İki Havayolu Arasında Şüpheli Pilot Değişim Programı

İngilizlerin düşük maliyetli havayolu easyJet ile Virgin Atlantic Havayolları arasında ilginç bir pilot değişim programı başlatıldı.

İki İngiliz havayolu arasında yapılan anlaşma kapsamında, bazı easyJet pilotları, Virgin Atlantic Havayolları’na katılarak, uzun mesafeli, geniş gövdeli uçuş deneyimi yaşayacak. Pilot değişim programı, Kasım 2024 itibarıyla resmi olarak başlayacak. Avrupa’nın ultra düşük maliyetli taşıyıcılarından easyJet kadrosunda görev yapan 20 pilotun, Virgin Atlantic bünyesinde üç yıl süreyle görev yaparak, yaklaşık 1.500 uçuş saati biriktirmeleri hedefleniyor.

easyJet’in Airbus A320 uçaklarında görev yapan yardımcı pilotlar, Virgin Atlantic Havayolları’nın Airbus A350 filosunda yardımcı pilot olarak uçacak. Pilotlar, üç yıllık sürenin sonunda, kariyerlerine devam etmek üzere, yeniden easyJet’e dönecek.

Yapılan açıklamada, pilot değişim programının, easyJet pilotlarına geniş gövdeli uçakla operasyonları deneyimleme ve mesleki tecrübelerini artırma fırsatı sunacağı belirtildi. Virgin Atlantic Havayolları’nın ise ekibe katılan deneyimli kısa mesafe easyJet pilotlarının bilgisinden faydalanacağına vurgu yapıldı.

easyJet Uçuş Operasyonları Direktörü Bart Prudon, bu anlaşmayı şöyle açıklıyor:

“EasyJet’te görev yapan pilotlarımızın kalibresiyle, sektör lideri eğitimlerimizle ve kariyer gelişimine olan bağlılığımızla gurur duyuyoruz ve bu nedenle easyJet ile uçmanın sunabileceği fırsatları daha da artırmak için, Virgin Atlantic ile ortaklık kurmaktan mutluluk duyuyoruz. Farklı bir uçak tipi ile uçmak her pilot için harika bir deneyimdir. Bu ortaklık, pilotların easyJet’e geri dönüp, Avrupa genelinde modern uçaklar uçurarak harika bir kariyere devam etmelerinin yanı sıra, küresel uzun mesafeli uçuşlar gerçekleştirmelerini sağlayacak. Aynı zamanda son derece yetenekli pilotlarımızın Virgin Atlantic ekibine büyük değer katacağını biliyoruz.”

Virgin Atlantic Havayolları Uçuş Operasyonları Başkan Yardımcısı Robbert Strating ise yapılan iş birliği ile ilgili şunları söyledi:

“Pilotlarımız, müşterilerimizi emniyetli ve zamanında uçurmak konusunda hayati bir rol oynuyor. easyJet ile yapılan pilot değişim programımız ile deneyimli easyJet pilotlarını doğrudan Virgin Atlantic ailesine kabul edecek ve onlara Los Angeles, Hindistan ve Güney Afrika gibi bazı harika uzun mesafeli varış noktalarına, son teknoloji ürünü, yeni nesil geniş gövdeli Airbus uçaklarımızı uçurma fırsatı vereceğiz.

easyJet’in kapsamlı uçuş ağı, Avrupa genelindeki pilotları çekmemize ve yeni kitlelere ulaşmamıza olanak tanıyacak. Amacımız, herkesi dünyaya meydan okumaya teşvik etmek olduğundan, uçuş kariyerlerini ilerletmek ve gelecek nesil pilotların becerilerini geliştirmek ve İngiltere havacılığını desteklemede önemli bir rol oynamaktan mutluluk duyuyoruz.”

Pilot Değişim Programının Amacı Anlaşılamadı!

Uzmanlar, iki havayolu arasında yapılan pilot değişim programının amacını tam olarak anlayamadı. Geçmişte, ortaklık yapan havayollarının, pilot değiştirdiği durumlar yaşandı. Ancak bu değişimler, taraflardan birinin kadrosunda fazla pilotu varken; diğerinin pilot sıkıntısı yaşadığı durumlarda gerçekleştirilmişti. Şu an iki havayolu için de böyle bir durum olmadığı biliniyor.

Anlaşmanın finansal düzenlemesinin detayları da merak ediliyor. Değişim programı ile Virgin Atlantic ekibine katılacak easyJet pilotları, bu süreçte kendi şirketlerinde aldığı maaşı almaya devam mı edecek; yoksa üç yıllık süre için kendilerine farklı bir sözleşme mi teklif edildi? Bu sorunun yanıtı bilinmiyor. Görev süresini dolduran pilotların, easyJet bünyesine geri döndüklerinde nasıl bir ücret politikası ile karşılaşacakları da büyük bir merak konusu.

easyJet 1000 Pilot Alacak!

İngiliz havayolu easyJet, 2022’de başlayan beş yıllık bir programın parçası olarak, 1000’den fazla yeni pilot istihdam etmeye çalışıyor. Havayolunun, gelecekte kariyerini gökyüzünde kurmayı planlayan pilot adayları için başlattığı Generation easyJet Pilot Eğitim Programı için başvurular sürüyor.

adbanner