Sonucu sadece ABD’yi değil tüm dünyayı etkileyecek olan başkanlık seçimleri geldi çattı. Amerika Birleşik Devletleri’nin 45’inci başkanı Trump bir dönem daha göreve devam mı edecek yoksa rakibi Biden 46’ncı başkan mı olacak? Tüm dünya bu sorunun yanıtını merak ediyor.
İçinde bulunduğumuz küresel koronavirüs salgını, başkan adaylarının seçim kampanyalarını da yeniden şekillendirerek, yapacakları mitinglerin sayısını, halkla yüz yüze görüşme ve temas etme şanslarını da sınırladı.
Başkan adayları, propaganda sürecinde, hepimiz için çok tanıdık bir sahne olan otobüs üzeri mitingleri, sosyal mesafeyi imkansız hale getirmesi nedeniyle gerçekleştiremedi. Çoğunlukla ofislerinde ve evlerinde kalmayı tercih etti; seçmenlere ulaşmak için ağırlıklı olarak sosyal medyayı kullandı.
ABD’nin 29’uncu başkanı Warren Harding de 1920’de, propaganda döneminde tüm dünyada başka bir salgının devam ediyor olması nedeniyle evinin verandasından seçmenlerle yüz yüze iletişim kurmayı tercih etmişti. Günümüzde sosyal medya, veranda buluşmalarının yerini aldı gibi görünüyor.
Seyahat giderleri, ABD başkan adaylarının propaganda sürecindeki toplam harcamaları arasında; televizyon reklamlarından sonra en yüksek ikinci kalemi oluşturuyor. Uçaklar da, onlarca yıldır ABD başkan adaylarının seçim kampanyalarında önemli bir rol oynuyor. Günümüzde salgının etkileri de düşünüldüğünde, adaylar, kampanya süreçlerinde en hızlı ve en güvenli yol olarak uçakları daha stratejik şekilde kullanmak zorunda kaldı. ABD başkanlık seçim süreçlerinde uçakların kullanımının dünü ve bugününe yakından bakalım…
SEÇİM KAMPANYALARINDA UÇAK KULLANIMI ESKİ DEĞİL!
Uçakların, başkan adaylarının seçim kampanyalarında kullanımı zaman içinde çok ciddi bir dönüşüm geçirdi. Bugün, tüm dünya vatandaşları için olduğu gibi ABD başkan adayları için de en güvenli seyahat yöntemi uçaklar. Ancak propaganda süreçlerine uçakların dahil edilişinin mazisi öyle çok uzun bir geçmişe dayanmıyor.
1932 başkanlık seçimleri sürecinde Büyük Buhran yaşanırken, New York Valisi Franklin D. Roosevelt, atacağı cesur adımların, seçmenler tarafından fark edilip ilgi çekeceğine inanıyordu. Bu yüzden de demokratların başkan adaylığını kabul edeceği gün için ilginç bir plan yaptı.
İlgili Haber | ABD Başkanlarının Uçağı Air Force One Tarihi
Roosevelt’in sekreteri Guernsey Cross, American Airways ile iş birliği yaparak, valiyi Albany’den Chicago’ya uçurmak için 1930’ların başında standart bir ticari uçak olan Ford Tri-Motor kiraladı. Yılda sadece 474.000 Amerikalının ticari uçaklarla seyahat ettiği bir dönem olduğu düşünülürse, uçak kiralama hamlesi hem medyanın hem de halkın dikkatini çekmişti.
2 Temmuz 1932 günü sabah 8: 30’da kalkan uçak, Buffalo ve Cleveland’daki duraklardan sonra, kötü hava koşulları nedeniyle – iki saat rötarlı olarak, 16: 30’da Chicago’ya vardı. Roosevelt, uçaktaki zamanını konuşması üzerine çalışarak geçirdi. O akşam adaylığı resmi olarak kabul etti ve Amerikalılara “yeni bir anlaşma” sözü verdi. Sonra da başkanlığa yürüdü.
BAŞKAN ROOSEVELT 11 YIL UÇAĞA BİNEMEDİ!
Ancak Roosevelt’in uçuş hamlesi, başkanlık koltuğuna oturduğunda beraberinde çokça havayolu seyahati getirmedi. First Lady Eleanor Roosevelt uçağı yoğun bir şekilde kullansa da, uçakla seyahat başkan için çok riskli kabul ediliyordu. Roosevelt, Winston Churchill ile önemli bir strateji toplantısına katılmak için Fas’ın Kazablanka şehrindeki konferansa katılmak üzere askeri bir uçakla seyahat ettiği 1943’e kadar yani yaklaşık 11 yıl boyunca başkan olarak hiç uçmadı.
JOHN F. KENNEDY İLK KEZ KENDİ UÇAĞINI KULLANDI!
