oldukça ilgi çekici.

Bu yıl “Kabin Sistemleri” kategorisinde ödül, Rockwell Collins‘e, geliştirdikleri “Silhouette MOVE” adlı projeye verildi. Business and ekonomi sınıfını ayıran bölmede kullanılan bu özel duvarın özelliği, arkasında oturan ekonomi yolcusunun kabin bagajı ve kendisi için yeterli ayak ve boşluğa sahip olacak şekilde eğilebiliyor olması.

Yeşil Kabin, Sağlık, Güvenlik ve Çevre” kategorisinde, ısıtmalı zemin paneli “LiteHeat” ile yarışan Villinger ödülün sahibi oldu. Çoğu folyo veya kablo ısıtmalı olan zemin panelleri bu yüzden son derece hassas oluyor. Avusturyalı şirketin projesindeki yenilik, zemin elemanlarının dış etkilere karşı son derece dayanıklı olması.

3 boyutlu yazıcı devriminin etkisi altında olduğumuz artık somut bir gerçek. “Malzeme ve Komponentler” kategorisinde zaferi kazanan Airbus ve Altran bunun en iyi örneği. “Printed Electrics” projesi ile kabin elektroniği için çekilen kablo tesisatları yakında tarih olabilir. Bu proje ile kablolama işlemi artık tamamen 3 boyutlu yazıcı ile yapılabilir. Yeni teknoloji, Hamburg’un ZAL TechCenter teknoloji merkezinde ortaklaşa geliştirildi. Bu yıl ilk kez, Kristal Kabin Ödülü kupaları da 3 boyutlu yazıcı ile üretildi.

Konforu artırmaya yönelik yaratıcı yaklaşımıyla Rockwell Collins, bu kez “Yolcu Konfor Donanımı” kategorisinde ödülü aldı. “Valkyrie Bed” isimli projeyi, tasarımcısı şampiyonların uçuş odası olarak tanımlıyor. Yolculara harika bir uyku vadeden business koltukların yerleştirildiği projede, arkadaki yolcuyu rahatsız edecek şekilde koltuğunuzu geriye doğru yaslamıyorsunuz. Valkyrie koltuklar, çalışmak, yemek ve eğlencenin tadını çıkarmak için en uygun olacak şekilde tasarlanmış. Yolcular dinlenmek istediğinde ise koltuklar tamamen yatağa dönüşüyor. Herkesin ayrı odaları olduğu süitlere göre daha az yer kaplayan tasarım, iş uyku ve konfora geldiğinde en az onlar kadar iddialı görünüyor.

Üniversite” kategorisi bu sene hiç olmadığı kadar uluslararasıydı. İngiltere, İskoçya ve ABD’den öğrenciler, bu yılki finalistler oldu. Ödülü ise İngiltere’nin Cranfield Üniversitesi öğrencileri kazandı. “E-tom Smart” isimli  musluk konsepti ile jüriyi ikna eden gençlerin projesi, nebülizatör sistemi ile su kaynaklarında yüzde 90’a kadar tasarruf sağlıyor.

İspanya’daki teknoloji şirketi Renacens tarafından tasarlanan 3D SeatMapVR, bilet rezervasyonu yapmadan önce uçakta oturacağınız koltukta neler hissedileceğini açık bir şekilde görmenizi sağlayacak. Vizyoner Konseptler kategorisinde ödülü alan sistemde uçak koltuk haritasındaki seçtiğiniz koltuktan kabin perspektifini göstermek için sürükleyici bir 3 boyutlu ekrandan 360 derece görüş sunuyor. Koltuğun boyutu, diz mesafesi ve yapıldığı malzemeyi yansıtmasının yanında uçuşta göreceğiniz şeylere dair gerçek bir öngörü vadediyor. Uçak içi eğlence sistemi ekranı, USB güç üniteleri vb uçuşta kullanacağınız farklı öğelerin yerlerini ve size olan mesafesini de gösteriyor. 3D SeatMapVR, istenirse bir havayolu şirketinin veya online seyahat acentesinin rezervasyon bölümüne yüklenebilen bir özellik olacak. Projenin işbirliği ortağı Emirates Havayolları.

Bu yıl 8 ayrı kategoride ödül için finale kalan 24 projenin detaylarına daha yakından bakmak için linke tıklayınız.

adbanner