Boeing’in Yeni CEO’su: Robert “Kelly” Ortberg

ABD’li imalatçı Boeing, Mart 2024’te, şirketin içinde bulunduğu büyük karmaşayı göz önünde bulundurarak, CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı’nın istifa edeceğini duyurdu. Birkaç ay süren kapsamlı değerlendirme sürecinin ardından, Boeing’in yeni CEO’sunun kim olacağı açıklandı.

Robert “Kelly” Ortberg, 8 Ağustos 2024’te Boeing’in yeni CEO’su olarak göreve başlayacak ve şirketin Yönetim Kurulu’nda da görev yapacak. Ortberg, Ocak 2020’den beri bu görevi yürüten Dave Calhoun‘un yerini alacak.

Iowa Üniversitesi‘nde Makine Mühendisliği  eğitimi alan, 64 yaşındaki Ortberg, 35 yıldır havacılık sektöründe görev yapıyor. Kariyerine 1983 yılında Texas Instruments‘ta mühendis olarak başlayan Ortberg, 1987’de Rockwell Collins‘e Program Yöneticisi olarak transfer oldu. 2013’te şirketin CEO koltuğuna oturmadan önce, pek çok farklı pozisyonda çalıştı.

Rockwell Collins’in CEO koltuğunda beş yıl oturduktan sonra, 2021’de emekli olana kadar, şirketin United Technologies ve RTX ile olan entegrasyon süreçlerini başarıyla yönetti.

Boeing Yönetim Kurulu Başkanı Steven Mollenkopf, yapılan atamayı şu şekilde değerlendirdi:

“Yönetim Kurulu, Boeing’in bir sonraki CEO’sunu seçmek için, son birkaç ayda kapsamlı bir çalışma yürüttü. Kelly, Boeing’i yönetmek için doğru becerilere ve yeterli deneyime sahip. Kelly, havacılık sektöründe, deneyimine derin saygı duyulan nitelikli bir lider. Güçlü ekipler kurma ve zorlu mühendislik ve üretim şirketlerini yönetme konusunda hak edilmiş bir üne sahip. Boeing’in uzun tarihindeki bu kritik döneminde yönetirken, onunla çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”

Boeing Yönetim Kurulu ayrıca, mevcut CEO Dave Calhoun’a, Boeing’deki güçlü liderliği ve son yıllardaki zorlukların üstesinden gelmek için yaptığı tüm çalışmalar için teşekkür edecek.

Robert Kelly Ortberg ise yeni görevi ile ilgili: “Bu ikonik şirkete katılmaktan son derece onur ve gurur duyuyorum. Boeing, sektörümüzde lider ve öncü olarak muazzam ve zengin bir geçmişe sahip. Ben de bu geleneği, emniyet ve kaliteyi ön planda tutarak sürdürmek için, şirketin 170.000’den fazla özverili çalışanıyla birlikte görev yapmaya kararlıyım. Yapılacak çok iş var ve başlamayı dört gözle bekliyorum.” şeklinde konuştu.

Boeing’in yeni CEO’sunun önünde çok iş var!

Bu gelişme ile ilgili olarak havacılık camiasının en çok takdir ettiği detay, pozisyon için seçilen kişinin, şirket dışından olması. Ortberg’in şirkete farklı bir vizyon kazandırıp, içinde bulunulan durumu değerlendirmek adına büyük resmi görebileceği düşünülüyor. Şirketin Kelly yönetiminde, kısa vadeli hedeflerle, şirketin borsa değerini artırmaktan ziyade, uzun vadeli bir bakış açısı ile Boeing için en iyi sonuçlara odaklanabileceği umuluyor.

Boeing, 2019’da CEO koltuğuna Calhoun’u oturttuğunda, şirket dışından biri olmadığı için şüpheli bir tercih olduğu düşünülmüştü. Boeing’in bir değişikliğe ihtiyacı olduğu açıktı. O zamanlar Boeing, Calhoun’un “güçlü liderlik konusunda kanıtlanmış bir sicile sahip olması ve yüzleşilmesi gereken zorlukları biliyor olması nedeniyle” bu kararı almıştı. Ancak süreç tam olarak istenilen şekilde ilerlemedi. Yaşanan yeni krizlerle birlikte ABD’li imalatçı Boeing’in itibarı yerle bir olmuş durumda.

adbanner