Uçakta En Kirli 5 Yer

ABD Federal Havacılık İdaresi FAA’ye göre her gün yaklaşık üç milyon kişi sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde uçakla seyahat ediyor. Bunu küresel ölçeğe uyarladığımızda, dünya genelinde her gün on milyonlarca yolcu uçakla bir yerden bir yere gidiyor. Bu uçakların, sefer tamamlandıktan sonra, hızlı bir şekilde bir sonraki sefere verilmesi gerekiyor. Temizlik ekipleri bir sonraki seferin yolcuları uçağa alınmadan önce, kısıtlı sürede, uçağı temizlemek için elinden geleni yapsa da uçağın özellikle bazı bölgeleri kirli kalabiliyor.

Yapılan bir araştırma kapsamında, kabin görevlilerine, uçağın en kirli yerlerinin neresi olduğu soruldu. Alınan cevapların ardından; uçakla seyahat ederken, dokunduktan sonra mutlaka el dezenfektanı kullanmak isteyebileceğiniz beş noktayı sizin için değerlendirdik.

İşte uçaktaki en kirli beş yer:

1- Uçuş Emniyet Kartları

Uçuş görevlisi ve seyahat blog yazarı Josephine Remo’nun Travel + Leisure için hazırladığı içeriğe göre, uçaktaki en kirli nokta, koltuk cebindeki uçuş emniyet talimatlarını içeren kartlar. Uçaktaki servis masaları genellikle siliniyor olsa da (bu konuya daha sonra değineceğiz) emniyet talimat kartları ise kesinlikle silinmiyor. Bu nedenle, kartların üzerindeki emniyet talimatlarını okuduktan sonra, ellerinizi dezenfekte ettiğinizden emin olun. Hatta daha iyi bir seçenek olarak, hem kendinizi hem de sizden sonra o koltukta oturacak yolcuları, her türlü virüs ve mikroptan korumak için, talimat kartını ıslak mendille silebilirsiniz.

İlgili İçerik | Uçuş Emniyet Kartları Nasıl Hazırlanıyor?


2- Baş Üstü Dolapları

Remo, birçok insan tarafından dokunulduğu ve nadiren temizlendiği için, baş üstü dolaplarını silmek veya bir peçete yardımıyla açmanın oldukça önemli olduğu görüşümde. Bunlardan kaçınmak zor olsa da, el bagajınızı dolaba yetleştirdikten sonra, el dezenfektanı kullanılması tavsiye ediliyor.

İlgili İçerik | Baş Üstü Dolapları Büyütülüyor


3- Servis Masaları

Yirmi yıldan fazla uçuş deneyimine sahip bir kabin görevlisi olan Sue Fogwell, “Yolcular genellikle uçakların kirli olduğunu biliyor, ancak [servşs masaları] genel mikrop seviyesinin çok ötesine geçiyor” sözleriyle durumun ciddiyetini anlatıyor. Uçağa bindiğinizde, özellikle de yemek yemeden önce, servis masanızı silmek, oldukça iyi bir fikir. Bu bilgiyi paylaşan tek kişi Fogwell değil. Travelmath tarafından 2015 yılında yapılan bir araştırma, servis masalarının, yüz ölçümü olarak bakıldığında, uçaktaki en kirli ikinci yer olduğunu ortaya koymuştu. Servis masalarının, yolcuların başlarının üzerindeki havalandırma düğmesinden neredeyse sekiz kat daha fazla bakteri barındırdığı tespit edildi.

İlgili İçerik | İniş ve Kalkışta Servis Masaları Neden Kapanıyor? 


4- Koltuk Kılıfları

Fogwell, uçaktaki koltuk kılıflarının her zaman değiştirilmediği veya temizlenmediğini de söylüyor. Bunların yalnızca rapor edilmesi durumunda değiştirileceği veya temizleneceğini belirtiyor. Ama o senaryoda bile, bu bir karışıklığa neden olabilir. “Her büyük olay, uçuşta gecikme yaratabileceği için raporlanmıyor” diyen Fogwell, iğrenç derecede kirli bir koltukta saatlerce seyahat etmek zorunda kalma düşüncesine dayanamayanlar için, piyasada tek kullanımlık ve tekrar kullanılabilir koltuk kılıfları öneriliyor.

İlgili İçerik | Uçakta Tüm Koltuklar Neden Öne Bakıyor? 


5- Tuvalet Kapısının Kulpları

Remo, uçakta tuvaletlerin düzenli olarak temizlendiğini; ancak kilitleme mekanizması ve kapı kollarının temizlenmediğini açıkladı. Bu nedenle Remo, “Yolcuların bagajlarını baş üstü dolabına yerleştirdikten, önlerindeki koltuk cebinde bulunan emniyet kartlarına dokunduktan ve tuvalete gittikten sonra, toplu şekilde el dezenfektanı kullanmanın çok daha iyi bir fikir olduğu görüşünde.

İlgili İçerik | Uçak Tuvaletinde Sifona Bastığınız An Ne Oluyor?


Bu iddiayı öne süren tek kişi Remo değil. Ekim 2023’te yapılan bir araştırma kapsamında, uçaktan örnekler toplandı. En kirli olan yerin tuvalet lavabosunun kulpları; ardından da – tahmin edileceği üzere – servis masaları olduğu tespit edildi.

Bir sonraki uçuşunuzda dokunmak istemeyeceğiniz bir şey daha var: Buz.  New York Şehir Üniversitesi’ndeki Hunter College NYC Gıda Politikası Merkezi tarafından 2019 yılında yapılan hakemli bir çalışma, uçaklardaki içme suyunun, insanlar için potansiyel olarak güvensiz olduğunu gösterdi. Araştırmada 10 büyük havayolu şirketi, 0’dan 5’e kadar puanlandı ve 10 havayolundan yedisinin üç veya daha düşük puan aldığı görüldü.

Hunter College NYC Gıda Politikası Merkezi’nin yönetici müdürü ve Ph.D., JD, MPH Charles Platkin, “bu araştırmadan çıkardığım sonuç, uçakta hiç kahve ve çay içmemek oldu” açıklaması yaparken; uçaktaki tuvaletlerde ellerini yıkamadığını, sterilizasyon için özel olarak kullandığı mendilleri olduğunu söyledi.

adbanner