Airbus Çin’de Vites Yükseltiyor

Avrupalı imalatçı Airbus, Çin’deki varlığını güçlendirmek ve işbirliklerini artırmak için harekete geçti. Çin’de üretilen uçak sayısı ve çeşidini artırmak amacıyla, Airbus ve Çin arasında bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.

Avrupalı imalatçının ana hedefleri, Çin’deki Tianjin tesisinde üretilen A320 ve A330 ailesi uçaklarının 2019 sonuna kadar ayda altıya çıkarılması üzerine odaklanıyor. Bugün için Airbus ayda sadece üç uçak üretiyor. Hedefin gerçekleştirilebilmesi, başlangıca göre imalatta % 100 artış sağlamak anlamına geliyor.

Çin’de üretim oranlarındaki bu artış, Airbus’ın 2021 hedefi olan aylık 63 adet A320 ailesi uçağı üretebilme hızına ulaşma hedefinin bir parçası. MoU’nun kapsadığı bir diğer önemli amaç ise, 2020 yılının ikinci yarısında Çin’de A350XWB üretimine başlanması. Airbus’ın en yeni  geniş gövde uçağı, Airbus Tianjin tesislerinde Geniş Gövde Tamamlanma ve Teslimat Merkezi’nde üretilecek.

Memorandum, resmi ziyaretler için Çin’de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in himayelerinde, Ulusal İşbirliği ve Reform Komisyonu (NDRC) Başkanı He Lifeng ve Airbus İcra Kurulu Başkanı Guillaume Faury tarafından Pekin’de imzalandı.

NEDEN ÇİN?

Çin havacılık pazarının yüksek büyüme hızı tüm havacılık camiasının yüzleştiği bir gerçek. Çin yakın gelecekte, dünyanın en büyük havacılık merkezi haline gelmek üzere ayarlandı. Çin’e ve Çin’den uluslararası trafik, son 10 yılda neredeyse iki katına çıktı.

Airbus Küresel Pazar Tahmini’ne göre, Çin’in gelecek 20 yıl boyunca 7.560 yeni uçak alması bekleniyor. Bu nedenle, potansiyel çok büyük. Tianjin tesisi, 2008 yılında hizmete girdi. Bu süre zarfında Airbus, Çinli ve diğer Asyalı müşterilere, Tianjin tesislerinde üretilen 450 adet A320 ailesi uçaklarını başarıyla teslim etti.

Muhammed YILMAZ

adbanner