1 Saatten Kısa Sürede New York’tan Londra’ya

Ses hızının 4 katı hıza çıkabilecek, 500 yolcusuyla 7000 mil (11265 km) menzile ulaşabilecek yeni süpersonik ticari yolcu uçağı projesi ilk kez duyuruldu. Uçağın 2020’li yıllar tamamlanmadan ilk kez gökyüzü ile buluşması hedefleniyor. Projeyi geliştiren şirket, kısa süre içinde süpersonik iş jeti AS2’nin seri üretimine başlamayı planlayan Aerion.

Aerion, yıllardır AS2 isimli süpersonik (ses hızını aşan) iş jetinin tasarımı üzerinde çalışıyor. Bu uçağın 300 adetlik seri üretiminin 2023’te başlaması planlanıyor. Şirket, üretim yapacağını açıkladığı Melbourne’nin Fla Şehri’nde 100 dönümlük yeni bir genel merkez ve üretim tesisi inşa ediyor. Kısa bir süre önce NetJets’in de 20 adet AS2 için ön siparişini verdiği açıklanmış ve yapılan anlaşmanın başka iş birliklerini de kapsadığı duyurulmuştu.

AS2

2021’in başlarında Aerion, NASA’nın Langley Araştırma Merkezi ile ortaklığını genişletti. Şirket, ticari yüksek hızlı uçuş ve daha hızlı noktadan noktaya seyahatin gerçekleştirilmesini hızlandırmayı planladığını, özellikle 3-5 Mach aralığında [saatte 3704-6125 km] ticari uçuşlar üzerine çalışmayı planladıklarını duyurmuştu.

Aerion CEO’su Tom Vice yaptığı açıklamada, AS3 isimli modelin, şirketin uzun vadeli teknoloji yol haritasında bir sonraki adımı oluşturduğunu açıkladı. Aerion’un yüksek Mach uçuş kabiliyetini daha geniş bir kitleye ulaştırmasını hedeflediklerini belirtti. Şirketin vizyonunu, insanların üç saat içinde gezegen üzerindeki herhangi iki nokta arasında seyahat edebileceği bir gelecek inşa etmek olduğunu anlatan Vice, AS3’ün tasarımının daha ileri versiyonunu bu yılın sonlarında paylaşacaklarını söylemekle yetindi.

AS3’ün gerçek tasarımının yıl sonunda açıklanması bekleniyor

“Süpersonik uçuş başlangıç ​​noktasıdır. Ancak bu sadece başlangıçtır. Bugün bildiğimiz şekliyle küresel mobilitede gerçekten devrim yaratmak için mümkün olan sınırlarını zorlamalıyız” diyen Vice, “AS3, uzun vadeli teknoloji yol haritamızın bir sonraki adımını oluşturuyor ve Aerion’un yüksek Mach uçuş kabiliyetini daha geniş bir kitleye sunacak.” şeklinde projeyi özetledi.

Vice, kısa süre önce de, Aerion’un sentetik yakıtlar ve jetlerinin kullanacağı sentetik yakıttaki karbondioksit çıkışını azaltmak için doğrudan hava yakalama adı verilen bir süreç kullanarak sürdürülebilirliğe odaklanacağını da söylemişti. Karada sonik patlamaları ortadan kaldıracak bir teknoloji yarattıklarını söyleyen Vice, “Evinizde otururken, üzerinizden geçen süpersonik bir jetin sesini duymak istemezsiniz, artık pasif şekillendirme teknolojileri var, ancak sonik patlamayı hafifletmek için aktif teknolojiler tasarlıyoruz. Sorumlu bir süpersonik tasarım şirketi olmalıyız.” diyerek şirketin üzerinde çalıştığı teknoloji hakkında bilgi vermişti.

adbanner