Uçaktaki Yemekler Müzikle Nasıl Daha Lezzetli Oluyor?

Ruhun gıdası olan müzik ile uçakta ikram edilen yemekler eşleştirilse, ortaya nasıl bir sonuç çıkardı? British Airways’in duyusal menülerinin hikayesi sizi çok şaşırtacak. İşte İngilizlerin “Sonik çeşni”sinin detayları…

Oxford Üniversitesi profesörü Charles Spence tarafından hazırlanan ve müziğin, yemeklerin tadını nasıl daha iyi hale getirebileceğini gösteren bir araştırma, İngilizlerin ulusal havayolu British Airways’i harekete geçirdi. Havayolu 2014’te, uçaktaki yemeklerin tamamlamlayıcısı olarak tanımlandığı 13 parçalık için bir çalma listesi oluşturdu.

Buna “ses çeşnisi” adını veren araştırmacılar, farklı müzik türleriyle eşleştirerek, yiyecek ve içeceklerin lezzetinin artırılabileceğini keşfetti. Profesör Spence, İngiliz gazetesi The Daily Mail’e yaptığı açıklamada sonik çeşni hakkında şunları söyledi:

“Önümüzdeki aylarda ve yıllarda, yediğimiz – içtiğimiz şeyler ile müzik ve ses ortamının eşleşmesine yönelik çalışmalara çok daha fazla şahit olacağız. British Airways’in bu yönde ilk adımlarını attığını görmek heyecan verici ve oldukça yenilikçi bir hamle”

British Airways, uçuşun başladığı bölgeye bağlı olarak, uçaklarında 18 farklı menü sunuyor. Örneğin, Birleşik Krallık kalkışlı uçuşlar, İngiliz ürünlerini öne çıkarıyor. Aynı şekilde Çin, Hindistan ve Japonya’dan yapılan uçuşlarda da bu ülkelere özgü yemekler sunuluyor. British Airways uçuşlarındaki yemek ikramları, mevsime uygun olarak yılda dört kez değişiyor.


İlgili Haber | Uçakta Domates Suyu Neden Popüler?


British Airways’in Baş Aşçısı Mark Tazzioli’ye göre, 35.000 ft irtifada insanlar yemeklerin tadına bakma yeteneklerinin %30’unu kaybediyor. Bu nedenle Tazzioli ve ekibi, taze, lezzetli ürünler tedarik etmek ve doğru tat ve viskoziteye sahip soslar yapmak için çalışıyor.

Tazzioli, yemeği müzikle eşleştirme fikri hakkında ne düşündüğünü Daily Mail’e şu şekilde anlatıyor:

“Havada tat alma yeteneğiniz %30 oranında azalır. Buna karşı koymak için elimizden gelen her şeyi yaparız. “Beşinci tat” olarak yemeklerimizde umami yönünden zengin malzemeler kullanır ve bu yemeklerle uyumlu şaraplar seçeriz. Sonik çeşni araştırması gerçekten büyüleyici. Bizim yaptığımız eşleştirmeler de, tatları ortaya çıkarmaya gerçekten yardımcı olmalı.”

İşte Yemek-Müzik Eşleşmelerinin Listesi:

  • İskoç Somonu başlangıcı için “İskoç şarkıcılar İskoç yemeklerini daha lezzetli hale getiriyor” fikrinden hareketle, Paolo Nutini’nin Scream (funk my life up) şarkısı seçildi.
  • İştah açıcı başlangıçlar için, Anthony and the Johnsons- Crazy in Love’ı ya da Louis Armstrong ve Duke Ellington – Azalea şarkıları seçildi. Şarkıcıların alçak tonlarının, yemeklerin tadını tamamladığına inanılıyor.
  • BA, “İngiliz yemekleri İngiliz müziğiyle eşleştirilmelidir” diyerek; İngiliz kahvaltısı ile New Town Speed’den Johnny Marr şarkısını eşleştirdi.
  • Piyano müziği tatlı ve acı yemeklerin tadını zenginleştirdiği için BA, Klasik İngiliz ana yemekleri için Lily Allen, Somewhere Only We Know veya Coldplay’den- A Sky Full of Stars şarkılarını seçti.
  • BA, Pazar öğle yemeği gibi ana rosto yemekler için Debussy imzalı Claire De Lune şarkısını seçti.

  • Tatlı sunumları için James Blunt’un You’re Beautiful ve Madonna’nın Ray of Light şarkıları seçildi. Şarkıcının tiz tonunun tatlı yemeklere çok yakıştığı söyleniyor.
  • Akşam yemeği sonrası çikolataları için, Otis Redding’in, The Dock of the Bay şarkısı uygun görüldü. Çünkü düşük tonlar, çikolatadaki acıyı ortaya çıkarıyor.
  • BA, kırmızı şarapla The Pretenders Back on the Chain Gang’ı seviyor ve rock müziğin, şarabın lezzet derinliğini artırdığını söylüyor.
  • Beyaz şarapla, genel deneyimi geliştirdiği için Shostakovich’in Gadfly’dan Romance isimli şarkıyı eşleştiriyor.
  • Ve son olarak, bir fincan kahve için BA, tenorun alçak tonları, kahvenin acılığına çok uygun olduğundan, Plácido Domingo tarafından söylenen Nessun Dorma’yı eşleştirdi.
adbanner