Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), pilotların uluslararası uçuşlarda zorunlu emeklilik yaşının 65’ten 67’ye çıkarılması yönündeki teklifi reddetti.
3 Ekim Cuma günü Montreal’de düzenlenen ICAO’nun 42. Genel Kurulu’nda, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) sunduğu teklif tartışıldı. Ancak teklif, güvenlik ve yaşa bağlı sağlık riskleri gerekçesiyle kabul görmedi.

IATA, dünya genelinde havayolu ağlarının ve filolarının hızla büyümesiyle birlikte pilot sıkıntısının daha da arttığını vurgulayarak, emeklilik yaşının 67’ye çıkarılmasının deneyimli pilotların daha uzun süre görevde kalmasını sağlayacağını savundu.
Boeing’in son raporlarına göre, 2024-2043 yılları arasında küresel havacılık sektörünün 649.000 ila 674.000 yeni pilota ihtiyaç duyacağı öngörülüyor. IATA ise bu doğrultuda, pilotları daha uzun süre sistemde tutmanın, yeni nesil pilotlar göreve başlamadan önceki geçiş sürecini kolaylaştıracağını belirtti.
IATA ayrıca, 2006 yılında yaş sınırının 60’tan 65’e çıkarılmasının güvenlik açısından herhangi bir olumsuzluk yaratmadığını hatırlatarak; Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada gibi bazı ülkelerde pilotlar için üst yaş sınırı bulunmadığını da dile getirdi.
Ancak tüm bu savlara rağmen ICAO, uluslararası uçuşlar için azami pilot yaşının 65 olarak kalmasına karar verdi.
ALPA Karardan Memnun
Kararı memnuniyetle karşılayan kuruluşlardan biri de, ABD ve Kanada’da 80.000’den fazla pilotu temsil eden Hava Yolu Pilotları Birliği (ALPA) oldu.
ALPA Başkanı Jason Ambrosi yaptığı açıklamada, “Pilot emeklilik yaşının yükseltilmesi, aslında bir sorun olmayan bir konuya çözüm aramak gibidir. Sektörün gerçek ihtiyacı, hava trafik kontrol sisteminin modernize edilmesi gibi konulara odaklanmaktır” dedi.
Ambrosi ayrıca, ABD’nin havacılıkta dünya lideri olduğunu belirterek, bilimsel verilere dayanmayan siyasi müdahalelerin uluslararası standartlardan sapmaya yol açabileceği uyarısında bulundu.
Bazı Ülkeler Sınırı Aştı, Sorun Yaşanmadı
Her ne kadar ICAO kararı kesin olsa da, bazı sektör temsilcileri bu sınırlamanın artık çağ dışı kaldığını savunuyor. Nijerya merkezli Aero Contractors şirketinin Genel Müdürü Kaptan Ado Sanusi, tıp alanındaki gelişmeler sayesinde 65 yaş üzeri bireylerin sağlıklı ve üretken kalabildiğini söyledi.

Sanusi, “Günümüzde insanlar artık önleyici tıp uygulamalarına yöneliyor. İnsanlar daha uzun ve sağlıklı yaşıyor. IATA’nın argümanları bilimsel olarak da destekleniyor,” ifadelerini kullandı.
IATA da teklifinde, yaş sınırının 67’ye çıkarılmasını “temkinli ama makul bir adım” olarak tanımladı. Dernek, Arjantin’in 2024 yılında yaş sınırını 68’e çıkardığını ve kokpitte birden fazla pilot bulunduğu sürece bu uygulamanın yürürlükte olduğunu belirtti.
Benzer şekilde Japonya da pilotların 68 yaşına kadar çalışmasına izin veriyor; ancak 66-67 yaş aralığındaki pilotlar genellikle sadece yurt içi uçuşlarda görev alabiliyor.
Her iki ülke de 65 yaş üstü pilotlar arasında herhangi bir güvenlik ihlali yaşanmadığını rapor etti.
ICAO Gözden Geçirme Sürecini Sürdürecek
ICAO, gelecekte yaş sınırının yeniden değerlendirilebileceğini, ancak bu kararın yalnızca bilimsel veriler ve uçuş emniyeti analizleri ışığında alınacağını duyurdu.












