Qatar Airways’in Phuket’e Uçurmadığı Yolcu Yırtık Pasaportla Türkiye’ye Geldi

55 yaşındaki çocuk bakıcısı Suzanne Senior, ailesiyle birlikte yaklaşık 1 yıldır, Tayland’a yapacakları seyahatin hayalini kuruyordu. Ülkenin en popüler adalarından biri olan Phuket’i keşfetmek için 8.800 Dolar harcamışlardı. İngiliz aile, Qatar Airways görevlilerinin, pasaportundaki küçük bir yırtık nedeniyle, kızlarını uçuşa kabul etmemesi üzerine tatili iptal etmek zorunda kaldı. İlginç olan ailenin ilk uçakla Türkiye’ye gelmesiydi.

4 Ağustos 2023’te Suzanne Senior, eşi Steven, kızı Bethany ve erkek arkadaşı, Qatar Airways ile Phuket’e yapacakları uçuş için Manchester Havalimanı’na (MAN) gelip check-in yaptı. Bir havayolu çalışanı, Bethany’nin pasaportunun ilk sayfasında bir yırtık fark etti ve aileye, 24 yaşındaki Bethany dışında herkesin uçağa binebileceğini söyledi.

Suzanne, “Yırtığın görünemeyecek kadar küçük hatta milimetrik bir yırtık olduğunu ve neden uçağa alınmadıklarını bilmediğini” söyleyerek itiraz etti.

Suzanne ve eşi Steven, kızları Bethany ile birlikte kalmaya karar verdi. Bethany’nin erkek arkadaşı ise uçağa tek başına bindi ve Phuket’e uçtu.

Hayalleri suya düşen aile tatile gitmeye kararlıydı. Yan kontuara geçerek, aynı gün Türkiye’ye başka bir tatil rezervasyonu yaptırdı ve ilk uçağa bindi. Bu son dakika yolculuğu, onlara 6300 Dolar’a mal oldu.

Türk havayolu, Qatar Airways’in uçağa almayı reddettiği yırtığa rağmen, Bethany’nin pasaportunu kabul etti. Aile Fethiye’ye tatile geldi.

Suzanne Senior, kullanamadıkları uçak biletlerinin bedeli olan yaklaşık 3000 Sterlin’i seyahat sigortası üzerinden talep etmeye çalışacaklarını söyledi.

Havayolu ise yaşanan olayın ardından ortaya çıkan mağduriyet nedeniyle “içtenlikle” üzüldüğü şeklinde bir açıklama yaparken; seyahatten önce doğru belgelere sahip olmanın birincil sorumluluğunun yolculara ait olması nedeniyle herhangi bir sorumluluk kabul etmediklerini duyurdu. Kendileri tarafından herhangi bir para iadesi yapılmayacağını söyledi.

Bu, Qatar Airways’in pasaportlarında aşınma ve yıpranma olan yolcuları check-in sırasında uçağa almadığı ilk olay değil.

2018’de Enki Sama isimli bir gezgin, yaptığı sosyal medya paylaşımında, Qatar Airways’in, pasaportundaki deformasyon nedeniyle Tayland uçuşuna kendisini almadığını paylaşmıştı.

Birleşik Krallık hükümeti, Tayland’ın ülkeye girişte uyguladığı katı pasaport gereksinimlerini ciddi şekilde önemsiyor. Bu ülkeye seyahat edecekler için “Pasaportunuz hasar görmüşse veya eksik sayfaları varsa, Tayland’a girişiniz reddedilebilir!” şeklinde bir uyarı yapılıyor.

Birleşik Krallık Hükümeti web sitesinde, bir pasaportun hasarlı olarak kabul edildiği durumlar, üzerindeki katmanın soyulması, herhangi bir sayfasının yırtılması ve kesilmesi, okunamayan güvenlik detayları, su, kimyasal madde veya mürekkep dökülmesi, ısırık izleri nedeniyle pasaportun herhangi bir bölümünde meydana gelen hasar, renklerinin solması olarak özetleniyor. Hasarlı bir pasaportun, sahibi tarafından kimlik kanıtı olarak kullanılamayacağı belirtiliyor.

Pasaport konusunda katı uygulamalara sahip olan sadece Tayland değil. Komşu Endonezya da ülkeye yasadışı göçü engellemek için, 2019’da yolcuların hasarlı pasaportlar ile ülkeye girişine ilişkin kısıtlamalarını sıkılaştırdı. Geçtiğimiz günlerde başka bir içeriğimizde, Endonezya’ya girişte bu tip sorunlar yaşayanların sayısının giderek arttığını aktarmıştık.

Endonezya ayrıca  pasaportu hasarlı olduğu için ülkeye girişine izin verilmeyen her yolcu için, o kişiyi getiren havayoluna da yaklaşık 5.000 Dolar para cezası veriyor. Bu yüzden havayolları Endonezya uçuşlarından önce biniş destinasyonunda pasaport kontrollerini çok daha ciddi yapıyor.

adbanner