İlki 17 Nisan 2007’de Hamburg’da düzenlenen Aircraft Interiors Expo’da (Kabin İçi Ekipmanlar Fuarı) verilmeye başlanan Kristal Kabin Ödülleri, o günden bu yana hem fuarın ayrılmaz bir parçası oldu hem de sektörün merakla takip ettiği, dikkate değer bulduğu, en prestijli organizasyonlardan biri haline geldi. Orijinal ismi ile “Cristal Cabin Awards” havacılık endüstrisinde geleceğin farkına, bugünden varmamızı sağlıyor.
Amacı yolcu konforunda gözle görülür iyileştirmeler sağlamak olan ödüller, uçakların kabini, iç mekanları için yeni ürünler ve modern tasarımlar geliştirmek için, şirketleri ve araştırma gruplarını motive etmek için veriliyor. 2021 yılının kazananları da, dün Almanya’nın Hamburg kentinde açıklanırken, pandemi nedeniyle ödül töreni dijital ortamda gerçekleştirildi. Sekiz kategorinin finalistleri, ekran başında sonucu öğrendi ve kazananlar, canlı yayında ödüllerini aldı.
Kristal kabin ödüllerinin kime gideceğini, 24 havacılık uzmandan oluşan bir heyet belirliyor. Bu yılki yarışmanın Gümüş Sponsoru ise 2012’den beri koltuk üretimi yapan, Turkish Seat Industries (TSI) oldu.
2021 yılı Kristal Kabin Ödülleri, Airbus, Diehl Aviation, e₂ip Technologies, Eviation ve Almadesign, Cincinati Üniversitesi ve 3 ayrı kategoride Safran’a verildi
The Crystal Cabin Award, tescilli bir ticari marka durumunda. Ödül kazanabilmenin en önemli kriterinin, yenilikçi ürünlerin veya hizmetlerin geliştirilmesi, imalatı ve pazarlanması ile birlikte hem nihai tüketiciye hem de parça imalatçılarına yararlılık açısından önemli avantajlar sağlaması olduğu belirtiliyor.
İçinde bulunduğumuz tüm zorluklara rağmen, yarışmaya geniş bir yenilikçilik yelpazesi içinde ciddi bir katılım gösterilirken; 14. Kristal Kabin Ödülleri’nin kazananları, havacılık endüstrisinin tüm krizlere rağmen hala ayakta durduğunu açıkça ortaya koydu.
2021’de Kristal Kabin Ödülü Kazanan Projeler
Geleceğin kabinlerine odaklanan ‘Cabin Concepts / Kabin Konseptleri‘ kategorisinde ödül, İsrailli şirket Eviation Aircraft tarafından geliştirilen ve ilk kez 2019 Paris Air Show sırasında kamuoyuna tanıtılan tamamen elektrikli uçak Alice için geliştirilen kabine verildi. Portekizli Almadesign şirketi, 1000 kilometrenin üzerinde menzile sahip uçağın, dokuz yolcu kapasiteli kabini için geliştirdiği fishbone düzenine sahip yenilikçi kabini ile ödülü almaya hak kazandı.
Havacılığın geleceğinde bizi nelerin beklediğini görmemizi sağlayan bir diğer kategori olan “Visionary Concepts / Vizyoner Konseptler” kategorisinde kazanan Avrupalı imalatçı Airbus oldu. Airbus’ın ödül kazanmasını sağlayan ‘Airspace Cabin Vision 2030 projesi‘ şirketin uzun zamandır üzerinde çalıştığı Airspace konseptinin bir uzantısı. Kabini, yolcu ihtiyaçlarına göre düzenleyen, kabin içinde esnek bir oturma ve salon konfigürasyonu sunabilen proje, bir oyun alanı ya da aile bölmesi gibi fikirler de eklenerek çok daha geliştirildi.
“Material and Components / Malzeme ve Bileşenler” kategorisinin finalistleri çok farklı projeler ile yarışıyor. Bu kategoride ödülü, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi ile birlikte e₂ip Technologies‘in geliştirdiği proje kazandı. Karmaşık, ağır kabin elektroniğinden tasarruf sağlayan In-Mold Electronics (IME) yüzey baskılı elektrik devrelerine dayalı bir panel sunuyor. IME kontrol elemanı, uçak koltuğunun konumlandırılması gibi bir dizi işlevi üstlenerek, çevresine sorunsuz bir şekilde entegre edilebiliyor. Dahası, sistem “retrofit edilebilir” olduğu için, hali hazırda uçamaya devam eden uçaklar için de uygulanabileceği anlamına geliyor. Kaynakların verimli kullanılmasının önemini ortaya koyan bu proje oldukça büyük ilgi gördü.
