Uçuş Haritasındaki İsrail-Filistin Sınırı Havayolunu Zora Soktu

ABD’deki düşük maliyetli havayolları arasında, filosundaki uçakların koltuk arkası ekranı bulunan eğlence sistemine sahip olmasıyla bilinen JetBlue, yolculardan büyük takdir görüyor. Yolcularına uçuş esnasında, harita özelliği üzerinden uçağın ilerleyişini takip edebilme imkanı sunan havayolu, son günlerde bu harita yüzünden büyük bir kriz yaşıyor. Uçak içi haritasında İsrail sınırlarını, Filistin toprakları olarak gösteren havayolu, aldığı tepkiler üzerine, harita özelliğini satın aldığı tedarikçi şirketi değiştirmek zorunda kaldı.

İsrail ile Filistin arasında devam eden çatışma, havayolu şirketlerini pek çok konuda zor durumda bırakıyor. Çatışmalar nedeniyle, hava sahalarının kapanması, uçuş rotalarının değiştirilmek zorunda kalınması, bazı meydanlara tüm uçuşların süresiz olarak durdurulması gibi kararlar, hem havayolu şirketlerini hem de yolcuları zor durumda bırakıyor.

İşin bir de siyasi boyutu var. Örneğin, ABD’li havayolu Delta, çalışanlarına Filistin bayrağı şeklindeki rozetleri takmayı yasakladı. Bir başka ABD’li havayolu United ise tam tersi bir yaklaşım benimsedi ve çalışanları bu konuda serbest bıraktığını duyurdu.

ABD’nin düşük maliyetli havayolu JetBlue ise uçuş haritasında İsrail sınırlarının gösterim şekli nedeniyle yolcularından büyük tepki görüyor. Havayolunun uçak içi eğlence sistemi üzerinden sunduğu haritada, İsrail’in sınırlarının değiştirildiği görüldü. İsrail’in büyük bir kısmı “Filistin Toprakları” olarak gösterilirken; Golan Tepeleri, İsrail sınırları dışında gösterildi.

Harita ile ilgili kriz, kısa süre önce Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitim gören, Hodaya Knafo isimli İsrailli bir kadın yolcunun, Miami’den San Diego’ya yaptığı bir uçuş sırasında, haritada bu durumu fark etmesiyle gündeme geldi. Uçak içi haritada, İsrail’in nerede olduğunu başka bir yolcuya gösteren kadın, bu durumun masum bir hata olmadığını iddia etti.

Tahmin edileceği üzere, bu durum sosyal medyada büyük bir tartışmaya yol açtı. Bunun üzerine havayolu, harekete geçme kararı aldı.

Uçak içi eğlence sistemi içindeki harita özelliğini sağlayan tedarikçilerini değiştirmeyi taahhüt eden JetBlue Havayolları tarafından yapılan açıklamada: “Bu durumun yarattığı endişe için üzgünüz. JetBlue ekibinden hiç kimsenin, bölgenin haritasını çizme veya ülkelerin harita üzerinde nasıl gösterileceği aşamalarında aktif şekilde yer almadığını ve bu sorundan haberdar olmadığımız konusunda sizi temin ederiz.” ifadeleri kullanıldı.

Gelen tepkiler üzerine, dikkatli bir incelemeden sonra, yeni bir harita tedarikçisine geçmeye karar verdiklerini açıklayan şirket, yeni içerik sağlayıcılarının bu geçişi yapmak için çalıştığı süreçte, mevcut tedarikçiden uçak içi haritalarının, ABD hükümetinin bölge için belirlediği harita ile uyumlu hale getirmesini istedi. Bu değişikliklerin, teknoloji izin verdiği ölçüde, olabilecek en hızlı şekilde yapılacağı belirtildi.

Uçak içi haritasında bu durumun ne kadar süredir devam ettiği tam olarak bilinmiyor. JetBlue Havayolları’nın İsrail’e yakın hiçbir noktaya uçmuyor olması nedeniyle, durumun uzun süredir aynı olduğu; ancak kimse tarafından fark edilmemiş olabileceği tahmin ediliyor.

adbanner