Cumartesi akşamı, Pegasus Havayolları’na ait PC8622 numaralı sefer için, Boeing 737-800 uçağı 162 yolcu ve 6 mürettebat ile Ankara’dan Trabzon’a gitmek üzere havalandı.
İnişten çok kısa bir süre sonra uçak, pistte kontrolden çıkarak sola doğru yöneldi ve Karadeniz’e sürüklenmeye başladı.
Denize bir kaç metre kala çamurla kaplı yamaçta saplandı ve çok şükür ki durdu?Büyük bir facianın önüne geçildi❗️
Uçakta can kaybı ve yaralanma yaşanmaması adeta bir mucize. Yolcular güvenli bir şekilde tahliye edildi.
Uçağın alev alması veya denize uçması, düşünmek bile istemediğimiz senaryolar❗️
Kaza ile ilgili soruşturma başladı.
Böyle durumlarda her zaman söylediğimiz gibi olayın nedenine dair yorum yapmak pek doğru değildir❗️
Kaza raporu açıklanana kadar gerçek sebep hiç bir zaman bilinemez. Söylenen herşey birer tahminden ibarettir.
Online uçuş takip sitesi RadarBox’tan gelen veriler, uçağın iniş esnasında hızını azaltmak için mücadele ettiğini ve 143 knot hız ile piste teker koyduğunu; pistte ölçülebilen son hızın 110 knot (saatte 204 km) olduğunu gösteriyor.
Aşırı hızlı veya aşırı yüklü durumda yapılan inişler “hard landing” olarak adlandırılıyor. Pegasus uçağında da yaşandığı düşünülen hard landing sonrası burun iniş takımının kırıldığı, uçağın denize doğru sürüklendiği sırada iniş takımındaki alevlerden görülüyor❗️
Havanın aşırı sisli olması ve yağmur sebebiyle kayganlaşan pist yani meteorolojik koşullar da duruma etki etmiş olabilir.
Pilotlar, ilk ifadelerinde “indikten sonra sağ motorun belirlenemeyen bir sebeple takat aldığı ve uçağın kontrolden çıktığını” söylüyor.
Bunun sebebinin teknik bir arıza mı yoksa pilotaj kaynaklı mı olduğu henüz bilinmiyor❗️
Olay esnasında uçağın sağ motoru gövdeden ayrılarak denize savruldu.
Yolculardan biri, olayın ardından yardım gelmesi için “en az 20 dakika” uçakta beklediklerini söylüyor. Bu durum da oldukça düşündürücü❗️
Kabin ekibi eğitimlerindeki “acil durumlarda 90 saniye içinde kabinin boşaltılması” kısmının da ivedilikle üzerinden geçilmesi gerektiği aşikar❗️
Başta uçaktaki yolcular, Pegasus ailesi ve tüm havacılık camiasına geçmiş olsun diliyorum.
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından yapılan bir çalışma, askeri pilotların ve yer görevlilerinin, toplumun geneline kıyasla, bazı kanser türlerine yakalanma oranlarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
https://boardinginfo.com/askeri-pilotlar-daha-cok-kanser-oluyor/
Türkiye Yüzyılı'nda milletimize olan sözümüzü tuttuk. MMU ve HÜRJET taksi yaptı, ATAK 2 yakında motor çalıştıracak, ANKA 3 de ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Binlerce çalışma arkadaşımız ve iş ortaklarımızla ortaya çıkardığımız ürünlerimizi Çanakkale şehitlerimize armağan ediyoruz.
ABD Hava Kuvvetleri, Northrop Grumman tarafından geliştirilen B-21 Raider, stratejik bombardıman uçağının ilk uçuşunun, tahmin edilenden birkaç ay sonra gerçekleşeceğini açıkladı. İlk uçuşun, 2023'ün sonuna kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Geride bıraktığımız haftada, Türkiye ve Dünya havacılığından öne çıkan tüm gelişmeler #BoardingInfo Havacılık Bülteni’nde.
Sektörde ve gökyüzünde neler olup bittiğinden uzak kalmak istemeyenler için, 230. Bölüm yayında.
İzlemek için tıklayın: https://youtu.be/-UPE9yJQ51g
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Türk vatanının ve milletinin ebedî varlığı ile devletimizin bölünmez bütünlüğü uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, şükran ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun.
#18MartÇanakkaleZaferi kutlu olsun!