Nehri kirletirseniz, bir insana zarar vermiş gibi cezalandırılabilirsiniz❗️Nasıl mı❓
Yeni Zelanda’nın Whanganui Nehri, uzun zaman önce Whanganui Iwi yani yerel Māori halkı tarafından kutsandı.
Ama nehrin şöhreti, gezegenimizde, insanlar ile aynı yasal haklara sahip olan ilk nehir olmasından geliyor.
Yeni Zelanda Parlamentosu, 180 mil uzunluğundaki nehri, dağlardan denize bölünemez ve yaşayan bir bütün olarak tanımladı ve hakkında yasa çıkardı.
Yasa ayrıca, nehirde, balıkların yaşam alanını yok eden çakıl ekstraksiyonu gibi zararlı uygulamalardan korunması konusunda 1870’lerden bu yana yapılan başarısız uygulamalar nedeniyle hükümetin özrünü de içeriyor.
Hükümet de artık o kabile gibi, nehri, nefes alan bir ata olarak kabul ediyor. Irmağa zarar verenler, kabilenin bir üyesine zarar vermiş gibi cezalandırılıyor.
Nehir biri hükümet biri kabileden iki vasi tarafından ortak temsil ediliyor.
Hükümet, kabileye bugüne kadarki zararlı uygulamalar için 80 milyon Yeni Zelanda Doları (yaklaşık 56 milyon Amerikan Doları) yanı sıra yeni çıkan yasanın hayata geçirilmesi için 1 milyar Yeni Zelanda Doları ödedi. Nehrin refahı için başlatılan 30 Milyon Yeni Zelanda Doları tutarındaki fon da bu paraya dahil.
▪️Yeni Zelanda’dan etkilenen Hindistan, kutsal sayılan Ganj Nehri ve onun büyük kolu Yamuna’nın, ülke insanlarıyla aynı yasalara tabii olması gerektiğine karar verdi.
▪️Böylece bu nehirleri kirletenler de birine zarar vermiş gibi cezalandırılacak❗️
Kişiliğin, insan dışında doğal varlıklara verilmesi yeni bir konsept değil.
Yeni Zelanda’nın bu konuda öncü olduğu bir gerçek. 2014 yılında ülke, 2126 km karelik milli park Te Urewera’nın mülkiyetini bıraktı ve yasalar uyarınca bir vatandaşla aynı haklara sahip olacağını ilan etti.
Kim bilir belki bir gün bizde de olur. Umut işte…