Yeniliğin, genellikle bir küçük ayrıntılar ile ilgili olduğu, ancak bu küçük detayların havacılıkta büyük bir dönüşüm başlatabileceğini her yıl, “Greener Cabin, Health, Safety and Environment / Daha Yeşil Kabin, Sağlık, Güvenlik ve Çevre” kategorisinin finalistleri bize bir kez daha gösteriyor. Bu kategoride ödülü bu yıl Diehl Aviation kazandı. Şirketin ödül kazanan Greywater Reuse Unit projesi, uçaktaki lavabolarda kullanılan temiz suyun, tuvalet sifonlarında yeniden kullanılmasını mümkün kılıyor. Sonuç olarak, uçağın su tanklarında daha az su taşınmasını sağlanarak, uçakta önemli ölçüde hafiflik vadediliyor. Proje, bir Boeing 787 için, yılda 550 tona kadar CO 2 tasarrufu yapılabileceğini ortaya koyuyor.
Havacılık sektörü, yakın gelecekte, insanların tekrar özgürce seyahat edebileceği konusunda çok umutlu. Koltuk üreticisi Safran‘ın “Passenger Comfort Hardware / Yolcu Konfor Donanımı” kategorisinde ödüle layık görülen Modulair S ekonomi sınıfı koltuk konsepti, bu beklentileri daha da güçlendiriyor. Fransız ENSCI Üniversitesi ile işbirliği içinde geliştirilen koltuk, çeşitli özelliklerle genişletilebiliyor ve ekonomi sınıfı yolculara boyun desteği veya tablet tutucu gibi önemli konfor özelliklerini beraberinde getiriyor.
Bir yandan yolcular, giderek daha fazla dijital olarak birbirine bağlanırken, kabin elemanları da aynı eğilimi gösteriyor. Fransız Safran Cabin şirketi, geliştirdiği SOPHY ™ projesi ile “Cabin Systems / Kabin Sistemleri” kategorisinde ödül kazandı. Bu küçük modül, kabindeki ikram arabasına entegre ediliyor ve operatöre, bakım ve temizlik ihtiyaçlarından yüklemeye kadar, ekipmanın uçuş boyunca tüm ihtiyaçları ve durumu hakkında bilgi sağlıyor.
Yolcuların uçak içi eğlence sisteminin tadını çıkarmak için giderek daha fazla kablosuz kulaklık kullanması, birçok havayolu için bir zorluk haline geldi. Çünkü kabindeki talep belirli bir seviyeye ulaştığında geleneksel Bluetooth bağlantıları işlevsiz hale geliyor. Yine Safran tarafından geliştirilen RAVE Bluetooth projesi, uçuş boyunca kesintisiz iletim vadederek, bu soruna kesin bir çözüm öneriyor. Proje, “In-Flight Entertainment and Connectivity / Uçak İçi Eğlence ve Bağlantı” kategorisinde ödülü almaya hak kazandı.
Her yıl olduğu gibi, tüm finalistlerin çalışmalarını uluslararası Crystal Cabin Award jürisine son bir kez daha sunmaları gerekiyordu. Ancak ödül töreni ilk kez sanal olarak gerçekleştirildiği için “University / Üniversite” kategorisinde yarışan adaylar için bu bir “sınav heyecanı” yarattı. 2019 yılında finale kalan ancak ödülü kazanamayan Cincinnati Üniversitesi, 2021’de şeytanın bacağını kırdı. Ödül kazanan Coffee House Cabin projesi ile kabinin ortasında, toplantılar, verimli çalışma alanı ve kahve molaları için uzun bir masadan oluşan bir konsept yaratıldı. Alejandro Lozano Robledo, bu ödüllü konsepti Boeing ve The Live Well Collaborative ile birlikte geliştirdi.
2021’de, küresel Covid-19 salgını ve bunun küresel hava yolculuğu üzerindeki etkisi göz önüne alınarak, Crystal Cabin Ödülü için iki özel kategori daha belirlendi: “Clean & Safe Air Travel / Temiz ve Güvenli Hava Yolculuğu” ve “Judges’ Choice Award / Jüri Özel Ödülü” Bu ödüllerin, 31 Ağustos’ta Hamburg’daki Aircraft Interiors Expo’da tanıtımının yapılması planlanıyor.
2021 Kristal Kabin Ödülleri’nin tüm kategorilerinde finale kalan 3 projenin de kısa tanıtımlarının yer aldığı videolara göz atmak isterseniz bu linki takip edebilirsiniz…