Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, St. Petersburg kentindeki Pulkovo Havalimanı yönetiminin tüm haklarının, geçici olarak yerli bir şirkete devredilmesi talimatını vermesinin ardından, havalimanı tamamen Rusya’nın kontrolü altına girecek. Almanya, Katar ve diğer Körfez ülkelerinden gelen yatırımcıların kontrolü Rusların eline geçecek.
Putin’in imzaladığı kararname, havalimanı yönetimin yeni kurulan bir Rus holdinge verirken; Katar Varlık Fonu ve Abu Dabi Egemen Fonu Mubadala Investment Co. gibi yabancı hissedarların, havaalanında yatırımcı olarak kalmalarına izin veriyor. Ancak oy haklarını ellerinden alıyor. Kararnameye göre, yabancı hissedarların hakları iki farklı Rus kuruluşuna geçecek. Rus hissedarlar, haklarını saklı tutacak.
Almanya merkezli Fraport gibi, havalimanının bazı uluslararası yatırımcıları, Pulkovo’daki ortaklıklarını durduracaklarını zaten açıklamış olsa da yeni kararname, havalimanını işleten Kıbrıs’a kayıtlı imtiyazdaki hisselerin, yeni bir Rus şirketinde birleşmesini sağlayacak.
Havaalanının yönetim şirketinin 14 ortağı bulunuyor. Rusya devlet bankası VTB yüzde 25,01, Fraport yüzde 25, QIA yüzde 24,99 hisseye sahipken; kalan yüzde 25’lik hisse ise aralarında Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Abu Dabi devlet fonu Mubadala ve özel sermaye grubu Baring Vostok’un da bulunduğu yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyuma ait.
Bloomberg, Ukrayna’daki savaşın başlangıcından bu yana, şirket ile Rusya arasında herhangi bir etkileşim olmamasına rağmen, Fraport’un “Kremlin’in aldığı kararın sonuçlarını değerlendireceğini” bildirdi.
Şirketin tepkisi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasından bu yana, ülkeye yönelik uygulanan çok çeşitli uluslararası yaptırımlara karşı yaptırım tedbirlerinin arka planını gösteriyor. Moskova’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya onbinlerce asker gönderme kararının ardından, yabancı firmalar ülkeden çıkmaya çalışırken, Rusya bu yıl bir avuç Batılı şirketin varlıklarını “geçici yönetim” altına aldı.
Pulkovo’nun mülkiyetiyle ilgili eylemi tanıtan belgede, söz konusu hareketin, havaalanından sorumlu şirket olan Northern Capital Gateway’in yönetimindeki yabancı ortaklardan kaynaklanan “ulusal çıkarlara ve ekonomik güvenliğe yönelik bir tehdit göz önünde bulundurularak” gerçekleştiği belirtildi.
Kararnamede, havalimanının yabancı hissedarlarının, yabancı yatırıma ilişkin Rus yasalarına uygun kurumsal anlaşmalar yapmaları ve başvuruda bulunmaları halinde, yeni şirketteki hisse haklarını geri alabilecekleri belirtildi. Hükümet, yeni şirketin sahibi olmayacak; ancak şirketin genel müdürünü atayacak.
Daha önceki mal varlıklarına el konulması olaylarında, Çeçen lider Ramzan Kadirov’un yeğeni, Temmuz ayında Fransız yoğurt üreticisi Danone’nin yan kuruluşunun başına getirildi. Danimarkalı bira üreticisi Carlsberg’in hisselerinin kontrolü de Baltika Bira Fabrikaları’nın eski başkanı Taimuraz Bolloev’e verildi.