1960 yılındaki başkanlık seçimleri öncesi, John F. Kennedy, kendi özel uçağı Convair CV-240’ı seçim kampanyası için kullanan ilk aday oldu. Caroline isimli uçağının, Kennedy’e çekişmeli geçen yarışta zaferi kazanması konusunda ne kadarlık bir katkı sağladığı meçhul. Ancak kendine ait bir uçağı olması, Kennedy’nin propaganda sürecinde 225.000 milden fazla seyahat etmesine ve daha verimli bir kampanya yürütmesini sağladığı kesin.
O günden bu yana ABD başkan adayları kampanyaları sırasında özel uçakları yoğun bir şekilde kullandı. Çoğu aday kampanya sürecinde uçak kiraladı veya kampanya için uçak aldı.
OBAMA ÜLKEYİ TRENLE GEZDİ!
2008 ekonomik krizine kadar özel uçaklarla kampanya yürütmek neredeyse sıradan bir olay haline gelmişti. Ülke Büyük Durgunluğa girerken, özel uçaklarla seyahat etmek tepki topluyordu. Senatör Barack Obama da kampanya sürecinde tartışmalı opsiyon yerine tarihi bir ulaşım yöntemi seçti. Geniş kapsamlı bir tren turu ile ülkeyi dolaşarak seçim kampanyasını yürüttü.
Ancak 2012 seçimleri öncesinde, adaylar yine kampanyalarında özel jetleri kullandı. Mitt Romney, 1990 yılında üretilen bir MD-83 kiraladı. En büyük destekçisi Paul Ryan ise 1970 model DC-9 tercih etti. “Amerika’ya İnan” sloganının giydirildiği her iki uçak da Florida’nın Lakeland kentinde düzenlenen bir mitinginde görücüye çıktı.
2008 seçimleri öncesi ülkeyi trenle dolaşarak başkanlık koltuğuna oturan Obama, 2012 seçimlerinin propaganda sürecinde ise Air Force One’ı yoğun şekilde kullandı.
TRUMP ÖZEL JETİYLE REKLAM YAPTI!
Başkan adaylarının seçim kampanya süreçlerinde özel bir jetin belki de en görünür kullanımı Donald Trump ile oldu. 2016’daki yarışta, propaganda sürecinde Trump kendi Boeing 757’sini kullandı. Trump, adı ile süslediği uçağını, mitinglerinde fon olarak kullandı. Böylece uçak, Donald Trump’ın kolay bir şekilde seyahat etmesine izin vermekle kalmadı, aynı zamanda her kampanya durağında kişisel Trump markasını tanıtmasına da yardımcı oldu.
Ticari havacılık endüstrisi, COVID-19 nedeniyle büyük bir darbe aldı ve tarihinin en türbülanslı dönemini yaşıyor. Özel uçaklar bu dönemde seyahat etmenin en güvenli yolu olarak karşımıza çıkıyor. Yolcuların daha rahat ve konforlu seyahat etmesine olanak veriyor ve sosyal mesafe uygulamasını kolaylaştırıyor. Adaylar ayrıca özel jetlerin sadece hızlı, güvenilir ulaşım değil, aynı zamanda Wi-Fi ve diğer uçak içi iletişim teknolojilerini de sağlamasını talep ediyor. Propaganda sürecinde, adayların çılgınca programları göz önüne alındığında ve bir gün içinde çeşitli havaalanlarında beş veya daha fazla duraktan oluşan seyahat talepleri düşünüldüğünde özel jet kaçınılmaz bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
2020 başkanlık seçimlerinde de hem Air Force One hem de özel uçaklar öne çıktı. Her iki adayın da yetmişli yaşlarında ve Covid-19 için yüksek risk grubunda olması da önemli bir detaydı. Gizli Servis, Başkan Trump’ı Air Force One’da güvende tutmak için daha sıkı önlemler aldı.
JOE BIDEN BOEING 737 KİRALADI!
Joe Biden da kampanyasını, genellikle özel jetinde sağlık yönergelerini ve sosyal mesafeyle ilgili protokolleri daha kolay uygulayabileceği şekilde yürüttü. Biden, 1991’de fabrikadan çıkan ve çok sayıda havayolunun filosunda hizmet verdikten sonra özel jet olarak konfigüre edilen bir Boeing 737’yi kampanya süreci için kiralamış olsa da birkaç defa tarifeli uçakla seyahat ettiğine şahit olduk.
2020 başkanlık seçimi, Başkan Trump ve Joe Biden’ın propaganda sürecinin ilk birkaç ayında evde kalmak zorunda oldukları uygulamaların gölgesinde başladı. Trump ve Biden, kampanyanın son haftalarında mesajlarını duyurmaya çalışırken, uçağı çok sık kullandı ve Beyaz Saray yarışı için kendilerinin en uygun isim olduğunu anlatmaya çalıştı. Bakalım seçimin galibi kim olacak…
Kaynak: Prof. Janet Bednarek - University of Dayton