Uçakta Fotoğraf Çekmek Yasak mı?

Endonezyalı havayolu, Garuda Indonesia, uçakta dağıtılan ve el yazısı ile hazırlanan menünün bir videoda yer almasının yarattığı olumsuz algı nedeniyle uçuşlarında fotoğraf çekilmesini yasakladı. Menüyü viral hale getiren videonun sahibi olan seyahat vloggerı şimdi polis soruşturmasıyla karşı karşıya.

Photograph: Rius Vernandes

Seyahat v-loggerı Rius Vernandes, Garuda Indonesia ile Sidney’den Denpasar’a yaptığı bir uçuşta, business class sınıfındaki ikramları sunan Japon fast food zinciri HokBen’in yolculara sunduğu el yazısı ile hazırlanan menü ile ilgili bir paylaşım yaptı. Paylaşımında da havayolu şirketi ile ilgili bir miktar espri yapmayı ihmal etmedi.

Yapılan paylaşımın üzerinden bir hafta geçtikten sonra Rius ve seyahatteki partnerinin evine birer zarf geldi. Zarftaki kağıtta, Endonezya’nın katı elektronik işlem yasası uyarınca hakaret suçlamasıyla karşı karşıya kaldıkları bildiriliyordu.

Olayın ardından Rius, YouTube’da yayınlanan videosunda havayolunun itibarına zarar verme niyetinde olmadığını belirterek kendini savundu ve sık sık diğer havayollarının hizmetlerini de deneyimleyerek paylaştığını belirtti. Ardından da evine gelen zarflarla polis tarafından ifadeye çağrıldığı ile ilgili bir paylaşım yaptı.

Garuda Indonesia Havayolları ise 14 Temmuz’da şirket içinde alınan bir karar gereği, uçuşlarındaki yolcuların ve uçuş ekibinin uçakta fotoğraf ve video çekmesini yasakladığını duyurdu. Ancak havayolu kamuoyundan gelen sert tepkiler ve müdahaleler üzerine iki gün sonra kararından vazgeçmek zorunda kaldı. Alınan karar, ‘yolcuların kendi kullanımları için uçuşlarımızda fotoğraf çekmesinde herhangi bir sakınca yok; diğer yolcuları rahatsız etmediği sürece’ şeklinde revize edildi.

Endonezya’nın elektronik işlem yasası, özellikle son iki yılda muhalefet yanlısı ve hükümete yönelik eleştiriler içeren online platformlardaki paylaşımların çok daha ciddi şekilde incelenmesine olanak veren bir yasa.

Geçen ay Surabaya’daki bir mahkeme, muhalifliği ile bilinen ünlü müzisyen Ahmad Dhani’yi bu yasa uyarınca bir yıl hapis cezasına çarptırdı. Gerekçe ise Dhani’nin yüzündeki morluklar hakkında yalan söylemesiydi. Yüzünde çok sayıda morluk bulunan fotoğrafları sosyal medyada viral şekilde yayılan Dhani, dayak yediğini iddia ederek bu fotoğrafları paylaşmıştı. Oysa işin aslı, morluklar kozmetik cerrahi bir operasyon geçirmesi sonucu oluşmuştu.

Eleştirmenler, yasanın kullanımının giderek daha sorunlu hale geldiğini ve yasanın ciddi sayıda mağdur ortaya çıkardığı görüşünde.

Son dönemde ülkede ciddi şekilde gündem olan bir başka davada, patronu tarafından telefon görüşmesi kaydedilen ve online platformlarda dağıtılan Baiq Nuril isimli bir kadının ilgili yasa kapsamında yargılanarak altı ay hapis cezası aldı. Görüşmeyi kaydeden yerel bir okulun müdürü olan patronu hakkında hiç bir soruşturma yapılmazken; altı ay hapse mahkum edilen Lomboklu kadın, tüm temyiz yollarını tükettikten sonra, bu hafta cumhurbaşkanına af başvurusu yaptı.

Dünyada Durum Ne?

Hapse girme ihtimaliniz olmasa da, başta ABD olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde de uçakta fotoğraf çekmek konusunda ters tepkiyle karşılaşma ihtimaliniz bulunuyor. Çalışan mürettebatın fotoğraflarını çekmeye, çoğu havayolu şirketinde yolcuların ve mürettebatın güvenliği için olduğu kadar kabinin güvenliği için de izin verilmiyor.

adbanner