2020’ye Göre Küresel Hava Trafiğindeki Artış Ne Kadar?

Gerçek zamanlı küresel uçuş takip sitesi Flightradar24, 2019, 2020 ve 2021 yıllarının, 1 Ocak – 30 Haziran tarihleri arasındaki verilerini açıkladı. Sonuçlar, Çin ve ABD’nin, pandemi sonrası havacılık sektöründeki toparlanmaya öncülük ettiğini ortaya koyarken; 2021’in ilk altı ayında, küresel hava trafiğinde yaşanan olumlu tabloyu gözler önüne seriyor.

Rakamlar, küresel ticari uçuşların, 2020 seviyelerine göre, yüzde 11 daha yüksek olduğunu ve sektörün geçen yılın negatif etkilerinde kurtulmaya çalışırken; toplam uçuş sayısının da yüzde 25,2 arttığını gösteriyor.

Dünya genelinde toplam uçuş sayısının da hızlı bir şekilde iyileştiğini gösteren rakamlar, 2021’in ilk yarısındaki uçuş sayısının, 2019’un ilk yarısına göre sadece yüzde 11 daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Flightradar24’e göre, 2021’in ilk yarısında toplam 28.957.911 uçuş kaydedilirken; bu rakamlar, 2020’ye göre yüzde 25.2’lik artışı ifade ediyor.

Ticari uçuşlarda da istikrarlı bir gelişme göze çarpıyor. Uluslararası seyahat trafiği, pandemi nedeniyle büyük ölçüde baskı altında kalmış olsa da, 2021’in ilk altı ayında 13.365.779 ticari uçuş gerçekleştirildi. Ticari uçuşlardaki bu artışa, ABD ve Çin’deki güçlü toparlanmanın yardımcı olduğu düşünülüyor.

Mayıs ayı ortalarında ortaya çıkan COVID-19 varyantları, Çin’deki hava trafiğini olumsuz etkiledi ve bir çok farklı bölgede yaşanabilecek potansiyel toparlanmayı engelledi. Her şeye rağmen, Çin’in üç büyüğü olarak adlandırılan, Air China, China Eastern ve China Southern, yılın ilk yarısında önemli gelişmeler kaydetmeyi başardı.

Pandeminin başlangıcında Güney Çin’in Hainan Eyaleti, Sanya ve Haikou gibi birçok popüler turistik destinasyona uçuşları durduran Çinli havayolları, son dönemde toplu olarak 54 yeni rotayı, uçuş ağlarına ekledi.

Şu an hala yükselişte olan Delta varyantı, sıkı karantina önlemleri nedeniyle, Çin’de havayolu trafiğinde, Haziran ayında, önceki aylara kıyasla büyük ölçüde düşüşe neden oldu. FlightGlobal’a göre, Mayıs ayı ile karşılaştırıldığında, China Southern yüzde 28, China Eastern yüzde 14 ve Air China yüzde 25 yolcu kaybı yaşadı.

Çin için seyahat rakamları büyük düşüş gösterse de, ülke hala pandemi sonrası havacılıkta toparlanmanın temel lideri olmaya devam ediyor.

ABD’li havayolu Delta ise, ikinci çeyrek mali sonuçlarında rakiplerini geride bıraktı ve beş çeyreklik zarar serisinin ardından, bu çeyrekte yeniden kâr açıklamayı başardı.

Flightradar24 yetkilileri, pozitif toparlanmanın, başka değişkenler olsa bile “aşılamanın artması ve hükümetlerin kısıtlamaları hafifletmesi” nedeniyle olduğu görüşünde. Dünya genelinde, aşılama oranlarının bir an önce yükseltilebilmesinin, toparlanmayı hızlandıracağı düşünülüyor.

Çin’de 1,38 milyar doz aşı yapıldı ve 223 milyon kişi tam olarak aşılandı. Hindistan, 377 milyon dozla, nüfusun yüzde 5,4’ünü tamamen aşıladı. ABD ise 334 milyon doz aşı ile üçüncü sırada. Nüfusun yüzde 48,5’i tam olarak aşılanmış durumda.

adbanner