8 Mart Neden Havacı Kadınlar Haftası Olarak Kutlanıyor?

8 Mart günü tüm dünyada Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasının yanında, havacılık camiasında da Havacı Kadınlar Haftası olarak kutlanıyor.

Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO’ya göre, dünya genelinde 40 binin üzerinde havalimanı var. Bu havalimanlarının 352’sine ünlü isimlerin adı verilmiş.

Havalimanlarının yalnızca 16’sının yanında bir kadının adı yazıyor! Bilindiği üzere bu 16 kişiden biri, dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen. Diğer 15 kadının kim olduğunu merak ediyorsanız, yazımıza göz atabilirsiniz.

Kadınlara daha eşitlikçi yaklaşılan bir dünyada yaşamak dileğiyle. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü ve Havacı Kadınlar Haftası’nı kutluyoruz.

8 Mart Neden Kadınlar Günü Olarak Kutlanıyor?

8 Mart 1857’de New York’ta 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi.

Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılıyor. Türkiye’de ise ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

8 Mart Neden Havacı Kadınlar Haftası?

8 Mart haftası boyunca, dünya genelinde Havacı Kadınlar Haftası kutlanıyor. Kadınların havacılık ve uzay endüstrisinin iyileştirilmesi konusunda geçmişteki ve şimdiki katkılarına dair farkındalık oluşturmayı amaçlayan hafta boyunca kadınlara havacılık sektörünün fırsatları tanıtılıyor.

Raymonde de la Roche

Ocak 2010’da, eğitmen ve havayolu pilotu Mireille Goyer, 8 Mart 1910’da Raymonde de la Roche tarafından bir kadının kazandığı ilk pilot lisansının yüzüncü yılını kutlamak için, uluslararası alanda bu kutlamaları başlatmak için ön ayak oldu.

Dünyada Kaç Kadın Pilot Var?

Havayolu şirketlerinin pilot kadrolarında ne kadar kadın olduğu, her zaman merak edilen konuların başında geliyor.

Dünya çapında en yüksek kadın pilot yüzdesine sahip havayolu Air India. Statista’ya göre 2021’de, havayolunun kokpit ekibinin %12,5’i kadındı. Onu %9,9 ile İrlanda’nın bayrak taşıyıcı havayolu Aer Lingus ve %9,3 ile Hawaiian Airlines takip ediyor. Kargo operatörleri arasında en yüksek yüzde, pilotlarının %6,4’ü kadın olan UPS.

Arabian Business tarafından yapılan 2019 tarihli bir araştırma, en büyük cinsiyet farkına sahip havayollarının Aeroflot ve Emirates olduğunu, ardından Qatar Airways, Finnair ve Jetconnect of New Zealand olduğunu ortaya koydu. 

Cinsiyet eşitliği konusunda oldukça iyi olan İskandinav ülkeleri arasında, Finnair’in bu sıralamada yer alması biraz şaşırtıcı. Havayolunun sözcüsü, 2019’da 1.000 pilottan yalnızca 30’unun kadın olduğunu doğruladı. Ancak bunun, istihdam kurallarında yapılacak değişikliklerle değiştirilmesi hedefleniyor.

adbanner