Lufthansa’nın Köpekbalığı Derisini Taklit Eden İlk Uçağı Gökyüzünde

Lufthansa’nın, daha iyi yakıt tüketim performansı elde edebilmek için, gövdesi köpekbalığı derisini taklit eden mikroskobik oluklarla donatılan ilk Boeing 777F (kargo uçağı) hizmete başladı.

Lufthansa Cargo’ya ait olan D-ALFA kuyruk tescilli uçağın gövdesi, AeroSHARK isimli yüzey teknolojisi ile modifiye edildi. Bu modifikasyonun yapıldığı ilk kargo uçağı olan Boeing 777, 3 Şubat 2023’te gökyüzüne döndü. Uçak, LH8410 sefer sayılı ilk uçuşunda Frankfurt’tan, Hindistan’ın Bengaluru ve Çin’in Chengdu şehirlerine uçtu.

AeroSHARK modifikasyonu, Lufthansa Technik ve BASF tarafından geliştirildi. Bu kapsamda uçakların gövdesine, köpek balığı derisinin mikroskobik yapısını taklit eden bir yüzey film kaplaması gerçekleştiriliyor. Bu kaplama, yaklaşık 50 mikrometre büyüklüğünde mikroskobik oluklardan oluşuyor. Riblet adı verilen bu mikro oluklar, uçağın gövdesi ve motor kaportası (nacelle) üzerindeki hava akışının optimize edilmesini sağlıyor. Lufthansa Technik’e göre bu teknoloji, uçuş başına %1 yakıt tasarrufu ve emisyon azaltmaya yardımcı oluyor.


İlgili Haber | Doğa, Uçak Tasarımlarına Nasıl İlham Veriyor?


Lufthansa şu anda bu teknolojinin sektördeki öncülüğünü yapıyor olsa da, Lufthansa’nın kargo uçağı, AeroSHARK ile donatılmış ilk Boeing 777 değil. Isviçreli SWISS, Ekim 2022’den bu yana bu teknoloji ile modifiye edilmiş bir Boeing 777-300ER uçağı ile yolcu taşıyor.

Lufthansa Cargo, 777 kargo uçağı filosunun tamamını kademeli olarak bu teknolojiyle donatmayı planlıyor. SWISS de filosundaki 12 adet Boeing 777-300ER uçağını, AeroSHARK ile modifiye etmenin planlarını yapıyor. SWISS’in ikinci ve üçüncü uçaklarının modifikasyon işlemleri tamamlandı. Bu uçakların kısa süre içinde gökyüzü ile buluşması bekleniyor.

adbanner