Türbülansa Giren Uçaktaki Yolcu Öldü

ABD Ulusal Ulaşım Emniyeti Kurulu (NTSB), 3 Mart 2023 Cuma günü, New England’da meydana gelen bir olayın detaylarını araştırıyor. New Hampshire Eyaleti’ne bağlı Keene (EEN) şehrinden, Virgina Eyaleti’nin Leesburg (JYO) şehrine uçan Bombardier Challenger 300 tipi iş jeti, şiddetli türbülansa girdi ve yolculardan biri hayatını kaybetti.

Toplam menzili 382 mil (615 km) olan uçuş için havalanan iş jeti, kalkıştan kısa bir süre sonra ciddi bir türbülansla karşılaştı ve Connecticut’taki Bradley Uluslararası Havaalanı’na (BDL) acil iniş yaptı. Uçuş kayıtlarına göre, uçak havada yaklaşık 25 dakika kaldı.

Uçakta bulunan beş yolcudan biri, türbülans sırasında hayatını kaybetti. Uçağın, kırsal topluluklara yüksek hızlı internet sağlayan Kansas City merkezli bir şirket olan Conexon’a ait olduğu açıklandı.

Şiddetli türbülans, gökyüzünde karşılaşılma ihtimali olan doğal bir gerçeklik olsa da türbülans kaynaklı ölüm olayları son derece nadir rastlanan bir durum.

Ölen yolcunun, türbülans anında emniyet kemerinin takılı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Genellikle şiddetli türbülans olaylarında yaşanan yaralanmalar, yolcuların koltuklarından fırlaması veya sarsıntı etkisi ile kabinde uçuşan cisimlerin yolculara çarpmasından kaynaklanıyor. Ölen yolcunun Conexon şirketinin bir çalışanı olmadığı doğrulandı. Ancak daha fazla bilgi paylaşılmadı.

NTSB, uçağın kara kutusundan elde edilen, kokpit ses kayıtları ve uçuş veri kayıtlarını inceliyor. Ayrıca uçaktaki iki mürettebat ve hayatta kalan diğer yolcularla da görüşülüyor.

Emniyet kemerlerinizi uçuş boyunca bağlı tutun!

Çoğu yolcu hayatı boyunca şiddetli bir türbülansla karşılaşmaz. Ancak yine de her şeye rağmen bu ihtimalin gözardı edilmemesi gerekiyor.

Atmosferdeki kararsız hava sağanakları olarak özetleyebileceğimiz türbülans, yıllar içinde uçuş emniyetindeki tüm gelişmelere rağmen, yolcular için bir yaralanma nedeni olmaya devam ediyor.

Örneğin, kısa süre önce Türk Hava Yolları’nın Toronto-İstanbul seferini yapan Boeing 777-300ER tipi uçak, Atlantik Okyanusu üzerinde açık hava türbülansına girdi ve yaklaşık 7000 ft düştü. Pilotların anında aksiyon almasıyla, yolculara yönelik yapılan anons ile herkes yerine geçip kemerlerini bağladı ve yaralanmadı. Olayda bir kabin görevlisi hafif yaralandı.

Kısa süre önce Lufthansa’ya ait Airbus A330’un Teksas’tan Frankfurt’a yaptığı uçuş sırasında yaşana türbülans nedeniyle yedi kişi yaralandı. Uçak, Virginia’nın Washington Dulles Uluslararası Havalimanı’na yönlendirildi.

Kabinin içinden alınan görüntülerde, koridora saçılmış yiyecek kutuları ve kağıtlar görülüyor. Bir Twitter kullanıcısı, yaşanan türbülans olayında, çok sayıda yolcunun yaralandığını iddia etti. Kırık cam parçaları ile çığlıklar eşliğinde oldukça korkutucu bir ortam oluşan uçakta, ve çok sayıda yaralanma vakası olduğu da iddialar arasında.

NTSB’nin eski başkanı ve Embry-Riddle Havacılık Üniversitesi’nde Havacılık ve Uzay Emniyeti Merkezi’nin yönetici direktörü Robert Sumwalt, “Türbülansa bağlı son ölümü hatırlayamıyorum” dedi.

Air Safety Network’e göre, 1980’den bu yana türbülans nedeniyle yalnızca altı kişi yaşamını yitirdi. 2003’ten 2009’a kadar olan yedi yıllık dönemde NTSB, uçaktaki en az bir kişinin ciddi şekilde yaralandığı 80 türbülansı olayı tespit etti.

Gökyüzünde, şiddetli türbülanstan kaynaklanan olası yaralanmaları büyük ölçüde azaltmak için, yolcuların, oturdukları süre boyunca emniyet kemerlerini bağlamaları gerektiği hatırlatılıyor.

Şiddetli türbülans neredeyse her seferinde beklenmedik bir anda karşılaşılan korkunç bir durumdur. Pilotlar, şiddetli türbülansın hakim olduğu rotalarda, hiçbir zaman gönüllü olarak uçmazlar. Bu nedenle emniyette olmak her zaman üzgün olmaktan daha iyidir.

adbanner